Przepis na tortillę na zimno krok po kroku

Składniki dla 3 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
pieprz
To będzie niezbędne
folia spożywcza, miseczka

Szczypiorek posiekaj.

Serek kanapkowy wymieszaj ze szczypiorkiem. Dodaj pieprz do smaku.

Placek tortilli wysmaruj serkiem, zostawiając ok. 1,5 cm marginesu.

Następnie na całości ułóż liście sałaty. Z jednej strony rozłóż wędzonego łososia.

Zawiń tortillę w rulon, a następnie owiń folią spożywczą.

Zrób tak samo z resztą placków.

Zawinięte tortille należy umieścić w lodówce na ok. 1,5 h.

Schłodzone tortille potnij na kawałki.

Tortilla na zimno z łososiem, serkiem, szczypiorkiem i sałatą znajduje się na drewnianej desce oraz talerzu.
Tortilla na zimno
Koszt przygotowania dania
18.85 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
384 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
59

Tortilla na zimno - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o tortilli na zimno

Tortilla na zimno to pomysł na prostą przekąskę typu finger food, którą można podać na imprezie. Tę tortillę przygotowuje się z gotowych składników, więc jest nie tylko szybka, ale też i naprawdę łatwa do zrobienia.

Jak zrobić tortillę na zimno? Przede wszystkim należy zacząć od wyciągnięcia i przyszykowania wszystkich składników, aby poszczególne produkty znajdowały się w zasięgu ręki. Tortillę wystarczy wysmarować wybranym serkiem, a potem trzeba nałożyć na ten serek inne składniki. Taką tortillę należy zawinąć i schować do lodówki. Możesz też pokroić ją od razu, ale wtedy tortilla może się rozpadać.

Nic nie stoi na przeszkodzie, aby ten przepis na tortillę na zimno nieco zmodyfikować. Zamiast zwykłej sałaty możesz zdecydować się też na rukolę. Odpowiednim dodatkiem do tej tortilli będzie ogórek (mogą być plasterki albo paseczki). Ten wrap możesz przygotować z serkiem Philadelphia, wędzonym łososiem, ogórkiem oraz papryką. Na szybko będzie dobra również domowa tortilla z majonezem, pomidorem, serem i szynką.

Gdy wysmarujesz tortillę wybranym serkiem, na całości możesz wyłożyć plasterki szynki, a na samym środku dać kolejno: sałatę, pokrojonego w plasterki ogórka, parę pasków papryki oraz starty ser żółty. Przy zawijaniu tortilli należy pamiętać o tym, aby zrobić to na tyle mocno, żeby żaden składnik nie mógł z niej wypaść. Wszystko musi dobrze do siebie przylegać.

Tak naprawdę istnieją różne sposoby układania składników na wysmarowanej tortilli. Ser i szynkę w plastrach można ułożyć na całej powierzchni, a potem liście sałaty oraz pokrojoną w paski paprykę tylko na połowie placka. Te zakąski należy zawijać od tej strony, na której znajduje się więcej składników.

Tortillę można przygotować z różnymi dodatkami. Możesz zdecydować się na tortillę z serkiem, szynką, papryką i rukolą lub z wędzonym łososiem, ziołowym serkiem i ogórkiem. Jest to idealna przystawka na imprezę, ponieważ jej zrobienie nie zajmuje dużo czasu, a można ją przygotować z różnymi dodatkami, więc na pewno każdy znajdzie coś dla siebie.

Wartości odżywcze tortilli na zimno

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(155g)
Energia (kalorie)
248.11 kcal
384.57 kcal
Białko
9.03 g
14.00 g
Fenyloalanina
0.35 mg
0.54 mg

Węglowodany w tortilli na zimno

Na 100g
Na porcję
(155g)
Węglowodany
21.03 g
32.60 g
Węglowodany przyswajalne
19.49 g
30.22 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.53 g
2.38 g
Sacharoza (cukier)
0.23 g
0.36 g
Brak danych dla: szczypiorek.
czytaj dalej
Glukoza
0.18 g
0.28 g
Brak danych dla: szczypiorek.
czytaj dalej
Fruktoza
0.15 g
0.23 g
Brak danych dla: szczypiorek.
czytaj dalej
Skrobia
14.95 g
23.18 g
Brak danych dla: szczypiorek.
czytaj dalej
Laktoza
1.05 g
1.63 g
Brak danych dla: szczypiorek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(155g)
Tłuszcz
13.67 g
21.19 g
Tłuszcze nasycone
8.53 g
13.23 g
Tłuszcze nienasycone
5.13 g
7.96 g
Tłuszcze jednonasycone
3.61 g
5.59 g
Tłuszcze wielonasycone
1.53 g
2.37 g
Tłuszcze trans
0.35 g
0.54 g
Brak danych dla: łosoś wędzony.
czytaj dalej
Cholesterol
33.18 mg
51.43 mg

Witaminy w przepisie na tortillę na zimno

Na 100g
Na porcję
(155g)
Witamina A
132.19 µg (mcg)
204.90 µg (mcg)
Witamina B6
0.11 mg
0.17 mg
Witamina B12
0.70 µg (mcg)
1.09 µg (mcg)
Witamina C
2.14 mg
3.32 mg
Brak danych dla: serek kanapkowy naturalny.
czytaj dalej
Witamina D
3.68 µg (mcg)
5.70 µg (mcg)
Witamina E
0.00 mg
0.00 mg
Retinol
90.30 µg (mcg)
139.97 µg (mcg)
Tiamina
0.21 mg
0.33 mg
Ryboflawina
0.21 mg
0.33 mg
Niacyna
2.80 mg
4.34 mg
Foliany
45.27 µg (mcg)
70.17 µg (mcg)
Beta karoten
502.30 µg (mcg)
778.57 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na tortillę na zimno

Na 100g
Na porcję
(155g)
Sód
519.98 mg
805.97 mg
Potas
148.06 mg
229.50 mg
Wapń
91.46 mg
141.77 mg
Fosfor
148.98 mg
230.92 mg
Magnez
17.06 mg
26.45 mg
Żelazo
1.74 mg
2.69 mg
Cynk
0.44 mg
0.68 mg
Miedź
0.10 mg
0.16 mg
Mangan
0.25 mg
0.38 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny tortilli na zimno 59
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w tortilli na zimno

Lista alergenów dla tortilli na zimno przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • tortilla
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Serek kanapkowy naturalny
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Łosoś wędzony

Cena przygotowania tortilli na zimno

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Tortilla
180 g
3 placki
4.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.88
Za 180 g
Sałata
45 g
9 liści
4.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 45 g
Szczypiorek
10 g
2 łyżki
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 10 g
Serek kanapkowy naturalny
130 g
1 opakowanie
2.50
Za 135,0 g
Liczba opakowań 1
2.41
Za 130 g
Łosoś wędzony
100 g
1 opakowanie
12.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
12.00
Za 100 g
Koszt składników
24.50
Jak oceniasz przepis na tortillę na zimno
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób