- Mintaj filet 320 g mrożony
- Cebula 100 g
- Sok z cytryny 10 ml
Przepis na mrożoną rybę z piekarnika krok po kroku
Rybę rozmróź, oprósz solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny, połóż na folii aluminiowej, obłóż plastrami cebuli.
Zawiń folię, włóż do piekarnika. Piecz 20–30 minut w temp. 180 st. C.
Podawaj z cytryną, posiekaną natką lub koperkiem.

-
Łosoś w sosie koperkowym
-
Ryba w sosie koperkowym
-
Łosoś w sosie śmietanowym
-
Makrela pieczona
-
Pstrąg łososiowy pieczony
-
Polędwiczki z dorsza pieczone
-
Ryba zapiekana w piekarniku
-
Zielony śledź
-
Solanka do wędzenia ryb
-
Polędwiczki z dorsza smażone
-
Kulebiak z łososiem
-
Kotleciki rybne z dorsza
-
Sandacz w sosie porowym
-
Tajska zupa rybna curry
-
Ryba na obiad
Informacje dietetyczne - mrożona ryba z piekarnika
Wartości odżywcze mrożonej ryby z piekarnika
To zdrowa opcja, która dostarcza kwasów omega 3.
Energia i białka
(215g)
Węglowodany
(215g)
Tłuszcze
(215g)
Witaminy
(215g)
Składniki mineralne
(215g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w mrożonej rybie z piekarnika
Lista alergenów dla mrożonej ryby z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mintaj filet
Więcej informacji na temat mrożonej ryby z piekarnika
Mrożona ryba z piekarnika to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych dań. Ta ryba smakuje naprawdę ciekawie. Jest szybka, niezwykle chrupiąca i aromatyczna.
Przepis na mrożoną rybę z piekarnika to doskonały pomysł na smaczne danie, które sprawdzi się na obiad. Mintaj powinien gościć w menu jak najczęściej, to ryba bardzo zdrowa i niskokaloryczna. Choć w menu dania rybne powinny gościć co najmniej dwa razy w tygodniu, wciąż niezwykle często brakuje ich w tradycyjnej diecie. Warto to zmienić, gdyż są one źródłem wielu cennych składników odżywczych i prozdrowotnych. Głównie kwasów tłuszczowych z rodziny Omega 3, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Frakcje EPA i DHA ciężko jest odnaleźć w innych składnikach pokarmowych, a mają one wspaniały wpływ na układ krwionośny, nerwowy i odpornościowy. Mintaj oprócz dobrych kwasów tłuszczowych zawiera również sporo białka, które jest niezbędne do budowania tkanki mięśniowej, ale również do produkowania niezbędnych enzymów i hormonów. To także wspaniała skarbnica cynku czy selenu, pierwiastków, bez których ciężko jest budować prawidłową pracę układu immunologicznego. W tej wersji ryba została upieczona, dzięki czemu jest niezwykle lekkostrawna. Taki sposób obróbki świetnie sprawdzi się w praktycznie każdej diecie. To danie o niskim indeksie glikemicznym, dlatego spokojnie może gościć w menu osób z cukrzycą czy insulinoopornością. Filet z mintaja wspaniale się w nim prezentuje.
Jeśli zastanawiasz się jak upiec mrożoną rybę, by była naprawdę smaczna, to ten prosty przepis stanowi dobre rozwiązanie. Pyszne filety rybne pieczone w piekarniku to świetna opcja na pożywny i łatwy posiłek. Całość zabiera kilka minut i można je przygotować w swojej własnej kuchni, choć smakuje jak z prawdziwej restauracji. To najprostszy sposób na stworzenie mintaja z piekarnika. Jest niezwykle aromatyczny, a przy tym delikatny i kruchy. Świetnie sprawdzi się podany zwłaszcza z ziemniaczkami. To naprawdę wartościowa ryba, która powinna gościć w menu często. Z tej receptury dowiesz się jak upiec mintaja w sposób łatwy i pyszny.
Szacunkowy koszt przygotowania mrożonej ryby z piekarnika
Data aktualizacji przepisu: 31.08.2023