Ryba na obiad

ryba na obiad

Ryba na obiad - sprawdzone przepisy na dania obiadowe, w których głównym składnikiem są ryby. Najczęściej w ostatnim czasie wśród ryb serwowany jest łosoś. Znajdziemy również pomysły na dania obiadowe z ryb słodkowodnych oraz morskich. Do najczęściej wybieranych gatunków ryb zalicza się dorsz, mintaj, szczupak, okoń, sandacz, tuńczyk, czy też halibut. Jest to idealne danie nie tylko na niedzielny obiad, ale również rybę przyrządza się tradycyjnie w okresie Wielkiego Postu, na stół wigilijny, czy też w piątki, kiedy na stołach królują dania bezmięsne.

Ryba na obiad - proste przepisy na pyszne dania obiadowe

Chcąc się dowiedzieć, jak przyrządzić na obiad, aby wydobyć z tej potrawy wszystko co najlepsze, dobrze jest poznać sprawdzone przepisy. Wydaje się, że ryba pieczona w piekarniku zawsze będzie smakować tak samo. Nic bardziej mylnego, warto sprawdzić, jak ją przyprawić, dzięki czemu będziemy mogli poznać zupełnie nową odsłonę smaku ryby.

Sprawdzone przepisy na niedzielny obiad z ryby

Nie powinno być dla nas zaskoczeniem, iż filety rybne oprószone solą i smażone w panierce z mąki, będą smakować praktycznie tak samo. Jeżeli jednak będzie zależeć nam na tym, aby wydobyć z ich smaku to, co najlepsze, to powinniśmy wiedzieć, z jakimi dokładnie składnikami powinniśmy łączyć poszczególne gatunki. Dlatego chcąc się dowiedzieć, jak przyrządzić rybę na obiad, z pewnością doskonale sprawdzi się przepis na dorsza pieczonego w piekarniku.

Do jego przyrządzenia będziemy potrzebować następujące składniki:

  • 1 kg filetów rybnych z dorsza
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 4 ząbki czosnku
  • Pęczek świeżego koperku
  • Pół łyżeczki tymianku
  • 2 jajka
  • 100 g mąki pszennej
  • Cytryna
  • Sól i pieprz do smaku
  • Oliwa z oliwek
  • Bułka tarta

Jest to przykład przepisu, kiedy smażona ryba, w późniejszym etapie jest zapiekana również w piekarniku. To właśnie dzięki temu filety rybne wyjdą naprawdę smaczne. Nasza ryba na obiad wyjdzie niesamowicie aromatyczna i soczysta, jeżeli zaczniemy od przeciśnięcia ząbków czosnku przez praskę, a następnie podsmażenia ich na rozgrzanej oliwie. Następnie ściągamy z patelni czosnek, a smażymy osolone filety rybne, które obtaczamy w pierwszej kolejności w mące, później zanurzamy w roztrzepanym jajku i ponownie obtaczamy w bułce tartej.

Kolejnym krokiem, który podpowiada nam, jak przyrządzić rybę na obiad, jest przygotowanie sosu. W tym celu jogurt naturalny mieszamy z czosnkiem, a także posiekanym koperkiem. Dodajemy dodajemy do sosu tymianek, sól i pieprz do smaku. Smażona ryba powinna być następnie przełożona do naczynia żarooodpownego. Na filety rybne z dorsza polewamy sos i całość zapiekamy przez ok. pół godziny w 180 stopniach Celsjusza. Chcąc sprawdzić sposób na to, aby nasze danie rybne było najlepsze, dobrze jest je podawać z plasterkami cytryny. Po skropieniu ryby sokiem z cytryny, będzie ona zyska delikatny, rześki smak.

Smażona ryba po grecku

Wigilia jest czasem, kiedy na stołach królują przede wszystkim ryby. Wśród takich wigilijnych potraw znajduje się również ryba po grecku, którą przygotowuje się wraz z warzywami. Warto zatem sprawdzić, jak przyrządzić rybę na obiad, nawet jeżeli nie jest to wcale święto. W takim przypadku będziemy potrzebować:

  • Ok. 700 g filetów rybnych z morszczuka
  • 4 średniej wielkości marchewki
  • Pół selera
  • 2 korzenie pietruszki
  • 3 łyżki koncentratu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki mąki
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka cukru
  • Pół pęczka natki pietruszki
  • Kilka ziaren ziela angielskiego
  • Pół łyżeczki kuminu rzymskiego

Zastanawiając się nad tym, jak przyrządzić rybę na obiad, koniecznie powinniśmy zacząć od tego, aby filety rybne dokładnie umyć, a następnie skropić sokiem z cytryny i odstawić na jakiś czas do lodówki. W tym czasie marchewkę, selera oraz pietruszkę obieramy ze skórki, po czym ścieramy na tarce o dużych oczkach. Kolejnym krokiem wykorzystując pomysły na rybę po grecku, będzie pokrojenie w drobną kostkę cebuli oraz posiekanie natki pietruszki.

Następnie filety rybne solimy oraz doprawiamy pieprzem i kuminem rzymskim. Każdy z płatów obtaczamy w mące i smażymy na patelni, aż ryba ładnie się zarumieni. Gdy ściągniemy rybę, na tej samej patelni podsmażamy najpierw cebulę, a później włoszczyznę. Do całości dolewamy wody, po czym dusimy, aż warzywa staną się miękkie. Całość doprawiamy liściem laurowym, zielem angielskim, solą, pieprzem i cukrem. Mieszamy również wszystkie składniki z koncentratem pomidorowym.

Teraz widzimy, iż sprawdzone przepisy na najlepsze dania rybne wcale nie muszą być skomplikowane. W przypadku ryby po grecku, naszym kolejnym zadaniem, jest przeniesienie filetów z morszczuka wraz z warzywami do naczynia żaroodopornego, tak aby przekładać je kolejno warstwami. Następnie całość pieczemy w piekarniku jeszcze przez ok. 20-30 minut w 180 stopniach.

Pomysły na smaczne danie z halibuta

Ryba na obiad, to nie tylko bardzo dobre danie, ale również niezwykle zdrowe. Dlatego przynajmniej raz w tygodniu w naszym menu, powinna znajdować się ryba w menu. Przygotowując niedzielny obiad, świetnie sprawdzą się chociażby filety rybne z morszczuka. Smażona ryba jest bardzo łatwa do przygotowania, dzięki czemu takie smaczne danie nie będzie wymagać od nas bardzo dużego zaangażowania.

Aby dowiedzieć się, jak przyrządzić rybę na obiad, będziemy potrzebować następujące składniki:

  • Ok. 300 g filetów rybnych z halibuta
  • 1 cytryna
  • Mąka ziemniaczana
  • Przyprawa do ryb
  • Sól i pieprz do smaku
  • Olej lub oliwa do smażenia

Możemy szybko zauważyć, iż sprawdzone przepisy są bardzo łatwe w przygotowaniu i nie zawierają żadnych skomplikowanych składników. W tym przypadku naszą rybę dokładnie myjemy, a następnie osuszamy. Wtedy smażona ryba zachowa swoją jednolitą konsystencję. Rybę skrapiamy sokiem z cytryny, następnie odkładamy ją na ok. 15 minut do lodówki.

Po tym czasie przyprawiamy filety rybne solą, pieprzem, a także gotową przyprawą do ryb. Jest to wyjątkowy sposób na to, aby nasze danie wyszło bardzo dobre. Każdą z porcji obsypujemy mąką ziemniaczaną, po czym smażymy na rozgrzanym tłuszczu, aż nasza ryba zarumieni się z każdej strony. Oczywiście takie pomysły na bardzo dobre smażone ryby, możemy wykorzystać również podczas przygotowania posiłku w piekarniku.

Sprawdzone przepisy na najlepsze dania z ryby na niedzielny obiad

Ryba na obiad najczęściej kojarzy nam się z przygotowaniem całych filetów, do których dodajemy frytki lub ziemniaki, a także surówkę. Okazuje się, że świetnym pomysłem będzie także ryba smażona z makaronem. Tutaj znajdziesz sposób na pysznego łososia podawanego z cukinią.

Do przygotowania tego dania, będziemy potrzebować:

  • Ok. 400 g filetu z łososia
  • 500 g makaronu tagliatelle
  • Pół szklanki bulionu
  • 150 ml białego wina
  • 150 ml śmietany 18%
  • 2 łyżeczki czarnuszki
  • Pęczek koperku
  • 1 łyżeczka estragonu
  • 1 nieduża cebula
  • Nieduża cukinia
  • Sok z całej cytryny
  • Sól i pieprz do smaku
  • Oliwa z oliwek

Pomysły na smaczne danie z rybą w głównej roli, mogą być naprawdę bardzo mocno urozmaicone. W takim razie możemy się przekonać, iż niedzielny obiad może być zaskakujący. Aby przygotować łososia z makaronem, zaczynamy właśnie od ugotowania makaronu al dente. Następnie cebulę siekamy na bardzo drobno, po czym podsmażamy na rozgrzanej oliwie z oliwek. Do zeszklonej cebulki dodajemy pokrojonego łososia, którego wcześniej koniecznie obdzieramy ze skóry.

Nasze bardzo dobre danie urozmaicamy o dodanie pokrojonej w drobną kostkę cukinii. Po kilku minutach, kiedy warzywo się nieco podsmaży, ostrożnie dolewamy bulion, a następnie białe wino. Następnie dodajemy makaron, który mieszamy razem ze wszystkimi składnikami. Gdy sos nieco odparuje, kolejnym krokiem jest dodanie śmietany, uważając, aby się nie zwarzyła. Nasze smaczne danie doprawiamy wszystkimi przyprawami, a na koniec posypujemy posiekanym koperkiem.

Ryba na obiad w piekarniku, czy smażona? Podsumowanie

Pomysły na bardzo dobre obiady, w których zamiast mięsa będziemy serwować rybę, na pewno będą zaskakujące. Tak naprawdę od nas zależy to, czy rybę przygotujemy w piekarniku, czy jednak, będzie nam o wiele lepiej smakować ryba smażona. Każdy z nas ma zupełnie inny sposób na podanie filetów rybnych i nie tylko. Bardzo ciekawym daniem na niedzielny obiad, na pewno będzie zapiekane ryby w całości.

Najlepsze pod tym względem będą chociażby pstrągi, dorady, ale nawet śledzie. Jeżeli chcemy wydobyć z nich to, co najlepsze, z pewnością doskonale sprawdzi się sposób na odpowiednie doprawienie ryby. Bardzo dobre będą nie tylko z cytryną, ale również, gdy nasza ryba na obiad będzie doprawiona świeżymi ziołami, w tym chociażby rozmarynem, czy też tymiankiem. Nie zapominajmy również o tym, iż ryba na obiad to także sposób na eksperymentowanie ze smakami, które mogą okazać się niecodzienne.

Pomysły na to, jak przyrządzić rybę na obiad. Zobacz, jak wyglądają sprawdzone przepisy na niedzielny obiad z rybą w roli głównej, a także, jak przyrządzić filety rybne w piekarniku.

Ryba na obiad - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto