Tatar ze śledzia z majonezem

Opublikowano: 05.08.2021 r., 12:19 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tatar ze śledzia z majonezem
Tatar ze śledzia z majonezem
To jest szybka wersja tatara ze śledzia, którą zrobisz w niecałe 15 minut. Zaliczany do przepisów na tatara, w których nie ma jajka i musztardy. Naprawdę jest przepyszny.
Przygotowanie 15 min
266 kcal
Kcal w porcji
255 g
Wielkość porcji
12
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Śledź filet (500 g)
  • Majonez light (70 g)
  • Ogórek konserwowy (150 g)
  • Pieczarki marynowane (150 g)
  • Cebula (150 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sok z cytryny, szczypiorek

Przepis na tatar ze śledzia z majonezem krok po kroku

Zacznij od namoczenia śledzi, jeśli jest to konieczne.

Gdy śledzie będą namoczone posiekaj je drobno nożem. Wymieszaj je z solą, pieprzem, odrobiną soku z cytryny oraz majonezem.

Bardzo drobno pokrój pieczarki, ogórki i cebulę.

Na talerzu ułóż tatar, a dodatki w postaci warzyw ułóż wokół tatara.

Posyp szczypiorkiem.

Jak oceniasz przepis na tatar ze śledzia z majonezem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,0% osób

Więcej informacji na temat tatara ze śledzia z majonezem

To jest szybka wersja tatara ze śledzia, którą zrobisz w niecałe 15 minut. Zaliczany do przepisów na tatara, w których nie ma jajka i musztardy. Naprawdę jest przepyszny. Proste składniki, proste przyprawy, za to pełnia smaku. Przygotowanie tego przepisu jest banalne. Jest to najszybsza i najprostsza wersja na tę przystawkę. Tatar ze śledzia solonego matias w occie najlepiej podawać w towarzystwie marynowanego ogórka, pieczarek oraz świeżej cebuli. Tatar ze śledzia smakuje znakomicie ze świeżym pieczywem.

Jak zawsze przed rozpoczęciem przygotowania tatara należy namoczyć śledzie, jeśli są za bardzo słone. By namoczyć śledzie należy umieścić je w misce, a następnie zalać w całości zimną wodą albo mlekiem. Można też użyć maślanki albo kefiru. Różnica między moczeniem w wodzie a produktach mlecznych jest jedna. Moczenie w produktach mlecznych sprawia, że śledź jest bardziej delikatny. Jeśli chodzi o czas moczenia to może on być różny. Zazwyczaj śledzie moczy się około 2 godziny. W tym czasie wodę lub inny płyn można wymieniać. Jeżeli będziesz moczyć filety śledziowy zbyt długo mogłyby stracić smak, więc ważne jest to, by na bieżąco sprawdzać stopień słonego smaku.

Tatar jest zrobiony z bardzo drobno posiekanego fileta śledziowego. Siekać go należy nożem, nie powinno się go mielić maszynką. Najlepiej jest, by był on bardzo drobno posiekany. Większe kawałki także są dozwolone.

Ułożenie tatara ze śledzia jest dosyć specyficzne. Dzięki odpowiedniemu ułożeniu potrawy wygląda ona bajecznie. By odpowiednio wizualnie przedstawić tę przystawkę fajnie jest mieć okrągłą foremkę. Dobrze by było, gdyby nie byłą ona zbyt wysoka. Do foremki wkłada się tatara, którego następnie dogniata się lekko, żeby się nie rozpadło. Na talerzyku należy umieścić foremkę dnem do góry, a następnie wyjąć delikatnie tatar próbując nie zniszczyć jego kształtu. Czas na dodatki: posiekany ogórek, grzybki i cebulka. Je należy ułożyć wokół tatara. Przystawka wprost stworzona na imprezy albo na świąteczny stół.

Alergeny w tatarze ze śledzia z majonezem

Lista alergenów dla tatara ze śledzia z majonezem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Śledź filet
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light
    • ogórek konserwowy

Wartości odżywcze tatara ze śledzia z majonezem

na 100g gotowej potrawy

W przepisie jest niska zawartość węglowodanów. Jest to dobry przykład posiłku dla osób, które ograniczają ich ilość w diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(255g)
Energia (kcal)
104.67
266.90
Białko (g)
9.54
24.32

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(255g)
Węglowodany (g)
2.78
7.09
Węglowodany przyswajalne (g)
2.23
5.70
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.54
1.39

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(255g)
Tłuszcz (g)
6.08
15.51
Tłuszcze nasycone (g)
1.92
4.91
Tłuszcze nienasycone (g)
4.16
10.61
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.18
5.56
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.98
5.05
Cholesterol (mg)
30.51
77.80

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(255g)
Witamina A (µg (mcg))
14.86
37.90
Witamina B6 (mg)
0.35
0.89
Witamina B12 (µg (mcg))
6.72
17.14
Witamina C (mg)
2.05
5.22
Witamina D (µg (mcg))
2.06
5.26
Witamina E (mg)
0.55
1.39
Retinol (µg (mcg))
14.07
35.88
Tiamina (mg)
0.07
0.18
Ryboflawina (mg)
0.18
0.47
Niacyna (mg)
2.14
5.47
Foliany (µg (mcg))
11.65
29.70
Beta karoten (µg (mcg))
8.82
22.50

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(255g)
Sód (mg)
221.02
563.60
Potas (mg)
247.13
630.17
Wapń (mg)
39.97
101.92
Fosfor (mg)
134.51
343.00
Magnez (mg)
19.65
50.10
Żelazo (mg)
0.69
1.75
Cynk (mg)
0.61
1.55
Miedź (mg)
0.10
0.26
Szacunkowy indeks glikemiczny tatara ze śledzia z majonezem 12
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tatara ze śledzia z majonezem

Koszt składników
33.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śledź filet
500 g
14.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 500 g
Majonez light
70 g
5.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
1.30
Za 70 g
Ogórek konserwowy
150 g
6.00
Za 860,0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 150 g
Pieczarki marynowane
150 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 g
Cebula
150 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Koszt składników
33.00