Zielony śledź

Opublikowano: 22.08.2023 r., 14:59 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zielony śledź w panierce
Zielony śledź
Przepis na zielone śledzie to świetny pomysł na obiad. Zielony śledź jest chudszy niż standardowy matjas, ale jest równie dobry w smaku.
Przygotowanie 30 min
Smażenie 20 min
360 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Śledź filet (400 g)
  • Cytryna ćwiartka (30 g)
  • Mąka pszenna typ 550 4 łyżki (60 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Mleko 3,2% (125 ml)
  • Cebula mała sztuka (50 g)
  • Masło (1 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
pieprz, sok z cytryny
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, miseczka

Przepis na zielonego śledzia krok po kroku

Filety umyj i osusz. Ściągnij z nich skórkę.

Dopraw pieprzem i skrop sokiem z cytryny. Odstaw na 30 minut.

W misce wymieszaj jajko, mleko i mąkę - tak by powstało ciasto naleśnikowe. Jeśli jest zbyt rzadkie, dodaj więcej mąki.

Każdy filet obtocz w cieście.

Na patelni rozpuść masło. Usmaż śledzia z obu stron na złoty kolor.

Jak oceniasz przepis na zielonego śledzia
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,5% osób

Więcej informacji na temat zielonego śledzia

Przepis na zielone śledzie to świetny pomysł na obiad. Zielony śledź jest chudszy niż standardowy matjas, ale jest równie dobry w smaku.

Przeczytaj nasze wskazówki jak przygotować zielone śledzie, które będą najlepsze na obiad lub Święta.

Pyszne śledzie, które stanowią podstawowy składnik powyższego przepisu zaliczane są do ryb głównie morskich. W zależności od regionu połowu spotkać można śledzie oceaniczne, bałtyckie czy pacyficzne. Śledź należy do rodziny ryb śledziowatych, gdzie zaliczamy również szproty i sardynki. Te dobre ryby są najczęściej poławianymi rybami na świecie. Głównie dlatego, że można wykorzystać je w kuchni w różny sposób. Najczęściej spożywane są po uwędzeniu, zamrożeniu, zasoleniu lub w postaci dań marynowanych czy konserwowanych. Ta wielorakość ich wykorzystywania ma również duże znaczenie dla naszego zdrowia, ponieważ zwiększa możliwość ich spożycia.

Wraz z porcją 100 g śledzia dostarczymy tylko 160 kcal. Mimo, że śledzie zaliczane są do ryb tłustych, czyli zawierających dużą ilość kwasów tłuszczowych to świetne źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Zawierają kwasy Omega-3, które wspomagają pracę układu nerwowego oraz mózgu. Mają znaczący wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia i serca, np. poprzez pośredni wpływ na krążenie krwi. Dodatkowo wpływają na poprawę wyglądu skóry, włosów i paznokci.

Według zaleceń Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej przynajmniej 2 razy w tygodniu powinna pojawić się porcja ryby. W tym miejscu określa się, że powinno to być około 150 g produktu lub taka ilość mięsa z ryby, wraz z którym dostarczy się około 250 mg kwasów EPA+DHA. Spożycie dwóch takich porcji tygodniowo zapewni zapotrzebowanie właśnie na te kwasy omega-3. Aby w pełni wykorzystać potencjał ryby należy odpowiednio ją przyrządzić. Przygotowanie ryby na głębokim tłuszczu lub po prostu usmażenie powoduje, że cała wartość odżywcza niestety zostaje utracona. Dlatego właśnie takie dania jak to powyżej to nie tylko pyszny wybór, ale również niezwykle zdrowy sposób na wprowadzenie ryb do diety.

Mam nadzieję, że wiesz już jak zrobić zielone śledzie i jak usmażyć je w cieście naleśnikowym.

Alergeny w zielonym śledziu

Lista alergenów dla zielonego śledzia przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Śledź filet
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło

Wartości odżywcze zielonego śledzia

na 100g gotowej potrawy

Mimo, że śledzie zaliczane są do ryb tłustych, czyli zawierających dużą ilość kwasów tłuszczowych to świetne źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
144.15
360.37
Białko (g)
12.83
32.07

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
7.96
19.90
Węglowodany przyswajalne (g)
7.72
19.31
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.23
0.59
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
6.56
16.41
Tłuszcze nasycone (g)
2.70
6.75
Tłuszcze nienasycone (g)
3.86
9.66
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.51
6.27
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.36
3.39
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
64.04
160.11
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
34.28
85.69
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.40
0.99
Witamina B12 (µg (mcg))
7.76
19.41
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.11
7.77
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
2.67
6.68
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.69
1.73
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
34.04
85.11
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.15
0.37
Ryboflawina (mg)
0.23
0.57
Niacyna (mg)
2.37
5.93
Foliany (µg (mcg))
22.98
57.45
Beta karoten (µg (mcg))
1.63
4.07
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
67.98
169.94
Potas (mg)
244.42
611.04
Wapń (mg)
61.51
153.78
Fosfor (mg)
176.57
441.43
Magnez (mg)
24.77
61.91
Żelazo (mg)
1.22
3.06
Cynk (mg)
0.82
2.05
Miedź (mg)
0.08
0.19
Szacunkowy indeks glikemiczny zielonego śledzia 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zielonego śledzia

Koszt składników
34.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śledź filet
400 g
14.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
11.20
Za 400 g
Cytryna
30 g
ćwiartka
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 30 g
Mąka pszenna typ 550
60 g
4 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.18
Za 60 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mleko 3,2%
125 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Cebula
50 g
mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Masło
1 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 1 g
Koszt składników
34.80