Przepis na śledzie po giżycku krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, zioła prowansalskie, ocet spirytusowy
To będzie niezbędne
duża miska, miseczka

Jeżeli filety wymagają moczenia - mocz je w zimnej wodzie tak długo jak będzie potrzeba (zazwyczaj od 1 do 3 godzin).

Obierz i umyj cebulę. Pokrój ją w kostkę lub w plastry. Dodaj do cebuli cukier oraz zalej olejem, wymieszaj i zostaw na 20 minut.

Ocet (1/2 szklanki - nie trzeba od razu dodawać całego, możesz stopniowo sprawdzaj smak na bieżąco) wymieszaj z ketchupem.

Pokrój paprykę w małą kosteczkę i dodaj do octu i ketchupu. Wymieszaj

Paprykę, ocet i ketchup dodaj do cebuli po upłynięciu tych 20 minut. Przypraw: łyżeczka ziół, sól i pieprz do smaku. Zamieszaj.

Śledzie pokrój w skośne paski o szerokości 2 centymetrów. Dodaj śledzie do sosu i wymieszaj.

Odstaw sałatkę na minimum całą noc do lodówki.

Podawaj sałatkę ze świeżym pieczywem.

Śledzie po giżycku
Śledzie po giżycku
Koszt przygotowania dania
18.36 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
549 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
39

Śledzie po giżycku - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o śledziach po giżycku

Śledzie po giżycku są pyszną, nieco odmienną wersją od śledzi po kaszubsku wykonywanych tradycyjnie. Sos na bazie ketchupu ze śledziami i warzywami jest przepyszny. Przepis na śledzie po giżycku zawiera dodatek papryki marynowanej, która jest znakomita w tym połączeniu. Pyszna potrawa wigilijna, bez której nie ma świąt. Śledzie po giżycku są bardzo dobre na wigilię.

Śledzie po giżycku są otulone więc sosem zrobionym z ketchupu, który ma smak lekko paprykowy. Ten przepis robi się bez użycia liści laurowych, ziela angielskiego czy gorczycy. Zamiast tego super smakują zioła prowansalskie. Dobry dodatek to świeże, chrupiące pieczywo.

Śledzie po giżycku różnią się od śledzi kaszubskich składnikami. W śledziach po kaszubsku występują śliwki suszone, natomiast w śledziach po giżycku dodaje się paprykę konserwowaną. Dodatkowo śledzie kaszubskie poddaje się obróbce termicznej.

Przepis na śledzie po giżycku wymaga tylko kilku prostych składników. Jest bardzo szybki do zrobienia. Śledzie po giżycku bardzo łatwo się robi. Dodatkowo nie wymaga obróbki termicznej. Ten przepis jest rodzajem śledzi marynowanych w zalewie na bazie oleju. Z tego względu przepis na śledzie po giżycku jest wysokokaloryczny, przez dużą ilość dodanego oleju. Przepis należy do potraw o niskim indeksie glikemicznym. Zawiera też stosunkowo niską zawartość węglowodanów.

Do zalewy w przepisie wykorzystuje się ketchup. Można użyć zamiast ketchupu przecier pomidorowy lub koncentrat pomidorowy. Przecier pomidorowy należałoby jednak zagotować razem z przyprawami, ponieważ sam w sobie jest rzadki. Wystarczy gotować tak długo, aż sos trochę zgęstnieje i nabierze dobrego smaku.

Gdy ograniczasz podaż cukru w diecie możesz go zastąpić lepszą alternatywą. Świetnie w tej roli sprawdzi się erytrytol lub ksylitol. Dodatkowo obniży się kaloryczność oraz indeks glikemiczny. Zamienniki cukru są identyczne w smaku, więc nie wyczuje się różnicy.

Danie, jakim są śledzie po giżycku jest idealną przystawką. Sprawdzi się na śniadanie, kolację czy codzienną przekąskę. Niektórzy nie wyobrażają sobie świąt i imprez bez śledzi po giżycku.

Wartości odżywcze śledzi po giżycku

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(220g)
Energia (kalorie)
249.90 kcal
549.78 kcal
Białko
7.95 g
17.48 g

Węglowodany w śledziach po giżycku

Na 100g
Na porcję
(220g)
Węglowodany
5.32 g
11.71 g
Węglowodany przyswajalne
4.86 g
10.68 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.47 g
1.03 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(220g)
Tłuszcz
21.91 g
48.21 g
Tłuszcze nasycone
2.63 g
5.78 g
Tłuszcze nienasycone
19.29 g
42.43 g
Tłuszcze jednonasycone
13.49 g
29.68 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
5.80 g
12.75 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
25.19 mg
55.42 mg
Brak danych dla: papryka konserwowa (marynowana).
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na śledzie po giżycku

Na 100g
Na porcję
(220g)
Witamina A
17.65 µg (mcg)
38.83 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.33 mg
0.72 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
5.75 µg (mcg)
12.65 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
7.81 mg
17.17 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
1.76 µg (mcg)
3.88 µg (mcg)
Brak danych dla: papryka konserwowa (marynowana).
czytaj dalej
Retinol
11.75 µg (mcg)
25.86 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.05 mg
0.11 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.12 mg
0.27 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.59 mg
3.49 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
10.31 µg (mcg)
22.68 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na śledzie po giżycku

Na 100g
Na porcję
(220g)
Sód
302.39 mg
665.26 mg
Potas
208.51 mg
458.72 mg
Wapń
34.47 mg
75.84 mg
Fosfor
109.08 mg
239.99 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
17.81 mg
39.18 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.63 mg
1.39 mg
Cynk
0.48 mg
1.06 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.07 mg
0.15 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny śledzi po giżycku 39
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w śledziach po giżycku

Lista alergenów dla śledzi po giżycku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Śledź filet

Cena przygotowania śledzi po giżycku

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śledź filet
500 g
14.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 500 g
Cebula
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Papryka konserwowa (marynowana)
150 g
5.00
Za 720,0 g
Liczba opakowań 1
1.04
Za 150 g
Olej rzepakowy
215 ml
1 szklanka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.50
Za 215 ml
Ketchup
120 g
1/2 szklanki
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 120 g
Cukier
6 g
1 łyżeczka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 6 g
Koszt składników
36.50
Jak oceniasz przepis na śledzie po giżycku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób