Przepis na łosoś smażony krok po kroku
- Łosoś filet 1000 g
- Musztarda miodowa 200 g
- Koperek ogrodowy świeży 40 g 1 większy pęczek
W misce umieść musztardę, dodaj sos sojowy, sok z cytryny i wymieszaj.
Dodaj sos sriracha, posiekany koper i wymieszaj dokładnie.
Filet z łososia oczyść z ewentualnych ości.
Dopraw solą, pieprzem.
Łososia ułóż na papierze do pieczenia.
Na wierzch ryby wyłóż przygotowaną marynatę.
Smaż na papierze na rozgrzanej patelni przez 10-12 minut.
Łososia podziel na porcje.
Podawaj z dodatkiem gotowanych ziemniaków lub ryżu.
Często zadawane pytania
-
Rolada szpinakowa
-
Łosoś z piekarnika
-
Tortilla z łososiem
-
Ceviche
-
Tatar z łososia
-
Łosoś pieczony
-
Pieczony łosoś
-
Tortilla na zimno
-
Makaron z łososiem
-
Sałatka z wędzonego łososia
-
Łosoś z patelni
-
Rolada szpinakowa z łososiem
-
Makaron z łososiem i szpinakiem
-
Tarta z łososiem
-
Kanapki z łososiem
-
Łosoś w cieście francuskim
-
Roladki z łososia
-
Łosoś w galarecie
-
Dania z łososiem

(liczba kalorii)
Łosoś smażony - cechy przepisu
Więcej o łososiu smażonym
Łosoś smażony to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Smażony łosoś jest potrawą wegetariańską i świetnie sprawdzi się jako zamiennik mięsa w naszej diecie. Łosoś jest rybą o dość intensywnym smaku. Można go podawać na wiele sposobów i w wielu różnych wersjach smakowych. Przepis na łososia smażonego jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: świeży łosoś, musztarda miodowa, koper, sos sojowy, sól, pieprz, sok z cytryny, sos sriracha.
Jak usmażyć łososia? W misce umieść musztardę, dodaj sos sojowy, sok z cytryny i wymieszaj. Dodaj sos sriracha, posiekany koper i wymieszaj dokładnie. Filet z łososia oczyść z ewentualnych ości. Dopraw solą, pieprzem. Wyłóż go na papierze do pieczenia. Na wierzch ryby wyłóż przygotowaną marynatę. Smaż na patelni na papierze przez 10-12 minut. Łososia podziel na porcje. Podawaj z dodatkiem gotowanych ziemniaków lub ryżu.
Łosoś jest rybą, której mięso ma czerwone zabarwienie. Łosoś jest źródłem pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka. Ryby powinny zastępować mięso w naszej diecie. Mają lepszy profil lipidowy. Zawierają kwasy omega 3, które mają silne działanie przeciwzapalne. Pozytywnie wpływają na prewencję w chorobach układu sercowo — naczyniowego. Zapobiegają miażdżycy, podnoszą poziom dobrego cholesterolu (HDL). Łosoś jest rybą tłustą, zawiera witaminy z grupy B, witaminę D oraz szereg minerałów takich jak potas, fosfor, selen, żelazo, magnez czy cynk. Pamiętajmy jednak, aby przy zakupie ryby zwracać uwagę na miejsce jej pochodzenia. Zdrowsze są ryby wolno żyjące i złowione w morzu lub oceanie niż ryby hodowlane.
Podsumowując wiesz już jak przyrządzić łososia. Ryba nie powinna być poddawana obróbce termicznej zbyt długo, gdyż będzie sucha. Pyszny łosoś doskonale sprawdzi się na obiad oraz wiele innych okazji. Smaczny łosoś w marynacie jest świetnym dodatkiem do makaronu i sałatki. Filet z łososia jest dobry do spożycia od razu po upieczeniu. Nie powinno się go przechowywać w lodówce, lecz spożyć na świeżo.
Wartości odżywcze łososia smażonego
Energia i białka
(225g)
Węglowodany w łososiu smażonym
(225g)
Tłuszcze
(225g)
Witaminy w przepisie na łosoś smażony
(225g)
Składniki mineralne w przepisie na łosoś smażony
(225g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w łososiu smażonym
Lista alergenów dla łososia smażonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Łosoś filet
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda miodowa
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
W przepisie na łosoś smażony nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- sos sriracha