Przepis na łosoś w sosie koperkowym krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sos sojowy
To będzie niezbędne
piekarnik, blaszka do pieczenia

Filet z łososia wyczyść z ości.

Dopraw solą i pieprzem.

Posiekaj koper i umieść w misce.

Dodaj do niego musztardę oraz śmietankę kremówkę i sos sojowy.

Wymieszaj dokładnie.

Łososia umieść w naczyniu do zapiekania i zalej sosem.

Piecz w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 25 minut.

Łososia podawaj z dodatkiem świeżych warzyw.

Łosoś w sosie koperkowym podany z dodatkiem ziemniaków oraz szparagów na białym talerzu.
Łosoś w sosie koperkowym
Koszt przygotowania dania
46.61 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
495 kcal
Liczba alergenów w daniu
5
31

Łosoś w sosie koperkowym - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o łososiu w sosie koperkowym

Łosoś w sosie koperkowym to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla Twojej rodziny. Łosoś pieczony w piekarniku jest soczysty i lekko przypieczony na wierzchu. Łososia można także poddusić na patelni z dodatkiem sosu. Przepis na łososia w sosie koperkowym jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: łosoś filet, koper, musztarda, śmietana kremówka, sos sojowy, sól, pieprz.

Jak zrobić łososia w sosie koperkowym? Filet z łososia wyczyść z ości. Dopraw solą i pieprzem. Posiekaj koper i umieść w misce. Dodaj do niego musztardę oraz śmietankę kremówkę i sos sojowy. Wymieszaj dokładnie. Łososia umieść w naczyniu do zapiekania i zalej sosem. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 25 minut. Łososia podawaj z dodatkiem świeżych warzyw.

Koper ogrodowy jest rośliną jednoroczną bardzo prostą w uprawie. W zależności od stadium wzrostu ma różne właściwości. Koper młody idealnie nadaje się jako aromatyczna przyprawa do wielu dań. Nasiona kopru natomiast spożywa się w celu poprawy trawienia, ma także działanie poprawiające laktację i lekko uspokajające. Łosoś jest źródłem pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka. Ryby powinny zastępować mięso w naszej diecie. Mają lepszy profil lipidowy. Zawierają kwasy omega 3, które mają silne działanie przeciwzapalne. Pozytywnie wpływają na prewencję w chorobach układu sercowo - naczyniowego. Zapobiegają miażdżycy, podnoszą poziom dobrego cholesterolu (HDL). Łosoś jest rybą tłustą, zawiera witaminy z grupy B, witaminę D oraz szereg minerałów takich jak potas, fosfor, selen, żelazo, magnez czy cynk.

Podsumowując pyszny łosoś w sosie koperkowym jest idealny na obiad dla całej rodziny. Ryba zapiekana w piekarniku zawiera mniej kalorii niż ta smażona na tłuszczu. Łosoś jest dobry do spożycia od razu po upieczeniu. Można go przechowywać w lodówce przez 1 dzień. Smaczna pieczona ryba sprawdzi się idealnie podana z ziemniakami lub gotowanym ryżem.

Wartości odżywcze łososia w sosie koperkowym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
198.00 kcal
495.00 kcal
Białko
12.84 g
32.09 g

Węglowodany w łososiu w sosie koperkowym

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
1.63 g
4.07 g
Węglowodany przyswajalne
1.17 g
2.91 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.46 g
1.16 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
15.29 g
38.24 g
Tłuszcze nasycone
10.71 g
26.78 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
4.25 g
10.63 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol
29.41 mg
73.53 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na łosoś w sosie koperkowym

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A
87.96 µg (mcg)
219.90 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6
0.25 mg
0.61 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12
0.76 µg (mcg)
1.91 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C
4.06 mg
10.15 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol
80.00 µg (mcg)
200.00 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina
0.05 mg
0.12 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.08 mg
0.19 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
5.04 mg
12.60 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany
21.27 µg (mcg)
53.19 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na łosoś w sosie koperkowym

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
136.70 mg
341.74 mg
Potas
260.94 mg
652.35 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
25.55 mg
63.87 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
181.88 mg
454.71 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
61.67 mg
154.17 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
0.43 mg
1.08 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
0.34 mg
0.85 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.03 mg
0.08 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny łososia w sosie koperkowym 31
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w łososiu w sosie koperkowym

Lista alergenów dla łososia w sosie koperkowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Łosoś filet
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

Cena przygotowania łososia w sosie koperkowym

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łosoś filet
600 g
13.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
39.00
Za 600 g
Koperek ogrodowy świeży
20 g
1 pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 20 g
Musztarda
100 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
1.11
Za 100 g
Śmietanka kremowa 30%
300 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
4.50
Za 300 g
Koszt składników
49.50
Jak oceniasz przepis na łosoś w sosie koperkowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób