Przepis na halibuta smażonego krok po kroku

Składniki dla 3 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sok z cytryny
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Ryb opłucz i delikatnie osusz.

Filety skrop sokiem z cytryny, przypraw solą i pieprzem, następnie obtocz w mące.

Na patelni rozgrzej masło i smaż rybę z obu stron, by była rumiana.

Często zadawane pytania

Halibut smażony ułożony na warzywach z sosem.
halibut smażony
Koszt przygotowania dania
22.20 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
156 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
45

Halibut smażony - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o halibucie smażonym

Halibut smażony to świetny pomysł na pyszny i nieskomplikowany posiłek. Halibut w takiej wersji smakuje niezwykle smacznie. Całość jest bardzo prosta do przygotowania, dlatego dobrze sprawdzi się również jako awaryjny obiad. Halibut to ryba, która nie jest zbyt popularna, choć jej smak jest niezwykle pyszny i delikatny. Jest to ryba, która występuje w Polsce, dlatego kupienie jej nie sprawia żadnego problemu. Przygotowana w taki sposób idealnie komponuje się z frytkami czy ziemniakami z wody, a także surówką ze świeżych warzyw.

Jeśli zastanawiasz się jak smażyć halibuta, by był miękki, kruchy i niezwykle pyszny, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Dzięki niemu można stworzyć danie rybne niezwykle łatwe, a bardzo smaczne. Ten przepis w kilka chwil pozwoli ci przygotować rybę idealną, jak z najlepszych nadmorskich restauracji.

Przepis na halibuta smażonego jest bardzo łatwy, jednak to nie znaczy że jest nudny. W wypadku tej ryby prostota jest jak najbardziej pożądana. Dzięki temu można poczuć jej naturalny smak, który jest bardzo delikatny, jednak naprawdę smaczny.

Rybę najlepiej przygotować na patelni, dzięki temu jest bardzo chrupiąca i smaczna. W wersji bardziej fit można również wsadzić ją do piekarnika i upiec w dość dużej temperaturze. To najlepsza opcja na zdrowszą wersję tego rybnego dania.

Z tego przepisu dowiesz się jak przyrządzić halibuta w bardzo łatwy sposób. Halibut smażony na maśle, w delikatnej panierce, to coś co wspaniale poleca się na obiad czy kolację. Do przyprawienia ryby wcale nie trzeba używać zbyt dużo ziół czy dodatków. Wystarczy tylko sól i pieprz, które świetnie podkreślają łagodny smak mięsa. Z tego przepisu można równie dobrze przygotować filet z halibuta, jak i dzwonki. W każdej opcji sprawdzi się idealnie. Dzięki użyciu mąki ziemniaczanej całość nadaje się również dla osób z celiakią, gdyż nie zawiera glutenu. Halibut to nie tylko pyszna ryba, ale także bardzo zdrowa. Dostarcza wiele składników prozdrowotnych, w tym cennych kwasów Omega 3, które wspierają zdrowie układu krwionośnego.

Wartości odżywcze halibuta smażonego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(87g)
Energia (kalorie)
180.08 kcal
156.67 kcal
Białko
15.40 g
13.40 g

Węglowodany w halibucie smażonym

Na 100g
Na porcję
(87g)
Węglowodany
12.79 g
11.13 g
Węglowodany przyswajalne
11.88 g
10.34 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.91 g
0.79 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(87g)
Tłuszcz
7.31 g
6.36 g
Tłuszcze nasycone
4.67 g
4.07 g
Tłuszcze nienasycone
2.64 g
2.30 g
Tłuszcze jednonasycone
2.16 g
1.88 g
Tłuszcze wielonasycone
0.48 g
0.42 g
Cholesterol
54.23 mg
47.18 mg

Witaminy w przepisie na halibuta smażonego

Na 100g
Na porcję
(87g)
Witamina A
68.00 µg (mcg)
59.16 µg (mcg)
Witamina B6
0.54 mg
0.47 mg
Witamina B12
0.86 µg (mcg)
0.75 µg (mcg)
Witamina C
0.58 mg
0.51 mg
Witamina D
3.62 µg (mcg)
3.15 µg (mcg)
Witamina E
0.69 mg
0.60 mg
Retinol
67.00 µg (mcg)
58.29 µg (mcg)
Tiamina
0.07 mg
0.06 mg
Ryboflawina
0.03 mg
0.03 mg
Niacyna
5.54 mg
4.82 mg
Foliany
13.31 µg (mcg)
11.58 µg (mcg)
Beta karoten
12.15 µg (mcg)
10.57 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na halibuta smażonego

Na 100g
Na porcję
(87g)
Sód
61.62 mg
53.61 mg
Potas
490.31 mg
426.57 mg
Wapń
17.23 mg
14.99 mg
Fosfor
209.23 mg
182.03 mg
Magnez
27.85 mg
24.23 mg
Żelazo
0.34 mg
0.29 mg
Cynk
0.37 mg
0.32 mg
Miedź
0.05 mg
0.04 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny halibuta smażonego 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w halibucie smażonym

Lista alergenów dla halibuta smażonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • halibut filet
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Cena przygotowania halibuta smażonego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Halibut filet
200 g
2 filety
43.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
21.50
Za 200 g
Masło
20 g
2 łyżki
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
40 g
2 łyżki
5.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 40 g
Koszt składników
53.00
Jak oceniasz przepis na halibuta smażonego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób