Ryba smażona
- Dorsz filet (500 g)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 5 łyżek (50 g)
- Jajko (1 szt.)
- Olej rzepakowy - 3 łyżki (30 ml)
Przepis na rybę smażoną krok po kroku
Rybę myjemy oraz osuszamy. Kroimy ją na mniejsze kawałki i doprawiamy solą.
W osobnej misce przygotowujemy ciasto do ryby. Wsypujemy mąkę oraz dodajemy jajko i wodę (40 ml). Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Doprawiamy je pieprzem i czosnkiem. Jeśli będzie zbyt gęste, opcjonalnie możemy dolać wodę.
Kawałki ryby moczymy w ciście. Smażymy je na patelni na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.
Rybę podajemy z ulubionymi dodatkami.
Więcej informacji na temat ryby smażonej
Pyszna ryba smażona to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad. Filet z dorsza smażony w cieście na patelni jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Jego smak zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić go o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić dobrą rybę smażoną? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku rybę myjemy oraz osuszamy. Kroimy ją na mniejsze kawałki i doprawiamy solą. W osobnej misce przygotowujemy ciasto do ryby. Wsypujemy mąkę oraz dodajemy jajko i wodę (40 ml). Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Doprawiamy je pieprzem i czosnkiem. Jeśli będzie zbyt gęste, opcjonalnie możemy dolać wodę. Jak panierować rybę do smażenia? Kawałki ryby moczymy w ciście. Smażymy je na patelni na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Rybę podajemy z ulubionymi dodatkami.
Sprawdzony przepis na rybę smażoną nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z mąki pszennej, która jest bardzo zróżnicowana. Mąk pszennych na rynku można znaleźć wiele, między innymi tortową, krupczatkę lub razową. Ważne jest również, aby do odpowiedniego wypieku wybrać prawidłowy typ mąki. Mąki również w zależności od rodzaju różnią się składem i wartościami odżywczymi. Warto wybierać ciemniejsze, ponieważ mają w swoim składzie więcej dobrego dla naszego zdrowia. Mąka jasna podczas procesu produkcji traci część wartości odżywczych, natomiast im typ wyższy tym straty mniejsze. Dodatkowo mąki o wyższych typach zawierają więcej błonnika pokarmowego, a także dostarczają witamin z grupy B oraz A, C i A. Ponadto zawierają żelazo, magnez czy wapń.
Smaczna ryba smażona odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Najlepsza ryba doskonale sprawdzi się na święta, a przyprawy odgrywają tu kluczową rolę. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na pewno ułatwi Ci przygotowanie pysznego posiłku.
Alergeny w rybie smażonej
Lista alergenów dla ryby smażonej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Dorsz filet
- Jajko
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
Wartości odżywcze ryby smażonej
Danie ma wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.
Energia i białka
(80g)
Węglowodany
(80g)
Tłuszcze
(80g)
Witaminy
(80g)
Składniki mineralne
(80g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.