Śledzie w śmietanie z jabłkiem

Opublikowano: 08.06.2021 r., 14:00 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Śledzie w śmietanie z jabłkiem
Śledzie w śmietanie z jabłkiem
Dobry przepis na smaczne filety śledziowe w śmietanie z jabłkiem. Pyszny i prosty przepis, który sprawdzi się na każdą imprezę i święta. Kilka składników i danie gotowe.
Przygotowanie 15 min
490 kcal
Kcal w porcji
175 g
Wielkość porcji
25
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Śledź w oleju (500 g)
  • Jabłko (300 g)
  • Cebula (100 g)
  • Majonez light (70 g)
  • Śmietana 12% (70 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, sok z cytryny
Sprzęt kuchenny
duża miska

Przepis na śledzie w śmietanie z jabłkiem krok po kroku

Jeżeli śledzie są bardzo słone należy je wcześniej wymoczyć w zimnej wodzie.

Filety śledziowe pokrój w ukośne paski o szerokości około 3-4 centymetrów.

Cebulę i jabłka obierz. Pokrój cebulę i jabłka w niewielką kosteczkę. Usuń nadmiar soków z warzyw poprzez ściśnięcie pokrojonych składników dłoniami.

Umieść jabłka i cebulę w misce. Dodaj sok z cytryny, śledzie, majonez, śmietanę oraz sól, pieprz, opcjonalnie cukier do smaku.

Sałatkę zostaw na kilka godzin w lodówce by wszystkie składniki przeszły smakiem.

Sałatkę podawaj z natką pietruszki oraz pieczywem.

Jak oceniasz przepis na śledzie w śmietanie z jabłkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,9% osób

Więcej informacji na temat śledzi w śmietanie z jabłkiem

Dobry przepis na smaczne filety śledziowe w śmietanie z jabłkiem. Pyszny i prosty przepis, który sprawdzi się na każdą imprezę i święta. Kilka składników i danie gotowe. Słone śledzie i słodkie jabłko bardzo dobrze do siebie pasują. Składniki są bardzo łatwo dostępne i tanie.

Do przyrządzenia tego przepisu nie trzeba zbyt wielu przypraw. Wybierz śledzie w oleju z cebulką. Świeżo mielony pieprz, sól i opcjonalnie cukier do smaku to jedyne przyprawy, które warto dodać. Koniecznie dodaj świeże zioła. Gotową sałatkę posyp natką pietruszki. Do smaku również warto dodać sok z cytryny. Poza smakiem sok z cytryny spełnia inną ważną rolę. Sok z cytryny zapobiega brązowieniu jabłka. Najlepiej smakują z pysznym, świeżym pieczywem.

Kontroluj smak potrawy. Jabłka mogą być słodsze lub bardziej kwaśne. Jeśli jabłka będą zbyt słodkie cała potrawa mogłaby być za bardzo przesłodzona. Gdyby jabłka były słodkie nie byłoby potrzeby dodawania cukru. Na słoność potrawy ma wpływ także stopień słonego smaku w śledziach. Śledzie można moczyć, ale gdy będą za bardzo wymoczone pozbędziesz się w ten sposób słonego smaku. Wtedy trzeba by dodać więcej soli.

Przepis na śledzie w śmietanie z jabłkiem jest przepisem o niskim indeksie glikemicznym. Poza tym, że przepis ma niski indeks glikemiczny to jest on wysokokaloryczny. Zarówno śledzie jak i majonez ze śmietaną należą do produktów o wyższej kaloryczności. Jeżeli chcesz obniżyć wartość energetyczną zamiast śledzi w oleju wybierz śledzie w zalewie octowej, solance lub z wykorzystaniem mniejszej ilości oleju niż standardowo. Majonez i śmietanę można zastąpić jogurtem greckim lub jogurtem naturalnym. Jeżeli musisz dodać słodkości potrawie zamiast cukru użyj erytrytolu. Wartość energetyczna już się trochę zmniejszy.

Śledzie w śmietanie z jabłkiem charakteryzują się niewielką ilością węglowodanów w daniu. Ten przepis nadawałby się na dietę, która wymaga ograniczenia spożycia węglowodanów. Jeżeli potrzeba wystarczy podawać sałatkę ze źródłem węglowodanów, na przykład z wyżej wymienionym pieczywem.

Alergeny w śledziach w śmietanie z jabłkiem

Lista alergenów dla śledzi w śmietanie z jabłkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Śledź w oleju
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 12%

Wartości odżywcze śledzi w śmietanie z jabłkiem

na 100g gotowej potrawy

Przepis ma niski indeks glikemiczny. Jednocześnie ten przepis jest wysokokaloryczny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(175g)
Energia (kcal)
280.56
490.98
Białko (g)
21.84
38.22

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(175g)
Węglowodany (g)
5.92
10.36
Węglowodany przyswajalne (g)
5.06
8.86
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.86
1.50

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(175g)
Tłuszcz (g)
18.90
33.07
Tłuszcze nasycone (g)
17.45
30.53
Tłuszcze nienasycone (g)
1.45
2.54

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(175g)
Tiamina (mg)
0.02
0.03
Ryboflawina (mg)
1.08
1.89

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(175g)
Fosfor (mg)
340.31
595.54
Szacunkowy indeks glikemiczny śledzi w śmietanie z jabłkiem 25
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania śledzi w śmietanie z jabłkiem

Koszt składników
29.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śledź w oleju
500 g
6.00
Za 220,0 g
Liczba opakowań 3
13.64
Za 500 g
Jabłko
300 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
0.83
Za 300 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Majonez light
70 g
5.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
1.30
Za 70 g
Śmietana 12%
70 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.77
Za 70 g
Koszt składników
29.20