Polędwiczki z dorsza pieczone

Opublikowano: 30.08.2023 r., 20:05 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pieczone polędwiczki z dorsza
Polędwiczki z dorsza pieczone
Ryby to idealny pomysł na zdrowy obiad pełen witamin, a co najważniejsze kwasów omega 3, dlatego poznaj mój dzisiejszy przepis na polędwiczki z dorsza.
Przygotowanie 40 min
Pieczenie 15 min
250 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Polędwica z dorsza - 2 sztuki (400 g)
  • Oliwa z oliwek - 3 łyżki (30 ml)
  • Limonka - 1 sztuka (60 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, tymianek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, lodówka

Przepis na polędwiczki z dorsza pieczone krok po kroku

W małej misce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z limonki, posiekany czosnek, suszony tymianek, sól i pieprz.

Umieść polędwiczki z dorsza w płaskim naczyniu. Wlej przygotowaną marynatę, pozostaw dorsza w marynacie przez co najmniej 30 minut w lodówce.

Wyjmij polędwiczki z marynaty umieść polędwiczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz polędwiczki z dorsza w rozgrzanym piekarniku przez około 12-15 minut.

Jak oceniasz przepis na polędwiczki z dorsza pieczone
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 64,7% osób

Więcej informacji na temat polędwiczek z dorsza pieczonych

Ryby to idealny pomysł na zdrowy obiad pełen witamin, a co najważniejsze kwasów omega 3, które Polacy spożywają w bardzo niewielkich ilościach.

Średnie spożycie ryb w Polsce niestety wciąż jest niskie i wynosi tylko około 12 kg/rok na osobę. Polacy najczęściej sięgają po mintaja, śledzie i makrelę. Są to zdecydowanie najtańsze gatunki ryb, często zapominamy o dorszu, łososiu lub halibucie, które charakteryzują się wysoką zawartością kwasów omega 3 w swoim składzie.

Według WHO, czyli Światowej Organizacji Zdrowia, każdy z nas powinien spożywać 250 g ryb dwa razy w tygodniu lub suplementować kwasy omega 3, szczególnie chodzi tutaj o kwasy, które należą do tzw. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych – EPA, DHA. Nasz organizm nie jest w stanie ich syntetyzować samodzielnie, dlatego tak ważna jest podaż w żywności. Kwasy te działają przeciwzapalnie, zmniejszają ryzyko chorób sercowo- naczyniowych, które są główną przyczyną śmierci na Świecie.

Dlatego szczególnie zachęcam do włączenia ryb do swojego codziennego jadłospisu, wyjdzie to nam tylko na dobre.

Dzisiaj przedstawię Wam przepis na polędwiczki z dorsza pieczone. Musisz zaopatrzyć się tylko w takie składniki jak: polędwica z dorsza, oliwa z oliwek, sok z limonki, czosnek.

Zatem, jak zrobić polędwiczki z dorsza pieczone najlepsze na obiad?

W małej misce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z limonki, posiekany czosnek, suszony tymianek, sól i pieprz. Umieść polędwiczki z dorsza w płaskim naczyniu. Wlej przygotowaną marynatę, pozostaw dorsza w marynacie przez co najmniej 30 minut w lodówce. Wyjmij polędwiczki z marynaty umieść polędwiczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz polędwiczki z dorsza w rozgrzanym piekarniku przez około 12-15 minut.

Sam widzisz, jak proste w przygotowaniu są moje polędwiczki z dorsza pieczone, po kilku minutach są dobre do spożycia. Koniecznie wykorzystaj mój prosty przepis, a skoro już wiesz, jak upiec rybę przygotuj je w swoim domu i zobacz, jakie są smaczne, z pewnością będą pyszne dla każdego domownika.

Alergeny w polędwiczkami z dorsza pieczone

Lista alergenów dla polędwiczek z dorsza pieczonych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Polędwica z dorsza

Wartości odżywcze polędwiczek z dorsza pieczonych

na 100g gotowej potrawy

W podobny sposób przygotujesz każdy rodzaj ryby.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
125.22
250.44
Białko (g)
14.45
28.90
Fenyloalanina (mg)
0.58
1.15
Brak danych dla: limonka.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
1.92
3.84
Węglowodany przyswajalne (g)
1.54
3.09
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.38
0.76

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
6.57
13.14
Tłuszcze nasycone (g)
1.29
2.58
Tłuszcze nienasycone (g)
5.28
10.56
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.45
8.91
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.83
1.65
Cholesterol (mg)
34.40
68.80

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
9.84
19.68
Witamina B6 (mg)
0.22
0.44
Witamina B12 (µg (mcg))
0.73
1.46
Witamina C (mg)
4.92
9.83
Witamina D (µg (mcg))
0.72
1.44
Witamina E (mg)
1.40
2.81
Retinol (µg (mcg))
9.60
19.20
Tiamina (mg)
0.07
0.14
Ryboflawina (mg)
0.06
0.12
Niacyna (mg)
1.69
3.37
Foliany (µg (mcg))
6.62
13.24
Beta karoten (µg (mcg))
3.70
7.40

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
43.90
87.80
Potas (mg)
350.72
701.44
Wapń (mg)
20.44
40.88
Fosfor (mg)
167.62
335.24
Magnez (mg)
26.82
53.64
Żelazo (mg)
0.44
0.89
Cynk (mg)
0.40
0.79
Miedź (mg)
0.04
0.08
Mangan (mg)
0.05
0.10
Szacunkowy indeks glikemiczny polędwiczek z dorsza pieczonych 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania polędwiczek z dorsza pieczonych

Koszt składników
73.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Polędwica z dorsza
400 g
2 sztuki
24.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
32.00
Za 400 g
Oliwa z oliwek
30 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Limonka
60 g
1 sztuka
2.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 60 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Koszt składników
73.00