Przepis na tatar z łososia krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
pieprz, sok z cytryny, chilli, imbir mielony
To będzie niezbędne
duża miska

Łososia pokrój w bardzo drobną kostkę, następnie dobrze posiekaj.

Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i dodaj do łososia. Wymieszaj składniki razem.

W małej miseczce zmieszaj ze sobą sos sojowy, olej lniany, sok z cytryny i przyprawy. Podanym sosem polej łososia.

Z ryby stwórz 2 kopce i przygnieć je łyżką.

W każdym kopcu zrób otwór i wbij do środka żółtko jaja, dopraw pieprzem.

Tatar z łososia podany na eleganckim talerzu i udekorowany bazylią i plasterkami cytryny.
tatar z łososia
Koszt przygotowania dania
20.05 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
373 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
4

Tatar z łososia - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o tatarze z łososia

Tatar z łososia to świetny pomysł na bardzo oryginalną przystawkę, która na pewno przypadnie gustu wszystkim miłośnikom azjatyckich smaków. W tej wersji surowy łosoś ma zdecydowanie ostrzejszy charakter niż w sushi, a do tego pięknie się prezentuje. Ten przepis to połączenie tradycyjnej polskiej kuchni z orientalnymi smakami, dzięki czemu powstało danie bardzo niebanalne i niezwykle pysznie. Na pewno będzie wspaniałą dekoracją imprezowego stołu.

Tatar dobrze jest przygotować z łososia surowego, wtedy smakuje najlepiej. Dla wszystkich, którzy nie przepadają za taką opcją idealny będzie łosoś wędzony, który równie dobrze smakuje w takiej formie. Warto zadbać, by wszystkie składniki były naprawdę dobrej jakość dzięki temu całe danie będzie smakować doskonale.

Przepis na tatara z łososia jest niezwykle prosty i zabiera bardzo mało czasu, dlatego można przygotować go w ramach szybkiej przekąski lub tuż przed imprezą jako ekspresową przystawkę. Choć danie jest naprawdę proste, smakuje obłędnie i sprawia, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie. Ta potrawa idealnie sprawdzi się na przyjęciach, czy spotkaniach w gronie najbliższych. Będzie świetna dla wszystkich tych, którzy cenią sobie azjatyckie smaki.

Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić tatara z łososia, który będzie niezwykle pyszny, a przy tym niezbyt skomplikowany, tak że poradzi z nim sobie nawet początkujący kucharz, to ten przepis będzie idealną inspiracją. To danie jest bardzo proste i nie potrzeba do niego żadnych specjalnych umiejętności czy sprzętów.

Wszystkie składniki są łatwo dostępne w każdym większym sklepie. W przypadku braku oleju lnianego można z powodzeniem wykorzystać oliwę z oliwek lub olej rzepakowy, choć warto pamiętać, że olej lniany zawiera bardzo cenne kwasy omega 3, które wraz z łososiem tworzą zgrany duet. Tatar najlepiej przygotować z łososia świeżego, dzięki czemu całość smakuje wspaniale i jest naprawdę zdrowa. To najlepszy i przy okazji najprostszy sposób przygotowania tej ryby, który nie tylko pięknie się prezentuje, ale również wspaniale smakuje. Dobrze jest podawać go z jajkiem, które wygląda bardzo dekoracyjnie. Łosoś świetnie smakuje przygotowany na ostro, dlatego w takiej właśnie formie prezentuje się w tym daniu.

Wartości odżywcze tataru z łososia

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(210g)
Energia (kalorie)
177.82 kcal
373.43 kcal
Białko
13.81 g
29.01 g

Węglowodany w tatarze z łososia

Na 100g
Na porcję
(210g)
Węglowodany
2.13 g
4.47 g
Węglowodany przyswajalne
1.77 g
3.71 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.36 g
0.76 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(210g)
Tłuszcz
12.31 g
25.85 g
Tłuszcze nasycone
3.41 g
7.16 g
Tłuszcze nienasycone
8.90 g
18.69 g
Tłuszcze jednonasycone
4.40 g
9.24 g
Tłuszcze wielonasycone
4.50 g
9.45 g
Cholesterol
133.10 mg
279.50 mg

Witaminy w przepisie na tatar z łososia

Na 100g
Na porcję
(210g)
Witamina A
117.24 µg (mcg)
246.20 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6
0.28 mg
0.58 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12
0.96 µg (mcg)
2.02 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C
3.36 mg
7.05 mg
Witamina E
0.99 mg
2.08 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Retinol
116.29 µg (mcg)
244.20 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina
0.05 mg
0.10 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.12 mg
0.26 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna
5.09 mg
10.69 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany
32.26 µg (mcg)
67.75 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Beta karoten
8.38 µg (mcg)
17.60 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na tatar z łososia

Na 100g
Na porcję
(210g)
Sód
228.73 mg
480.32 mg
Potas
260.44 mg
546.92 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń
32.31 mg
67.85 mg
Fosfor
215.13 mg
451.77 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez
59.67 mg
125.30 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo
0.46 mg
0.97 mg
Cynk
0.51 mg
1.08 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź
0.03 mg
0.07 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tataru z łososia 4
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w tatarze z łososia

Lista alergenów dla tataru z łososia przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Łosoś filet
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy

Cena przygotowania tataru z łososia

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łosoś filet
250 g
13.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
16.25
Za 250 g
Cebula czerwona
100 g
1 szt
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Żółtko jajka
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Sos sojowy
15 ml
1 łyżka
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 15 ml
Olej lniany
15 ml
1 łyżka
10.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 15 ml
Koszt składników
50.00
Jak oceniasz przepis na tatar z łososia
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób