Pstrąg smażony

Opublikowano: 20.04.2022 r., 18:52 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Smażony pstrąg z przyprawami
Pstrąg smażony
Smażony pstrąg to doskonały pomysł na posiłek w ciągu dnia. Jest pyszny w smaku oraz łatwy w przygotowaniu. Spróbuj go koniecznie!
Przygotowanie 15 min
Smażenie 10 min
403 kcal
Kcal w porcji
230 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Pstrąg filet - 2 ryby (500 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 3 łyżki (30 g)
  • Masło (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sok z cytryny
Sprzęt kuchenny
patelnia

Przepis na pstrąga smażonego krok po kroku

Rybę w razie potrzeby dokładnie oczyszczamy. Myjemy ją oraz dokładnie osuszamy, a następnie doprawiamy ją solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Rybę ostawiamy na około 50 minut.

Po tym czasie rybę delikatnie posypujemy mąką.

Na patelni rozpuszczamy masło. Układamy na nim rybę. Smażymy ją z obu stron na złoty kolor po około 5 minut.

Pstrąga podajemy z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na pstrąga smażonego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,1% osób

Więcej informacji na temat pstrąga smażonego

Pyszny pstrąg smażony na patelni to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad. Pstrąg w całości smażony na oleju jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Jego smak zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić go o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak usmażyć pstrąga? Przygotowanie go jest bardzo łatwe. Na początku rybę w razie potrzeby dokładnie oczyszczamy. Myjemy ją oraz dokładnie osuszamy, a następnie doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Rybę ostawiamy na około 50 minut. Po tym czasie delikatnie ją posypujemy mąką. Na patelni rozpuszczamy masło. Układamy na nim rybę. Jak długo smażyć pstrąga? Smażymy go z obu stron na złoty kolor po około 5 minut. Pstrąga podajemy z ulubionymi dodatkami.

Jak przygotować pstrąga do smażenia? Jeśli chcemy przygotować w całości rybę, powinniśmy ją dokładnie oczyścić z łusek, odciąć płetwy, usunąć wnętrzności oraz umyć.

Sprawdzony przepis na smażonego pstrąga nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z mąki pszennej, która jest bardzo zróżnicowana. Mąk pszennych na rynku można znaleźć wiele, między innymi tortową, krupczatkę lub razową. Ważne jest również, aby do odpowiedniego wypieku wybrać prawidłowy typ mąki. Mąki również w zależności od rodzaju różnią się składem i wartościami odżywczymi. Warto wybierać ciemniejsze, ponieważ mają w swoim składzie więcej dobrego dla naszego zdrowia. Mąka jasna podczas procesu produkcji traci część wartości odżywczych, natomiast im typ wyższy tym straty mniejsze. Dodatkowo mąki o wyższych typach zawierają więcej błonnika pokarmowego, a także dostarczają witamin z grupy B oraz A, C i A. Ponadto zawierają żelazo, magnez czy wapń.

Smaczny pstrąg smażony w mące na maśle odpowiednio przygotowany posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybki i łatwy w przygotowaniu oraz dobry w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na pewno ułatwi Ci przygotowanie pysznego dania głównego.

Alergeny w pstrągu smażonym

Lista alergenów dla pstrąga smażonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Pstrąg filet
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze pstrąga smażonego

na 100g gotowej potrawy

Danie posiada wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(230g)
Energia (kcal)
175.41
403.45
Białko (g)
19.09
43.90

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(230g)
Węglowodany (g)
3.77
8.67
Węglowodany przyswajalne (g)
3.77
8.67

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(230g)
Tłuszcz (g)
9.43
21.69
Tłuszcze nasycone (g)
5.78
13.30
Tłuszcze nienasycone (g)
3.65
8.39

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(230g)
Witamina B6 (mg)
0.24
0.54
Tiamina (mg)
0.17
0.39
Ryboflawina (mg)
0.11
0.26
Niacyna (mg)
4.90
11.28

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(230g)
Sód (mg)
39.90
91.76
Potas (mg)
368.12
846.68
Wapń (mg)
24.60
56.59
Fosfor (mg)
220.55
507.27
Magnez (mg)
26.17
60.18
Żelazo (mg)
0.62
1.42
Cynk (mg)
0.54
1.23
Miedź (mg)
0.05
0.13
Mangan (mg)
0.06
0.13
Szacunkowy indeks glikemiczny pstrąga smażonego 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pstrąga smażonego

Koszt składników
38.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pstrąg filet
500 g
2 ryby
10.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
25.00
Za 500 g
Mąka pszenna typ 500
30 g
3 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.09
Za 30 g
Masło
50 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Koszt składników
38.00