Przepis na rybę smażoną krok po kroku

Składniki dla 8 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek granulowany
To będzie niezbędne
miska, patelnia

Rybę myjemy oraz osuszamy. Kroimy ją na mniejsze kawałki i doprawiamy solą.

W osobnej misce przygotowujemy ciasto do ryby. Wsypujemy mąkę oraz dodajemy jajko i wodę (40 ml). Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Doprawiamy je pieprzem i czosnkiem. Jeśli będzie zbyt gęste, opcjonalnie możemy dolać wodę.

Kawałki ryby moczymy w ciście. Smażymy je na patelni na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.

Rybę podajemy z ulubionymi dodatkami.

Ryba smażona z dodatkami
Ryba smażona
Koszt przygotowania dania
21.32 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
118 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
90

Ryba smażona - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o rybie smażonej

Pyszna ryba smażona to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad. Filet z dorsza smażony w cieście na patelni jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Jego smak zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić go o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić dobrą rybę smażoną? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku rybę myjemy oraz osuszamy. Kroimy ją na mniejsze kawałki i doprawiamy solą. W osobnej misce przygotowujemy ciasto do ryby. Wsypujemy mąkę oraz dodajemy jajko i wodę (40 ml). Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Doprawiamy je pieprzem i czosnkiem. Jeśli będzie zbyt gęste, opcjonalnie możemy dolać wodę. Jak panierować rybę do smażenia? Kawałki ryby moczymy w ciście. Smażymy je na patelni na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Rybę podajemy z ulubionymi dodatkami.

Sprawdzony przepis na rybę smażoną nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z mąki pszennej, która jest bardzo zróżnicowana. Mąk pszennych na rynku można znaleźć wiele, między innymi tortową, krupczatkę lub razową. Ważne jest również, aby do odpowiedniego wypieku wybrać prawidłowy typ mąki. Mąki również w zależności od rodzaju różnią się składem i wartościami odżywczymi. Warto wybierać ciemniejsze, ponieważ mają w swoim składzie więcej dobrego dla naszego zdrowia. Mąka jasna podczas procesu produkcji traci część wartości odżywczych, natomiast im typ wyższy tym straty mniejsze. Dodatkowo mąki o wyższych typach zawierają więcej błonnika pokarmowego, a także dostarczają witamin z grupy B oraz A, C i A. Ponadto zawierają żelazo, magnez czy wapń.

Smaczna ryba smażona odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Najlepsza ryba doskonale sprawdzi się na święta, a przyprawy odgrywają tu kluczową rolę. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na pewno ułatwi Ci przygotowanie pysznego posiłku.

Wartości odżywcze ryby smażonej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(80g)
Energia (kalorie)
147.98 kcal
118.38 kcal
Białko
15.75 g
12.60 g
Fenyloalanina
0.58 mg
0.47 mg
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Węglowodany w rybie smażonej

Na 100g
Na porcję
(80g)
Węglowodany
6.21 g
4.97 g
Węglowodany przyswajalne
6.07 g
4.86 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.13 g
0.11 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(80g)
Tłuszcz
6.14 g
4.91 g
Tłuszcze nasycone
0.98 g
0.78 g
Tłuszcze nienasycone
5.16 g
4.13 g
Tłuszcze jednonasycone
3.51 g
2.81 g
Tłuszcze wielonasycone
1.65 g
1.32 g
Cholesterol
66.08 mg
52.86 mg

Witaminy w przepisie na rybę smażoną

Na 100g
Na porcję
(80g)
Witamina A
23.31 µg (mcg)
18.65 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.21 mg
0.16 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.79 µg (mcg)
0.63 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
0.79 mg
0.63 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.88 µg (mcg)
0.71 µg (mcg)
Witamina E
0.60 mg
0.48 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
23.31 µg (mcg)
18.65 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.14 mg
0.11 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.13 mg
0.10 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.16 mg
1.73 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
24.23 µg (mcg)
19.38 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na rybę smażoną

Na 100g
Na porcję
(80g)
Sód
54.98 mg
43.98 mg
Potas
345.42 mg
276.33 mg
Wapń
18.55 mg
14.84 mg
Fosfor
183.69 mg
146.95 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
27.50 mg
22.00 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.03 mg
0.82 mg
Cynk
0.51 mg
0.41 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.04 mg
0.03 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ryby smażonej 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w rybie smażonej

Lista alergenów dla ryby smażonej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Dorsz filet
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)

Cena przygotowania ryby smażonej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dorsz filet
500 g
10.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
20.00
Za 500 g
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
50 g
5 łyżek
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 50 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
35.30
Jak oceniasz przepis na rybę smażoną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób