Śledzie w śmietanie z jabłkiem
- Śledź w oleju (500 g)
- Jabłko (300 g)
- Cebula (100 g)
- Majonez light (70 g)
- Śmietana 12% (70 g)
Przepis na śledzie w śmietanie z jabłkiem krok po kroku
Jeżeli śledzie są bardzo słone należy je wcześniej wymoczyć w zimnej wodzie.
Filety śledziowe pokrój w ukośne paski o szerokości około 3-4 centymetrów.
Cebulę i jabłka obierz. Pokrój cebulę i jabłka w niewielką kosteczkę. Usuń nadmiar soków z warzyw poprzez ściśnięcie pokrojonych składników dłoniami.
Umieść jabłka i cebulę w misce. Dodaj sok z cytryny, śledzie, majonez, śmietanę oraz sól, pieprz, opcjonalnie cukier do smaku.
Sałatkę zostaw na kilka godzin w lodówce by wszystkie składniki przeszły smakiem.
Sałatkę podawaj z natką pietruszki oraz pieczywem.
- Śledzie pod pierzynką
- Śledzie w occie
- Śledzie po japońsku
- Śledzie salsa na ostro
- Śledzie z żurawiną i czerwoną cebulą
- Śledzie salsa
- Śledzie po wiejsku
- Śledzie po kaszubsku
- Śledzie po giżycku
- Śledzie po cygańsku
- Tatar ze śledzia z majonezem
- Śledzie po meksykańsku
- Sałatka śledziowa z ziemniakami
- Matiasy
- Śledź w oleju
- Kiszone śledzie
- Rolmopsy
- Śledzie po cygańsku z rodzynkami
- Śledzie na wigilię
Więcej informacji na temat śledzi w śmietanie z jabłkiem
Dobry przepis na smaczne filety śledziowe w śmietanie z jabłkiem. Pyszny i prosty przepis, który sprawdzi się na każdą imprezę i święta. Kilka składników i danie gotowe. Słone śledzie i słodkie jabłko bardzo dobrze do siebie pasują. Składniki są bardzo łatwo dostępne i tanie.
Do przyrządzenia tego przepisu nie trzeba zbyt wielu przypraw. Wybierz śledzie w oleju z cebulką. Świeżo mielony pieprz, sól i opcjonalnie cukier do smaku to jedyne przyprawy, które warto dodać. Koniecznie dodaj świeże zioła. Gotową sałatkę posyp natką pietruszki. Do smaku również warto dodać sok z cytryny. Poza smakiem sok z cytryny spełnia inną ważną rolę. Sok z cytryny zapobiega brązowieniu jabłka. Najlepiej smakują z pysznym, świeżym pieczywem.
Kontroluj smak potrawy. Jabłka mogą być słodsze lub bardziej kwaśne. Jeśli jabłka będą zbyt słodkie cała potrawa mogłaby być za bardzo przesłodzona. Gdyby jabłka były słodkie nie byłoby potrzeby dodawania cukru. Na słoność potrawy ma wpływ także stopień słonego smaku w śledziach. Śledzie można moczyć, ale gdy będą za bardzo wymoczone pozbędziesz się w ten sposób słonego smaku. Wtedy trzeba by dodać więcej soli.
Przepis na śledzie w śmietanie z jabłkiem jest przepisem o niskim indeksie glikemicznym. Poza tym, że przepis ma niski indeks glikemiczny to jest on wysokokaloryczny. Zarówno śledzie jak i majonez ze śmietaną należą do produktów o wyższej kaloryczności. Jeżeli chcesz obniżyć wartość energetyczną zamiast śledzi w oleju wybierz śledzie w zalewie octowej, solance lub z wykorzystaniem mniejszej ilości oleju niż standardowo. Majonez i śmietanę można zastąpić jogurtem greckim lub jogurtem naturalnym. Jeżeli musisz dodać słodkości potrawie zamiast cukru użyj erytrytolu. Wartość energetyczna już się trochę zmniejszy.
Śledzie w śmietanie z jabłkiem charakteryzują się niewielką ilością węglowodanów w daniu. Ten przepis nadawałby się na dietę, która wymaga ograniczenia spożycia węglowodanów. Jeżeli potrzeba wystarczy podawać sałatkę ze źródłem węglowodanów, na przykład z wyżej wymienionym pieczywem.
Alergeny w śledziach w śmietanie z jabłkiem
Lista alergenów dla śledzi w śmietanie z jabłkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Śledź w oleju
- Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- majonez light
- Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- majonez light
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 12%
Wartości odżywcze śledzi w śmietanie z jabłkiem
Przepis ma niski indeks glikemiczny. Jednocześnie ten przepis jest wysokokaloryczny.
Energia i białka
(175g)
Węglowodany
(175g)
Tłuszcze
(175g)
Witaminy
(175g)
Składniki mineralne
(175g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.