Przepis na matiasy krok po kroku

Składniki
  • Śledź w oleju 300 g matiasy
  • Jabłko 215 g 1 sztuka
  • Cebula 105 g 1 sztuka
  • Śmietana 12% 80 g
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
miska

Cebulę i jabłko pokrój w drobną kostkę.

Śledzie opłucz i pokrój w paski.

Wymieszaj śledzie z jabłkiem, cebulą i jogurtem oraz dopraw do smaku solą i pieprzem.

Matiasy w 2 szklanych słoikach na szarym tle.
matiasy
Koszt przygotowania dania
9.97 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
248 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
33

Matiasy - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o matiasach

Matiasy z jabłkiem są świetnym pomysłem na kolację lub śniadanie z pieczywem. Można go przygotować także na święta. Śledź to też najczęściej spożywana przez Polaków ryba, lecz niestety i tak jemy ją bardzo rzadko. W Polsce można łatwo dostać śledzie, a do tego są w całkiem przystępnej cenie i często od razu gotowe do spożycia, co zdecydowanie przemawia na ich korzyść. Jest on także dobrym źródłem białka i jedno- oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Dodatkowo uważany jest też za jedną z mniej zanieczyszczonych metalami ciężkimi rybę, więc jak widzisz, warto sięgać po śledzia.

Zaraz wyjaśnię ci, jak przyrządzić śledzie matiasy, wykorzystując ten prosty przepis. Zaczynamy od głównego składnika, czyli śledzi. Śledzie solone płuczemy i namaczamy w wodzie. Dzięki temu będą niej słone. Najlepiej, żeby moczyły się około 2-3 godziny. Jeśli natomiast używasz śledzi w oleju lub occie, to wystarczy je opłukać. Gdy śledzie matiasy są już gotowe, lekko je odciskamy i kroimy w kostkę lub nieduże paski. Cebulę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do śledzi. Jeżeli nie masz cebuli, to możesz przygotować śledzie w śmietanie z jabłkiem i porem, czyli zamienić cebulę na pora. Fajnie też będzie tutaj pasował seler korzeniowy starty na tarce. Na koniec obieramy i kroimy jabłko. Najlepiej obierać i kroić je właśnie jako ostanie, ponieważ jabłka pod wpływem dostępu powietrza ciemnieją. Dzięki temu nie będą brązowe i ładniej będą się prezentowały w naszej sałatce śledziowej. Możemy pokroić jabłko w kostkę lub zetrzeć na tarce. Do wszystkich składników dodajemy już tylko śmietanę i do smaku trochę pieprzu. W ten szybki sposób mamy pyszne, domowe śledzie po polsku, które będą bardzo dobre, jak przystawka na różnego typu przyjęciach. Ten przepis na matiasy pomoże ci zrobić sałatkę śledziową, która jest nie tylko bardzo smaczna, ale też ma niski indeks glikemiczny oraz nie zawiera glutenu. Takie śledzie z jabłkiem i cebulą to naprawdę smaczne danie, które bez problemu przygotujesz samodzielnie w domu. Wystarczy wziąć do nich kromkę pełnoziarnistego chleba i mamy pyszny posiłek. Ze względu na to, że tutaj jest niewiele warzyw, to pamiętaj, aby w kolejnych posiłkach było ich już więcej. Dokładną instrukcję jak zrobić matiasy znajdziesz na górze strony.

Wartości odżywcze matiasów

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (100g)
Energia (kalorie)
248.62 kcal
248.62 kcal
Białko
19.72 g
19.72 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (100g)
Tłuszcz
16.10 g
16.10 g
Tłuszcze nasycone
15.70 g
15.70 g

Witaminy w przepisie na matiasy

Na 100g
Na porcję (100g)
Tiamina
0.02 mg
0.02 mg
Ryboflawina
0.97 mg
0.97 mg

Składniki mineralne w przepisie na matiasy

Na 100g
Na porcję (100g)
Fosfor
308.68 mg
308.68 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny matiasów 33
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w matiasach

Lista alergenów dla matiasów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Śledź w oleju
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 12%

Cena przygotowania matiasów

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śledź w oleju
300 g
matiasy
6.00
Za 220,0 g
Liczba opakowań 2
8.18
Za 300 g
Jabłko
215 g
1 sztuka
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
0.60
Za 215 g
Cebula
105 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.32
Za 105 g
Śmietana 12%
80 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 80 g
Liczba porcji:
Razem
18.20
Łączny koszt
9.97
Jak oceniasz przepis na matiasy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób