Ryba w sosie koperkowym

Opublikowano: 30.09.2021 r., 10:01 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ryba w sosie koperkowym z cytryną i świeżym koperkiem, na białym talerzu.
Ryba w sosie koperkowym
Ryba w sosie koperkowym wychodzi delikatna i aromatyczna. Filet z ryby jest duszony w kremowym sosie śmietanowym z koperkiem, dzięki czemu uzyskujemy soczystą rybę.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 30 min
282 kcal
Kcal w porcji
180 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Składniki dla 3 porcji
  • Dorsz filet (300 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (200 g)
  • Koperek (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne, miska

Przepis na rybę w sosie koperkowym krok po kroku

Rozgrzej piekarnik do 180 C.

Koperek posiekaj i wymieszaj z 0,25 łyżeczki soli i pieprzu oraz ze śmietanką.

Wlej sos do naczynia żaroodpornego i włóż do niego rybę oprószoną solą i pieprzem.

Piecz w 180 C przez 20-30 minut.

Jak oceniasz przepis na rybę w sosie koperkowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,6% osób

Więcej informacji na temat ryby w sosie koperkowym

Ryby zawierają w sobie kwasy tłuszczowe DHA i EPA, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Kwasy omega-3 pełnią wiele bardzo istotnych funkcji w organizmie wpływając na:

- pracę układu sercowo-naczyniowego,

- wzrost poziomu tak zwanego „dobrego” cholesterolu (HDL), a także obniżają

poziom cholesterolu LDL, czyli “złego” cholesterolu,

- zapobieganie powstawania zakrzepów,

- ułatwiają gojenie się ran,

- prawidłową pracę mózgu i centralnego układu nerwowego. Szczególną uwagę przywiązuje się do ich zapobiegania chorobom neurodegeneracyjnym, dlatego zalecane jest, aby dbać o ich odpowiednią ilość u osób starszych,

- syntezę hormonów,

- pracę układu odpornościowego,

- przeciwdziałanie zmianom nowotworowym,

- rozwój układu nerwowego na etapie życia płodowego i wczesnego dzieciństwa,

- łagodzenie stanów zapalnych, dlatego osoby z chorobami, w których występuje stan zapalny, jak Hashimoto, RZS, PCOS, powinny szczególnie zwrócić na nie swoją uwagę,

- poprawę nastroju,

- stan włosów, skóry i paznokci.

Zalecane jest spożycie 2-3 porcji ryb tygodniowo. Niestety wiele osób nie zwraca uwagi na to zalecenie, a jak widzisz kwasy omega-3, które są w nich zawarte, są bardzo ważne dla organizmu.

Ryba w sosie koperkowym z piekarnika jest idealnym sposobem na zwiększenie spożycia tych kwasów tłuszczowych. Świetnie sprawdzi się tutaj dorsz lub mintaj. Najlepiej wybrać filet z ryby, aby móc swobodnie podać ją dla dzieci, bez obaw o ości. Sos koperkowy do ryby zapiekanej zrobiony jest ze śmietanki kremówki, więc jest dosyć kaloryczny. Ryba jest duszona w tym sosie i nabiera też jego smaku. Przepis na rybę w sosie koperkowym jest bardzo prosty i nie wymaga dużo czasu na przygotowania. Wystarczy przygotować sos ze śmietanki i koperku, a następnie włożyć rybę do naczynia żaroodpornego z sosem i piec. Sos robimy z posiekanego koperku, śmietanki i przypraw. Rybę wystarczy posypać jedynie szczyptą soli i pieprzu. Tak przygotowaną rybę pieczemy około 30 minut w 180 stopni Celsjusza. Ryba zapiekana jest w sosie koperkowo-śmietanowym, co sprawia, że nie tylko ryba nie wysycha, ale też przechodzi smakiem i aromatem sosu. Koniecznie spróbuj tej aromatycznej, soczystej i rozpływającej się w ustach ryby.

Alergeny w rybie w sosie koperkowym

Lista alergenów dla ryby w sosie koperkowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Dorsz filet
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze ryby w sosie koperkowym

na 100g gotowej potrawy

Ryba w sosie koperkowym z piekarnika jest idealnym sposobem na zwiększenie spożycia kwasów tłuszczowych omega-3. Natomiast sos koperkowy do ryby zrobiony jest ze śmietanki kremówki, więc jest dosyć kaloryczny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(180g)
Energia (kcal)
156.89
282.40
Białko (g)
10.96
19.73

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(180g)
Węglowodany (g)
1.74
3.14
Węglowodany przyswajalne (g)
1.59
2.86
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.16
0.28

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(180g)
Tłuszcz (g)
11.57
20.82
Tłuszcze nasycone (g)
11.32
20.38
Tłuszcze nienasycone (g)
0.24
0.44

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(180g)
Sód (mg)
34.53
62.15
Szacunkowy indeks glikemiczny ryby w sosie koperkowym 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ryby w sosie koperkowym

Koszt składników
25.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dorsz filet
300 g
10.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
12.00
Za 300 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Koperek
40 g
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 40 g
Koszt składników
25.00