Przepis na śledzie po meksykańsku krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ocet spirytusowy

Najpierw namocz śledzie.

Pokrój obraną cebulę i paprykę w kostkę.

Połącz paprykę i cebulę z kukurydzą i fasolą. Posól, popieprz i dodaj łyżkę octu oraz cukier.

Jak śledzie będą namoczone pokrój je w dużą kostkę i wymieszaj z warzywami oraz koncentratem oraz olejem.

Wszystko wstaw do lodówki na 2 dni.

Śledzie po meksykańsku
Śledzie po meksykańsku
Koszt przygotowania dania
16.41 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
298 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
39

Śledzie po meksykańsku - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o śledziach po meksykańsku

Przepis na sałatkę śledziową w stylu meksykańskim to fajny pomysł na dobra przystawkę. Śledź w sosie pomidorowym z warzywami jest prosty i ekspresowy do zrobienia. Ten przepis polega na jak najszybszym wykonaniu – nie trzeba tutaj nic gotować i smażyć. Z tego względu zrobić go możesz nawet w kwadrans, a więc bardzo szybko. Istotne jest to, by przygotowaną sałatkę śledziową przechowywać w lodówce minimum dwa dni przed podaniem, ponieważ dopiero takie śledzie po meksykańsku są pełne smaku i zapachu.

Inna wersja przepisu polega na wcześniejszym podsmażeniu marynaty. Należałoby wtedy najpierw warzywa podsmażyć na oleju, a następnie dodać koncentrat oraz przyprawy. Ta alternatywa jest także poprawna, wymaga jednak nieco więcej nakładu pracy. Przygotowując przepis w ten sposób warzywa są bardziej miękkie. Jeśli pomijasz smażenie warzywa pozostają chrupiące.

Koncentrat pomidorowy możesz zastąpić przecierem pomidorowym. Jeśli sos jest dla Ciebie zbyt intensywnie pomidorowy w smaku warto jest dodać nieco śmietanki albo jogurtu naturalnego. Te produkty łagodzą intensywność koncentratu.

Przed zrobieniem przepisu przygotuj śledzie, które zazwyczaj są zbyt słone. W takim przypadku zalej je zimną wodą i zostaw na jakiś czas, aż smak słonego się zniweluje. Mocz je około godzinę, czas jednak można wydłużać albo skracać. Gdy moczysz filety śledziowe odkrój kawałek ryby i sprawdź czy są już dobre w smaku. Jeśli nie – mocz dalej. By przyspieszyć moczenie wymieniaj wodę na świeżą. Wtedy filety śledziowe staną się mniej słone trochę szybciej. Nie mocz ryby za długo, bo mogłaby stracić smak. Poza wodą fajnie sprawdza się moczenie w mleku. Mleko sprawia, że śledzie są bardziej delikatne.

Przystawka ta jest idealnym przykładem potrawy na różne okoliczności: święta, urodziny czy wesele. Jako dodatek najlepiej sprawdza się pieczywo. Pamiętaj jednak, że konieczne jest to, by przygotować je z wyprzedzeniem, najlepiej minimum dwóch dni. Po dwóch dniach całe danie nabiera lepszego aromatu, jest bardziej wyraziste.

Wartości odżywcze śledzi po meksykańsku

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(160g)
Energia (kalorie)
186.67 kcal
298.67 kcal
Białko
11.28 g
18.05 g
Fenyloalanina
0.48 mg
0.76 mg
Brak danych dla: cebula, papryka czerwona.
czytaj dalej

Węglowodany w śledziach po meksykańsku

Na 100g
Na porcję
(160g)
Węglowodany
14.14 g
22.62 g
Węglowodany przyswajalne
11.09 g
17.74 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
3.05 g
4.89 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(160g)
Tłuszcz
9.73 g
15.57 g
Tłuszcze nasycone
1.80 g
2.88 g
Tłuszcze nienasycone
7.93 g
12.69 g
Tłuszcze jednonasycone
5.37 g
8.59 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
2.56 g
4.10 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
24.33 mg
38.93 mg

Witaminy w przepisie na śledzie po meksykańsku

Na 100g
Na porcję
(160g)
Witamina A
32.90 µg (mcg)
52.63 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.38 mg
0.61 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
5.56 µg (mcg)
8.89 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
15.04 mg
24.06 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
1.70 µg (mcg)
2.73 µg (mcg)
Witamina E
0.59 mg
0.95 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
11.36 µg (mcg)
18.17 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.14 mg
0.22 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.16 mg
0.25 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.13 mg
3.40 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
69.81 µg (mcg)
111.70 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
236.33 µg (mcg)
378.12 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na śledzie po meksykańsku

Na 100g
Na porcję
(160g)
Sód
66.97 mg
107.15 mg
Potas
482.45 mg
771.92 mg
Wapń
42.39 mg
67.82 mg
Fosfor
170.50 mg
272.80 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
40.38 mg
64.61 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.81 mg
2.89 mg
Cynk
0.95 mg
1.52 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.18 mg
0.30 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny śledzi po meksykańsku 39
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w śledziach po meksykańsku

Lista alergenów dla śledzi po meksykańsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Śledź filet

Cena przygotowania śledzi po meksykańsku

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śledź filet
350 g
14.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
9.80
Za 350 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Papryka czerwona
70 g
4.50
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
1.26
Za 70 g
Kukurydza konserwowa
70 g
3.50
Za 340.0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 70 g
Koncentrat pomidorowy
100 g
1.50
Za 80.0 g
Liczba opakowań 2
1.88
Za 100 g
Cukier
3 g
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 3 g
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Fasola czerwona
120 g
7.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
2.10
Za 120 g
Koszt składników
44.50
Jak oceniasz przepis na śledzie po meksykańsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92.3% osób