Flądra smażona

Opublikowano: 04.09.2023 r., 15:32 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Flądra smażona podana z pieczonymi ziemniakami.
Flądra smażona
Flądra smażona to sposób na pyszną rybę, która jest idealnie chrupiąca i zachwyca aromatem. Idealnie sprawdzi się do frytek z piekarnika, czy ziemniaczków.
Przygotowanie 10 min
Smażenie 10 min
558 kcal
Kcal w porcji
260 g
Wielkość porcji
23
Indeks glikemiczny
Składniki dla 3 porcji
  • Flądra filet (600 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (100 g)
  • Olej rzepakowy (60 ml)
  • Sok z cytryny (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na flądrę smażoną krok po kroku

Rybę umyj i osusz. Skrop z obu stron sokiem z cytryny. Zostaw rybę na 10 minut, aby sok nieco wniknął do środka.

Następnie, dopraw solą i pieprzem i obtocz w mące.

Ryby należy smażyć na sporej ilości tłuszczu, który wcześniej rozgrzej.

Smaż po 2-3 minuty z każdej strony, do złotego koloru.

Podawaj z ulubionym dodatkiem skrobiowym.

Jak oceniasz przepis na flądrę smażoną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 97,1% osób

Więcej informacji na temat flądry smażonej

Flądra smażona to sposób na pyszną rybę, która jest idealnie chrupiąca i zachwyca aromatem. Idealnie sprawdzi się do frytek z piekarnika, czy ziemniaczków.

Przepis na flądrę smażoną to pomysł na przyrządzenie tej ryby w sposób bardzo prosty. Wiele osób rezygnuje z zakupu tej ryby, gdyż jej przygotowanie wydaje się trudne. Jednak nie jest to prawda. Flądrę można przygotować szybko i prosto. Potrzebujesz do tego kilku przypraw i dobrej patelni. Smażenie flądry niczym nie różni się przygotowania innych rodzajów ryb.

Flądra to ryba dość charakterystyczna, ciężko przegapić ją w sklepie. Ma spłaszczony kształt ciała, dzięki czemu przypomina ogromny talerzyk. To również niezwykle zdrowa ryba. Flądra jest niskokaloryczną rybą, zawierającą jednocześnie dużo kwasów tłuszczowym omega-3, witaminy B12, witaminy D, a także selenu. Jest także dobrym źródłem fosforu, biorącego udział w mineralizacji i budowie kości oraz zębów. Flądra może zmniejszać ryzyko chorób serca. Mogą ją spożywać kobiety w ciąży, gdyż jest bezpieczna. Ryba jest też bardzo dobrym źródłem białka będącym podstawowym budulcem naszego ciała. Flądra często porównywana jest do ryby maślanej. Jej mięso ma niezwykle charakterystyczny, maślany smak i aksamitną konsystencję. Nie potrzebuje więc zbyt wielu przypraw, by smakować naprawdę dobrze. Wystarczy odrobina soku z cytryny, a także pieprzu i soli, by cieszyć się jej wyjątkowym smakiem.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić flądrę smażoną, by była smaczna i niezwykle chrupiąca, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Dowiesz się z niego nie tylko jak przygotować rybę przed obróbką, ale również jak usmażyć ją, by była chrupiąca i soczysta. Możesz flądrę usmażyć na patelni ze skórką. Tusza jest łatwo dostępna w sklepach. Ryba smażona na patelni jest bardzo chrupiąca i ma delikatną aksamitną konsystencję w środku. Ma bardzo dużo białka i niewiele kalorii. Świetnie współgra z kaszą, a także frytkami z marchewki lub selera. To danie pełne smaku i witamin. To danie można przygotować w niezwykle szybkim czasie, a do tego większość robi się zupełnie sama.

Alergeny w flądrze smażonej

Lista alergenów dla flądry smażonej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • flądra filet
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze flądry smażonej

na 100g gotowej potrawy

Ta opcja zawiera sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(260g)
Energia (kcal)
214.79
558.47
Białko (g)
13.69
35.59

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(260g)
Węglowodany (g)
9.52
24.75
Węglowodany przyswajalne (g)
9.51
24.73
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.01
0.02
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(260g)
Tłuszcz (g)
13.24
34.43
Tłuszcze nasycone (g)
2.99
7.76
Tłuszcze nienasycone (g)
10.25
26.66
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.78
17.64
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.47
9.02
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(260g)
Witamina B6 (mg)
0.12
0.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
2.69
7.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.14
0.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.07
0.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.84
4.77
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
23.72
61.67
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(260g)
Sód (mg)
243.49
633.07
Potas (mg)
172.00
447.20
Wapń (mg)
23.36
60.73
Fosfor (mg)
256.87
667.87
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
21.68
56.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.89
2.32
Cynk (mg)
0.44
1.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny flądry smażonej 23
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania flądry smażonej

Koszt składników
47.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Flądra filet
600 g
36.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
21.60
Za 600 g
Mąka pszenna typ 500
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Olej rzepakowy
60 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 60 ml
Sok z cytryny
20 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 ml
Koszt składników
47.00