Przepis na śledzie z żurawiną i czerwoną cebulą krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ocet spirytusowy
To będzie niezbędne
słoik

Jeżeli trzeba śledzie namocz.

Śledzie pokrój w paseczki.

Pokrop je lekko octem, przypraw odrobiną pieprzu.

Pokrój cebulę w pół plastry.

Do słoika wykładaj warstwami śledzie, żurawinę, cebulę aż do wykorzystania wszystkich składników.

Całość zalej olejem, zakręć zakrętką i odstaw na minimum noc.

Śledzie z żurawiną i czerwoną cebulą
Śledzie z żurawiną i czerwoną cebulą
Koszt przygotowania dania
19.15 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
844 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
49

Śledzie z żurawiną i czerwoną cebulą - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o śledziach z żurawiną i czerwoną cebulą

Znakomite połączenie: śledź, suszona żurawina oraz cebula czerwona. Gwarantuje udaną przystawkę między innymi na wigilię czy na inne święta. Polecam gorąco te połączenie. Śledzie z suszoną żurawiną oraz czerwoną cebulą są smaczne, a dodatkowo proste do przygotowania. Przepis nie wymaga obróbki termicznej, a wszystkie składniki i przyprawy umieszcza się w słoiku i zalewa olejem. Jest to fajny sposób na ciekawe przygotowanie filetów śledziowych. Śledzie z suszoną żurawiną i cebulą najlepsze są z pieczywem.

Przed przygotowaniem przepisu zobacz, czy śledzie są wystarczająco słone. Jeżeli śledź jest bardzo słony należy je zalać wodą. Można także użyć maślanki, mleka albo kefiru. Te rozwiązania z nabiałem sprawiają, że filety są o wiele bardziej delikatne. Mocz śledzie przez około 2 godziny, w międzyczasie wymieniając wodę lub płyn, którego używasz. Czas moczenia jest różny, zależy on od tego jak słone są śledzie i jak słone mają pozostać. Jeżeli śledzie będą moczyły się zbyt długo mogą stracić smak, więc należy o tym pamiętać.

Ilość oleju podana w przepisie zależy od tego jaką pojemność słoika masz. Wszystkie składniki muszą być przykryte w całości. Gdyby okazało się, że żurawina jest niesłodzona to całość mogłaby być zbyt kwaśna. Zobacz przed przygotowaniem czy żurawina ma w składzie dodany cukier czy też nie. Jeżeli nie pamiętaj, by sprawdzić czy smak potrawy będzie odpowiedni. W razie, gdyby danie było bardzo kwaśne możesz razem z pieprzem dodać trochę cukru. Jeśli natomiast wydłużysz za bardzo czas moczenia i śledzie nie będą słone możesz także je posolić (tak jak w przypadku cukru).

Takie danie koniecznie trzeba zrobić minimum cały dzień przed podaniem, by wszystko miało szansę się przegryźć. Tylko takie śledzie z suszoną żurawiną i cebulką będą pyszne. Potrawa jedzona od razu po zrobieniu nie będzie miała smaku takiego jaki uzyska po kilkudziesięciu minutach od przygotowania. Na święta, na imprezę czy też na co dzień – idealna przystawka czy przekąska. Spróbuj już teraz.

Wartości odżywcze śledzi z żurawiną i czerwoną cebulą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(260g)
Energia (kalorie)
324.89 kcal
844.72 kcal
Białko
8.88 g
23.10 g

Węglowodany w śledziach z żurawiną i czerwoną cebulą

Na 100g
Na porcję
(260g)
Węglowodany
7.74 g
20.13 g
Węglowodany przyswajalne
7.06 g
18.36 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.68 g
1.78 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(260g)
Tłuszcz
28.74 g
74.74 g
Tłuszcze nasycone
3.29 g
8.54 g
Tłuszcze nienasycone
25.46 g
66.19 g
Tłuszcze jednonasycone
17.86 g
46.43 g
Tłuszcze wielonasycone
7.60 g
19.76 g
Cholesterol
29.13 mg
75.73 mg

Witaminy w przepisie na śledzie z żurawiną i czerwoną cebulą

Na 100g
Na porcję
(260g)
Witamina C
1.15 mg
2.99 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
2.04 µg (mcg)
5.30 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na śledzie z żurawiną i czerwoną cebulą

Na 100g
Na porcję
(260g)
Sód
44.08 mg
114.60 mg
Potas
162.54 mg
422.61 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń
31.09 mg
80.83 mg
Żelazo
0.56 mg
1.47 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny śledzi z żurawiną i czerwoną cebulą 49
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w śledziach z żurawiną i czerwoną cebulą

Lista alergenów dla śledzi z żurawiną i czerwoną cebulą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Śledź filet

Cena przygotowania śledzi z żurawiną i czerwoną cebulą

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śledź filet
500 g
14.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 500 g
Suszona żurawina
80 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 80 g
Cebula czerwona
200 g
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 200 g
Olej rzepakowy
250 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.75
Za 250 ml
Koszt składników
28.00
Jak oceniasz przepis na śledzie z żurawiną i czerwoną cebulą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób