Przepis na pieczony łosoś krok po kroku
- Łosoś filet 700 g
- Koperek ogrodowy świeży 20 g 1 pęczek
- Musztarda francuska 200 g
- Miód 50 g
- Olej rzepakowy 100 ml niepełne pół szklanki
Filet z łososia oczyść z ości.
Osusz ręcznikiem papierowym.
Posiekaj koper.
Umieść w misce musztardę francuską, koper, miód oraz sól i pieprz.
Wymieszaj dokładnie i wyłóż sos na rybę.
Rybę umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w nagrzanym do 220 st. C piekarniku przez 25 minut.
Łososia podziel na porcje i podawaj na dużym talerzu.
Często zadawane pytania
-
Ogórki małosolne
-
Rolada szpinakowa
-
Łosoś z piekarnika
-
Tortilla z łososiem
-
Tatar z łososia
-
Łosoś pieczony
-
Tortilla na zimno
-
Makaron z łososiem
-
Sałatka z wędzonego łososia
-
Łosoś z patelni
-
Rolada szpinakowa z łososiem
-
Łosoś smażony
-
Makaron z łososiem i szpinakiem
-
Tarta z łososiem
-
Kanapki z łososiem
-
Łosoś w cieście francuskim
-
Roladki z łososia
-
Łosoś w galarecie
-
Dania z łososiem

(liczba kalorii)
Pieczony łosoś - cechy przepisu
Więcej o pieczonym łososiu
Pieczony łosoś to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla Twojej rodziny. Filet z łososia pieczony w piekarniku jest bardzo szybki do zrobienia. Łososia można przygotować w wielu wersjach smakowych. Przepis na pieczonego łososia jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: filet z łososia, koper, musztarda francuska, miód, sól, pieprz, olej rzepakowy.
Jak zrobić pieczonego łososia? Filet z łososia oczyść z ości. Osusz ręcznikiem papierowym. Posiekaj koper. Umieść w misce musztardę francuską, koper, miód oraz sól i pieprz. Wymieszaj dokładnie i wyłóż sos na rybę. Rybę umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 25 minut. Łososia podziel na porcje i podawaj na dużym talerzu.
Koper ogrodowy jest rośliną jednoroczną bardzo prostą w uprawie. W zależności od stadium wzrostu ma różne właściwości. Koper młody idealnie nadaje się jako aromatyczna przyprawa do wielu dań. Nasiona kopru natomiast spożywa się w celu poprawy trawienia, ma także działanie poprawiające laktację i lekko uspokajające. Łosoś jest źródłem pełnowartościowego białka. Ryby powinny zastępować mięso w naszej diecie. Zawierają kwasy omega 3, które mają silne działanie przeciwzapalne. Pozytywnie wpływają na prewencję w chorobach układu sercowo - naczyniowego. Zapobiegają miażdżycy, podnoszą poziom dobrego cholesterolu. Łosoś jest rybą tłustą, zawiera witaminy z grupy B, witaminę D oraz szereg minerałów takich jak potas, fosfor, selen, żelazo, magnez czy cynk. Pamiętajmy jednak, aby przy zakupie ryby zwracać uwagę na miejsce jej pochodzenia. Zdrowsze są ryby wolno żyjące i złowione w morzu lub oceanie niż ryby hodowlane.
Podsumowując najlepszy pieczony łosoś sprawdzi się jako potrawa na wiele różnych okazji. To, ile czasu piec łososia zależy od wielkości filetu. Pyszny filety jest idealnym dodatkiem do sałatki lub ryżu z warzywami. Smaczny łosoś w sosie koperkowo musztardowym jest bardzo aromatyczny. Łosoś jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez 1 dzień.
Wartości odżywcze pieczonego łososia
Energia i białka
(250g)
Węglowodany w pieczonym łososiu
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Składniki mineralne w przepisie na pieczony łosoś
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w pieczonym łososiu
Lista alergenów dla pieczonego łososia przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Łosoś filet
W przepisie na pieczony łosoś nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- musztarda francuska