Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sos sojowy
To będzie niezbędne
piekarnik, blaszka do pieczenia

Przepis na łosoś w sosie koperkowym krok po kroku

Filet z łososia wyczyść z ości.

Dopraw solą i pieprzem.

Posiekaj koper i umieść w misce.

Dodaj do niego musztardę oraz śmietankę kremówkę i sos sojowy.

Wymieszaj dokładnie.

Łososia umieść w naczyniu do zapiekania i zalej sosem.

Piecz w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 25 minut.

Łososia podawaj z dodatkiem świeżych warzyw.

Łosoś w sosie koperkowym podany z dodatkiem ziemniaków oraz szparagów na białym talerzu.
Łosoś w sosie koperkowym - cechy przepisu
Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:

Informacje dietetyczne - łosoś w sosie koperkowym

W skrócie
Kalorii w porcji
495 kcal
Wielkość
jednej porcji
250 g
Indeks glikemiczny
31

Wartości odżywcze łososia w sosie koperkowym

na 100g gotowej potrawy

Łosoś w sosie koperkowym to bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka. Łosoś świetnie sprawdzi się dla osób na diecie redukcyjnej lub dbających o linię. Ryba zawiera dużą ilość składników mineralnych i witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
198.00
495.00
Białko (g)
12.84
32.09

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
1.63
4.07
Węglowodany przyswajalne (g)
1.17
2.91
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.46
1.16

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
15.29
38.24
Tłuszcze nasycone (g)
11.04
27.60
Tłuszcze nienasycone (g)
4.25
10.63
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
29.41
73.53
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
87.96
219.90
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.25
0.61
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.76
1.91
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.06
10.15
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
80.00
200.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.12
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.08
0.19
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
5.04
12.60
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
21.27
53.19
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
136.70
341.74
Potas (mg)
260.94
652.35
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
25.55
63.87
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
181.88
454.71
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
61.67
154.17
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.43
1.08
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.34
0.85
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.03
0.08
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny łososia w sosie koperkowym 31
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w łososiu w sosie koperkowym

Lista alergenów dla łososia w sosie koperkowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Łosoś filet
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

Więcej informacji na temat łososia w sosie koperkowym

Łosoś w sosie koperkowym to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla Twojej rodziny. Łosoś pieczony w piekarniku jest soczysty i lekko przypieczony na wierzchu. Łososia można także poddusić na patelni z dodatkiem sosu. Przepis na łososia w sosie koperkowym jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: łosoś filet, koper, musztarda, śmietana kremówka, sos sojowy, sól, pieprz.

Jak zrobić łososia w sosie koperkowym? Filet z łososia wyczyść z ości. Dopraw solą i pieprzem. Posiekaj koper i umieść w misce. Dodaj do niego musztardę oraz śmietankę kremówkę i sos sojowy. Wymieszaj dokładnie. Łososia umieść w naczyniu do zapiekania i zalej sosem. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 25 minut. Łososia podawaj z dodatkiem świeżych warzyw.

Koper ogrodowy jest rośliną jednoroczną bardzo prostą w uprawie. W zależności od stadium wzrostu ma różne właściwości. Koper młody idealnie nadaje się jako aromatyczna przyprawa do wielu dań. Nasiona kopru natomiast spożywa się w celu poprawy trawienia, ma także działanie poprawiające laktację i lekko uspokajające. Łosoś jest źródłem pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka. Ryby powinny zastępować mięso w naszej diecie. Mają lepszy profil lipidowy. Zawierają kwasy omega 3, które mają silne działanie przeciwzapalne. Pozytywnie wpływają na prewencję w chorobach układu sercowo - naczyniowego. Zapobiegają miażdżycy, podnoszą poziom dobrego cholesterolu (HDL). Łosoś jest rybą tłustą, zawiera witaminy z grupy B, witaminę D oraz szereg minerałów takich jak potas, fosfor, selen, żelazo, magnez czy cynk.

Podsumowując pyszny łosoś w sosie koperkowym jest idealny na obiad dla całej rodziny. Ryba zapiekana w piekarniku zawiera mniej kalorii niż ta smażona na tłuszczu. Łosoś jest dobry do spożycia od razu po upieczeniu. Można go przechowywać w lodówce przez 1 dzień. Smaczna pieczona ryba sprawdzi się idealnie podana z ziemniakami lub gotowanym ryżem.

Szacunkowy koszt przygotowania łososia w sosie koperkowym

Koszt składników
49.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łosoś filet
600 g
13.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
39.00
Za 600 g
Koperek ogrodowy świeży
20 g
1 pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 20 g
Musztarda
100 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
1.11
Za 100 g
Śmietanka kremowa 30%
300 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
4.50
Za 300 g
Koszt składników
49.50
ikona podziel się Przekaż dalej
Jak oceniasz przepis na łosoś w sosie koperkowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,3% osób