Śledzie z żurawiną i czerwoną cebulą

Opublikowano: 26.08.2021 r., 11:45 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Śledzie z żurawiną i czerwoną cebulą
Śledzie z żurawiną i czerwoną cebulą
Znakomite połączenie: śledź, suszona żurawina oraz cebula czerwona. Gwarantuje udaną przystawkę między innymi na Wigilię czy na inne święta. Polecam gorąco te połączenie.
Przygotowanie 25 min
844 kcal
Kcal w porcji
260 g
Wielkość porcji
49
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Śledź filet (500 g)
  • Suszona żurawina (80 g)
  • Cebula czerwona (200 g)
  • Olej rzepakowy (250 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ocet spirytusowy
Sprzęt kuchenny
słoik

Przepis na śledzie z żurawiną i czerwoną cebulą krok po kroku

Jeżeli trzeba śledzie namocz.

Śledzie pokrój w paseczki.

Pokrop je lekko octem, przypraw odrobiną pieprzu.

Pokrój cebulę w pół plastry.

Do słoika wykładaj warstwami śledzie, żurawinę, cebulę aż do wykorzystania wszystkich składników.

Całość zalej olejem, zakręć zakrętką i odstaw na minimum noc.

Jak oceniasz przepis na śledzie z żurawiną i czerwoną cebulą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,8% osób

Więcej informacji na temat śledzi z żurawiną i czerwoną cebulą

Znakomite połączenie: śledź, suszona żurawina oraz cebula czerwona. Gwarantuje udaną przystawkę między innymi na wigilię czy na inne święta. Polecam gorąco te połączenie. Śledzie z suszoną żurawiną oraz czerwoną cebulą są smaczne, a dodatkowo proste do przygotowania. Przepis nie wymaga obróbki termicznej, a wszystkie składniki i przyprawy umieszcza się w słoiku i zalewa olejem. Jest to fajny sposób na ciekawe przygotowanie filetów śledziowych. Śledzie z suszoną żurawiną i cebulą najlepsze są z pieczywem.

Przed przygotowaniem przepisu zobacz, czy śledzie są wystarczająco słone. Jeżeli śledź jest bardzo słony należy je zalać wodą. Można także użyć maślanki, mleka albo kefiru. Te rozwiązania z nabiałem sprawiają, że filety są o wiele bardziej delikatne. Mocz śledzie przez około 2 godziny, w międzyczasie wymieniając wodę lub płyn, którego używasz. Czas moczenia jest różny, zależy on od tego jak słone są śledzie i jak słone mają pozostać. Jeżeli śledzie będą moczyły się zbyt długo mogą stracić smak, więc należy o tym pamiętać.

Ilość oleju podana w przepisie zależy od tego jaką pojemność słoika masz. Wszystkie składniki muszą być przykryte w całości. Gdyby okazało się, że żurawina jest niesłodzona to całość mogłaby być zbyt kwaśna. Zobacz przed przygotowaniem czy żurawina ma w składzie dodany cukier czy też nie. Jeżeli nie pamiętaj, by sprawdzić czy smak potrawy będzie odpowiedni. W razie, gdyby danie było bardzo kwaśne możesz razem z pieprzem dodać trochę cukru. Jeśli natomiast wydłużysz za bardzo czas moczenia i śledzie nie będą słone możesz także je posolić (tak jak w przypadku cukru).

Takie danie koniecznie trzeba zrobić minimum cały dzień przed podaniem, by wszystko miało szansę się przegryźć. Tylko takie śledzie z suszoną żurawiną i cebulką będą pyszne. Potrawa jedzona od razu po zrobieniu nie będzie miała smaku takiego jaki uzyska po kilkudziesięciu minutach od przygotowania. Na święta, na imprezę czy też na co dzień – idealna przystawka czy przekąska. Spróbuj już teraz.

Alergeny w śledziach z żurawiną i czerwoną cebulą

Lista alergenów dla śledzi z żurawiną i czerwoną cebulą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Śledź filet

Wartości odżywcze śledzi z żurawiną i czerwoną cebulą

na 100g gotowej potrawy

Przepis z niskim indeksem glikemicznym. Ma dużą ilość kwasów dobrych dla zdrowia (omega-3).

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(260g)
Energia (kcal)
324.89
844.72
Białko (g)
8.88
23.10

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(260g)
Węglowodany (g)
7.74
20.13
Węglowodany przyswajalne (g)
7.06
18.36
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.68
1.78

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(260g)
Tłuszcz (g)
28.74
74.74
Tłuszcze nasycone (g)
3.29
8.54
Tłuszcze nienasycone (g)
25.46
66.19
Tłuszcze jednonasycone (g)
17.86
46.43
Tłuszcze wielonasycone (g)
7.60
19.76
Cholesterol (mg)
29.13
75.73

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(260g)
Witamina C (mg)
1.15
2.99
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
2.04
5.30
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(260g)
Sód (mg)
44.08
114.60
Potas (mg)
162.54
422.61
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń (mg)
31.09
80.83
Żelazo (mg)
0.56
1.47
Szacunkowy indeks glikemiczny śledzi z żurawiną i czerwoną cebulą 49
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania śledzi z żurawiną i czerwoną cebulą

Koszt składników
28.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śledź filet
500 g
14.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 500 g
Suszona żurawina
80 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 80 g
Cebula czerwona
200 g
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 200 g
Olej rzepakowy
250 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.75
Za 250 ml
Koszt składników
28.00