Przepis na łososia w cieście francuskim krok po kroku
- Łosoś filet 500 g 2 średniej wielkości sztuki
- Ciasto francuskie 250 g
- Oliwa z oliwek 50 ml
- Suszone pomidory w oleju 50 g
- Migdały 50 g
Łososia podziel na paski o wymiarach około 5cmx10cm. Mięso z łososia włóż do miski, dodaj do niego sól, pieprz, 30 ml oliwy z oliwek, łyżkę sosu sojowego i soku z cytryny. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i pozostaw na około godzinę).
Do miseczki włóż suszone pomidory, ząbek czosnku, migdały, pozostałą oliwę oraz pęczek bazylii. Składniki za pomocą blendera zmiksuj na masę z grudkami.
Piekarnik nagrzej do 190 stopni C, a blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
Ciasto francuskie wyciągnij z opakowania i rozłóż na stole. Filety z łososia obłóż z jednej strony połową pesto i połóż mięso łososia na cieście posmarowaną stroną do dołu (łososia połóż na jednej części ciasta).
Wierzch łososia obłóż pozostałym pesto.
Ciasto zawiń na filety, dociśnij i odkrój nadmiar ciasta.
Ciasto z łososiem posmaruj roztrzepanym jajkiem, pokrój na 5 części i połóż na wcześniej przygotowanej blaszce.
Blaszkę wstaw do piekarnika i precz przez około 20 minut.
Upieczone ciasto z łososiem wyjmij z piekarnika i zdejmij z blaszki.
Często zadawane pytania
-
Ogórki małosolne
-
Rolada szpinakowa
-
Łosoś z piekarnika
-
Tortilla z łososiem
-
Tatar z łososia
-
Łosoś pieczony
-
Pieczony łosoś
-
Tortilla na zimno
-
Makaron z łososiem
-
Sałatka z wędzonego łososia
-
Łosoś z patelni
-
Rolada szpinakowa z łososiem
-
Łosoś smażony
-
Makaron z łososiem i szpinakiem
-
Tarta z łososiem
-
Kanapki z łososiem
-
Roladki z łososia
-
Łosoś w galarecie
-
Dania z łososiem

(liczba kalorii)
Łosoś w cieście francuskim - cechy przepisu
Więcej o łososiu w cieście francuskim
Łosoś w cieście francuskim z piekarnika to doskonała propozycja na smaczną przystawkę na wiele imprez rodzinnych czy ze znajomymi. Danie świetnie skasuje na zimno, dlatego bez obawy możemy zabrać je ze sobą do pracy. Dodatkowo świetnie sprawdzi się jako kolacja. Przepis na łososia w cieście francuskim jest bardzo prosty, dlatego do jego wykonania nie potrzebujesz dużych umiejętności kulinarnych. Aby przygotować zapiekany filet z łososia niezbędne będą Tonie następujące produkty spożywcze: ciasto francuskie, filet z łososia, oliwa z oliwek, suszone pomidory, migdały oraz przyprawy (sól, pieprz, sos sojowy, sok z cytryny, bazylia i czosnek). Pesto do łososia możesz przygotować również ze szpinakiem.
A więc jak przygotować łososia pieczonego w cieście francuskim? Wystarczy, że pokrojonego łososia zamarynujesz w przyprawach. Z pomidorów, bazylii, czosnku, migdałów oraz oliwy przygotujesz pesto. Następnie łososia z pesto układać będziesz na cieście francuskim, które zawiniesz. Tak przygotowane ciasto piecz w nagrzanym piekarniku. Łososia możesz podać również jako smaczne danie obiadowe, które przygotujesz bardzo szybko.
Łosoś to bardzo tłusta ryba, która w swoim składzie zawiera wielonienasycone kwasy tłuszczowe (dlatego tłuszcz ten uważany jest za bardzo zdrowy). Kwasy te zmniejszają stany zapalne w naszym organizmie, pomagają w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi czy wspomagają pracę układu nerwowego. Dodatkowo łosoś zawiera witaminę D, która poprawia przyswajalność wapnia i ma pozytywny wpływ na mineralizację kości. SUplementację witaminą D zaleca się przede wszystkim w okresie zimowym, kiedy ograniczona jest synteza skórna witaminy.
Podsumowując łosoś pieczony w cieście francuskim to doskonała propozycja na smaczną przekąskę dla gości. Świetnie sprawdzi się również jako posiłek do pracy. Ten prosty przepis przygotuje każdy, dlatego warto włączyć go do swojego jadłospisu. Jest to potrawa, która dostarczy do naszego organizmu sporej ilości składników odżywczych, które pozytywnie wpłyną na nasze zdrowie.
Wartości odżywcze łososia w cieście francuskim
Energia i białka
(180g)
Węglowodany w łososiu w cieście francuskim
(180g)
Tłuszcze
(180g)
Witaminy w przepisie na łososia w cieście francuskim
(180g)
Składniki mineralne w przepisie na łososia w cieście francuskim
(180g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w łososiu w cieście francuskim
Lista alergenów dla łososia w cieście francuskim przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Łosoś filet
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ciasto francuskie
- sos sojowy
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Migdały
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy