Śledzie po wiejsku

Opublikowano: 19.06.2021 r., 20:20 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Śledzie po wiejsku
Śledzie po wiejsku
Filety śledziowe w oleju połączone z marchewką, cebulką i ogórkiem to pyszny sposób na przygotowanie dobrych śledzi. Super jako potrawa na wigilijne menu.
Przygotowanie 20 min
231 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Śledź filet (800 g)
  • Cebula (300 g)
  • Marchewka (130 g)
  • Ogórki kiszone (300 g)
  • Olej rzepakowy (30 ml)
  • Cukier 4 łyżki (24 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, ocet spirytusowy
Sprzęt kuchenny
garnek, tarka, duża miska, słoik 1,2 l

Przepis na śledzie po wiejsku krok po kroku

Namocz śledzie, by nie były zbyt słone.

Cebulę pokrój w krążki.

Marchewkę zetrzyj na tarce na dużych oczkach.

Ogórki pokrój w plasterki.

Zagotuj 1 szklankę wody razem z połową szklanki octu, cukrem, łyżką soli, cebulą oraz marchewką.

Całe płaty śledziowe wymieszaj z ogórkami i zalej zalewą oraz olejem.

Gotowe śledzie przełóż do słoika i zostaw na minimum całą noc.

Jak oceniasz przepis na śledzie po wiejsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,8% osób

Więcej informacji na temat śledzi po wiejsku

Filety śledziowe w oleju połączone z marchewką, cebulką i ogórkiem to pyszny sposób na przygotowanie dobrych śledzi. Super jako potrawa na wigilijne menu. Przepis robi się bardzo łatwo. Wykonanie zajmie niedużo czasu. W tym przepisie należy zagotować zalewę i zalać nią śledzie razem z warzywami.

Płaty śledzia są w całości. Nie kroi się ich w mniejsze kawałki, chociaż można je również pokroić. Są one otoczone pysznymi warzywami i zamarynowane w zalewie octowej. Idealne jako dodatek do pieczywa. Mają pyszny, tradycyjny smak. Cebulka, marchewka i ogórek kiszony to idealne dodatki do potrawy ze śledziem.

Filety śledziowe warto jest wcześniej namoczyć (około 3 godziny), nawet jeśli w smaku są dla Ciebie dobre bez moczenia. Należy mieć na uwadze fakt, że do śledzi dodaje się także łyżkę soli oraz ogórki kiszone, które są słone. Gdyby śledzie były zbyt słone i dodane by były słone dodatki cała potrawa byłaby za bardzo słona w smaku. Jeżeli natomiast śledzie były by za mało słone – nic straconego. Wystarczy dodać więcej soli.

Przepis zawiera dużą ilość soli. Sól pochodzi od śledzi, ogórków oraz z soli dodanej do zalewy. Osoby z nadciśnieniem tętniczym powinny ograniczać podaż soli. Cały przepis ma niski indeks glikemiczny, ale także ma o wiele mniej kilokalorii niż śledzie w zalewie złożonej w głównej mierze z oleju. Do tego przepisu dodaje się tylko 3 łyżki oleju, więc jest do niewielka ilość. Zamiast oleju rzepakowego można użyć oleju lnianego, który jest bardzo dobry i zdrowy. Tak samo oliwa z oliwek byłaby idealna. Może być także zwykły olej słonecznikowy.

Przepis należy zrobić minimum dwa lub trzy dni wcześniej. Warto to zrobić kilka dni wstecz by zalewa dobrze zamarynowała wszystkie składniki. Przepis jest świetną propozycją na codzienny posiłek. Jest także super przepisem na pyszną przystawkę podczas imprezy. Filety śledziowe warto podawać poprzez zawinięcie płatów w koreczki i podanie ich na warzywach z zalewy. By ładniej wszystko wyglądało można posypać świeżą natką pietruszki lub świeżym koperkiem. Koniecznie do śledzi dodaj pyszną, świeżą bułeczkę lub chleb.

Alergeny w śledziach po wiejsku

Lista alergenów dla śledzi po wiejsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Śledź filet

Wartości odżywcze śledzi po wiejsku

na 100g gotowej potrawy

Przepis zawiera dużą ilość kwasów nienasyconych tłuszczowych, ale również zawiera sporą ilość soli. Osoby z nadciśnieniem tętniczym powinny uważać na zjadane ilości.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
115.70
231.40
Białko (g)
9.44
18.88

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
4.49
8.98
Węglowodany przyswajalne (g)
3.71
7.43
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.78
1.56

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
6.54
13.08
Tłuszcze nasycone (g)
1.79
3.57
Tłuszcze nienasycone (g)
4.76
9.51
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.14
6.28
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.61
3.23
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
30.30
60.61

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
84.56
169.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.36
0.72
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
6.92
13.84
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.43
4.86
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
2.12
4.24
Witamina E (mg)
0.62
1.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
14.14
28.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.13
0.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.73
3.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
10.40
20.80
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
695.49
1390.97
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
281.06
562.11
Potas (mg)
223.45
446.90
Wapń (mg)
35.87
71.73
Fosfor (mg)
130.21
260.42
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
19.80
39.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.70
1.39
Cynk (mg)
0.56
1.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny śledzi po wiejsku 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania śledzi po wiejsku

Koszt składników
49.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śledź filet
800 g
14.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
22.40
Za 800 g
Cebula
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Marchewka
130 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 130 g
Ogórki kiszone
300 g
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 300 g
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Cukier
24 g
4 łyżki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 24 g
Koszt składników
49.00