Przepis na rybę w sosie koperkowym krok po kroku

Składniki
  • Dorsz filet 300 g
  • Śmietanka kremowa 30% 200 g
  • Koperek 40 g
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
piekarnik, naczynie żaroodporne, miska

Rozgrzej piekarnik do 180 C.

Koperek posiekaj i wymieszaj z 0,25 łyżeczki soli i pieprzu oraz ze śmietanką.

Wlej sos do naczynia żaroodpornego i włóż do niego rybę oprószoną solą i pieprzem.

Piecz w 180 C przez 20-30 minut.

Ryba w sosie koperkowym z cytryną i świeżym koperkiem, na białym talerzu.
ryba w sosie koperkowym
Koszt przygotowania dania
16.33 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
282 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
15

Ryba w sosie koperkowym - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o rybie w sosie koperkowym

Ryby zawierają w sobie kwasy tłuszczowe DHA i EPA, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Kwasy omega-3 pełnią wiele bardzo istotnych funkcji w organizmie wpływając na:

- pracę układu sercowo-naczyniowego,

- wzrost poziomu tak zwanego „dobrego” cholesterolu (HDL), a także obniżają

poziom cholesterolu LDL, czyli “złego” cholesterolu,

- zapobieganie powstawania zakrzepów,

- ułatwiają gojenie się ran,

- prawidłową pracę mózgu i centralnego układu nerwowego. Szczególną uwagę przywiązuje się do ich zapobiegania chorobom neurodegeneracyjnym, dlatego zalecane jest, aby dbać o ich odpowiednią ilość u osób starszych,

- syntezę hormonów,

- pracę układu odpornościowego,

- przeciwdziałanie zmianom nowotworowym,

- rozwój układu nerwowego na etapie życia płodowego i wczesnego dzieciństwa,

- łagodzenie stanów zapalnych, dlatego osoby z chorobami, w których występuje stan zapalny, jak Hashimoto, RZS, PCOS, powinny szczególnie zwrócić na nie swoją uwagę,

- poprawę nastroju,

- stan włosów, skóry i paznokci.

Zalecane jest spożycie 2-3 porcji ryb tygodniowo. Niestety wiele osób nie zwraca uwagi na to zalecenie, a jak widzisz kwasy omega-3, które są w nich zawarte, są bardzo ważne dla organizmu.

Ryba w sosie koperkowym z piekarnika jest idealnym sposobem na zwiększenie spożycia tych kwasów tłuszczowych. Świetnie sprawdzi się tutaj dorsz lub mintaj. Najlepiej wybrać filet z ryby, aby móc swobodnie podać ją dla dzieci, bez obaw o ości. Sos koperkowy do ryby zapiekanej zrobiony jest ze śmietanki kremówki, więc jest dosyć kaloryczny. Ryba jest duszona w tym sosie i nabiera też jego smaku. Przepis na rybę w sosie koperkowym jest bardzo prosty i nie wymaga dużo czasu na przygotowania. Wystarczy przygotować sos ze śmietanki i koperku, a następnie włożyć rybę do naczynia żaroodpornego z sosem i piec. Sos robimy z posiekanego koperku, śmietanki i przypraw. Rybę wystarczy posypać jedynie szczyptą soli i pieprzu. Tak przygotowaną rybę pieczemy około 30 minut w 180 stopni Celsjusza. Ryba zapiekana jest w sosie koperkowo-śmietanowym, co sprawia, że nie tylko ryba nie wysycha, ale też przechodzi smakiem i aromatem sosu. Koniecznie spróbuj tej aromatycznej, soczystej i rozpływającej się w ustach ryby.

Wartości odżywcze ryby w sosie koperkowym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (180g)
Energia (kalorie)
156.89 kcal
282.40 kcal
Białko
10.96 g
19.73 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (180g)
Tłuszcz
11.57 g
20.82 g
Tłuszcze nasycone
11.32 g
20.38 g

Składniki mineralne w przepisie na rybę w sosie koperkowym

Na 100g
Na porcję (180g)
Sód
34.53 mg
62.15 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny ryby w sosie koperkowym 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w rybie w sosie koperkowym

Lista alergenów dla ryby w sosie koperkowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Dorsz filet
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%

Cena przygotowania ryby w sosie koperkowym

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dorsz filet
300 g
10.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
12.00
Za 300 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Koperek
40 g
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 40 g
Liczba porcji:
Razem
25.00
Łączny koszt
16.33
Jak oceniasz przepis na rybę w sosie koperkowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób