Dorada z grilla
- Dorada tusza - 2 sztuki (400 g)
- Masło - 5 łyżek (50 g)
- Oliwa z oliwek - 3 łyżki (30 ml)
- Czosnek - 4 ząbki (20 g)
Przepis na doradę z grilla krok po kroku
Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę i wymieszaj z masłem.
Rybę umyj i oczyść, natrzyj oliwą z oliwek i przyprawami.
Zawiń rybę w folię aluminiową i połóż na grilla.
Grilluj około 20 minut, a pod koniec dodaj masło czosnkowe.
-
Ryba smażona
-
Łosoś w sosie koperkowym
-
Ryba w sosie koperkowym
-
Pstrąg smażony
-
Makrela pieczona
-
Łosoś w sosie śmietanowym
-
Dorsz w cieście
-
Pstrąg łososiowy pieczony
-
Ryba zapiekana z warzywami
-
Zapiekanka rybna
-
Polędwiczki z dorsza pieczone
-
Mrożona ryba z piekarnika
-
Ryba zapiekana w piekarniku
-
Halibut smażony
-
Flądra smażona
-
Zielony śledź
-
Zupa rybna na rosole
-
Solanka do wędzenia ryb
-
Ryba na obiad
Więcej informacji na temat dorady z grilla
Dorada z grilla to szybki i prosty sposób na włączenie ryb do Twojej codziennej diety. Koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis na doradę z grilla, którą jesteś w stanie przygotować samodzielne w swoim domu. Będzie to idealny pomysł na obiad lub kolację dla całej twojej rodziny.
Średnie spożycie ryb w Polsce niestety wciąż jest niskie i wynosi tylko około 12 kg/rok na osobę. Polacy najczęściej sięgają po mintaja, śledzie i makrelę. Są to zdecydowanie najtańsze gatunki ryb, często zapominamy o dorszu, łososiu lub halibucie, które charakteryzują się wysoką zawartością kwasów omega 3 w swoim składzie.
Według WHO, czyli Światowej Organizacji Zdrowia, każdy z nas powinien spożywać 250 g ryb dwa razy w tygodniu lub suplementować kwasy omega 3, szczególnie chodzi tutaj o kwasy, które należą do tzw. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych – EPA, DHA. Nasz organizm nie jest w stanie ich syntetyzować samodzielnie, dlatego tak ważna jest podaż w żywności. Kwasy te działają przeciwzapalnie, zmniejszają ryzyko chorób sercowo- naczyniowych, które są główną przyczyną śmierci na Świecie.
Dlatego szczególnie zachęcam do włączenia ryb do swojego codziennego jadłospisu, wyjdzie to nam tylko na dobre.
Zatem, jak zrobić doradę z grilla w folii aluminiowej?
Wystarczy, że oczyścisz i umyjesz rybę oraz natrzesz ją oliwą z oliwek i przyprawami.
Zawiń rybę w folię i grilluj na patelni lub na tradycyjnym grillu przez około 15 minut, pod koniec dodaj masło. Grilluj do momentu, aż się rozpuści.
Nasza ryba z grilla jest gotowa. Koniecznie postaw na mój przepis i przekonaj się, jaka jest smaczna.
Co do rodzaju ryby śmiało zdecyduj sam. Postaw na swój ulubiony rodzaj ryb. Ja zdecydowałam się na dorsza, jest to delikatna, chuda, biała ryba, która idealnie sprawdza się w tej potrawie. Ale nic nie stoi na przeszkodzie abyś skorzystał z innego rodzaju. Dostarczają one do naszego organizmu wiele witamin i składników mineralnych, dodatkowo ryby są źródłem niezwykle cennych kwasów omega 3. Dlatego warto pamiętać o regularnym spożywaniu ryb i włączaniu ich do naszego codziennego sposobu żywienia.
Alergeny w doradzie z grilla
Lista alergenów dla dorady z grilla przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- dorada tusza
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze dorady z grilla
W podobny sposób możesz przygotować większość rodzajów ryb.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.