Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
piekarnik, blaszka do pieczenia

Przepis na pieczony łosoś krok po kroku

Filet z łososia oczyść z ości.

Osusz ręcznikiem papierowym.

Posiekaj koper.

Umieść w misce musztardę francuską, koper, miód oraz sól i pieprz.

Wymieszaj dokładnie i wyłóż sos na rybę.

Rybę umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz w nagrzanym do 220 st. C piekarniku przez 25 minut.

Łososia podziel na porcje i podawaj na dużym talerzu.

Pieczony łosoś podany z dodatkiem warzyw na ciemnym talerzu.
Pieczony łosoś - cechy przepisu
Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:

Informacje dietetyczne - pieczony łosoś

W skrócie
Kalorii w porcji
569 kcal
Wielkość
jednej porcji
250 g
Indeks glikemiczny
60

Wartości odżywcze pieczonego łososia

na 100g gotowej potrawy

Pieczony łosoś to bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka pochodzenia zwierzęcego. Łosoś jest niskokaloryczny i zawiera dużą ilość niezbędnych składników mineralnych oraz witamin. Dobrze sprawdzi się w diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
227.63
569.07
Białko (g)
13.89
34.73

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
4.97
12.43
Węglowodany przyswajalne (g)
4.12
10.30
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.85
2.13

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
16.80
42.01
Tłuszcze nasycone (g)
3.38
8.46
Tłuszcze nienasycone (g)
13.42
33.55
Brak danych dla: musztarda francuska.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
9.06
22.65
Brak danych dla: musztarda francuska.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
4.36
10.89
Brak danych dla: musztarda francuska.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
32.71
81.78

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
96.93
242.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.28
0.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.85
2.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.30
10.76
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
88.97
222.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.09
0.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
5.65
14.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
23.83
59.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
237.68
594.21
Potas (mg)
302.02
755.05
Wapń (mg)
32.95
82.38
Fosfor (mg)
210.67
526.68
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
72.24
180.61
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.60
1.51
Cynk (mg)
0.43
1.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pieczonego łososia 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pieczonym łososiu

Lista alergenów dla pieczonego łososia przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Łosoś filet
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda francuska

Więcej informacji na temat pieczonego łososia

Pieczony łosoś to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla Twojej rodziny. Filet z łososia pieczony w piekarniku jest bardzo szybki do zrobienia. Łososia można przygotować w wielu wersjach smakowych. Przepis na pieczonego łososia jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: filet z łososia, koper, musztarda francuska, miód, sól, pieprz, olej rzepakowy.

Jak zrobić pieczonego łososia? Filet z łososia oczyść z ości. Osusz ręcznikiem papierowym. Posiekaj koper. Umieść w misce musztardę francuską, koper, miód oraz sól i pieprz. Wymieszaj dokładnie i wyłóż sos na rybę. Rybę umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 25 minut. Łososia podziel na porcje i podawaj na dużym talerzu.

Koper ogrodowy jest rośliną jednoroczną bardzo prostą w uprawie. W zależności od stadium wzrostu ma różne właściwości. Koper młody idealnie nadaje się jako aromatyczna przyprawa do wielu dań. Nasiona kopru natomiast spożywa się w celu poprawy trawienia, ma także działanie poprawiające laktację i lekko uspokajające. Łosoś jest źródłem pełnowartościowego białka. Ryby powinny zastępować mięso w naszej diecie. Zawierają kwasy omega 3, które mają silne działanie przeciwzapalne. Pozytywnie wpływają na prewencję w chorobach układu sercowo - naczyniowego. Zapobiegają miażdżycy, podnoszą poziom dobrego cholesterolu. Łosoś jest rybą tłustą, zawiera witaminy z grupy B, witaminę D oraz szereg minerałów takich jak potas, fosfor, selen, żelazo, magnez czy cynk. Pamiętajmy jednak, aby przy zakupie ryby zwracać uwagę na miejsce jej pochodzenia. Zdrowsze są ryby wolno żyjące i złowione w morzu lub oceanie niż ryby hodowlane.

Podsumowując najlepszy pieczony łosoś sprawdzi się jako potrawa na wiele różnych okazji. To, ile czasu piec łososia zależy od wielkości filetu. Pyszny filety jest idealnym dodatkiem do sałatki lub ryżu z warzywami. Smaczny łosoś w sosie koperkowo musztardowym jest bardzo aromatyczny. Łosoś jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez 1 dzień.

Szacunkowy koszt przygotowania pieczonego łososia

Koszt składników
80.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łosoś filet
700 g
13.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 4
45.50
Za 700 g
Koperek ogrodowy świeży
20 g
1 pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 20 g
Musztarda francuska
200 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
2.22
Za 200 g
Miód
50 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
2.14
Za 50 g
Olej rzepakowy
100 ml
niepełne pół szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Koszt składników
80.50
ikona podziel się Przekaż dalej
Jak oceniasz przepis na pieczony łosoś
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,1% osób