Dorada z grilla

Opublikowano: 23.07.2022 r., 12:15 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Grillowana dorada z cytryną
Dorada z grilla
Dorada z grilla to niezwykle szybki przepis na danie obiadowe, które w prosty sposób przygotujesz dla całej rodziny.
Przygotowanie 10 min
Grillowanie 20 min
261 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
20
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Dorada tusza - 2 sztuki (400 g)
  • Masło - 5 łyżek (50 g)
  • Oliwa z oliwek - 3 łyżki (30 ml)
  • Czosnek - 4 ząbki (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, tymianek
Sprzęt kuchenny
patelnia grillowa, grill

Przepis na doradę z grilla krok po kroku

Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę i wymieszaj z masłem.

Rybę umyj i oczyść, natrzyj oliwą z oliwek i przyprawami.

Zawiń rybę w folię aluminiową i połóż na grilla.

Grilluj około 20 minut, a pod koniec dodaj masło czosnkowe.

Jak oceniasz przepis na doradę z grilla
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,5% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat dorady z grilla

Dorada z grilla to szybki i prosty sposób na włączenie ryb do Twojej codziennej diety. Koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis na doradę z grilla, którą jesteś w stanie przygotować samodzielne w swoim domu. Będzie to idealny pomysł na obiad lub kolację dla całej twojej rodziny.

Średnie spożycie ryb w Polsce niestety wciąż jest niskie i wynosi tylko około 12 kg/rok na osobę. Polacy najczęściej sięgają po mintaja, śledzie i makrelę. Są to zdecydowanie najtańsze gatunki ryb, często zapominamy o dorszu, łososiu lub halibucie, które charakteryzują się wysoką zawartością kwasów omega 3 w swoim składzie.

Według WHO, czyli Światowej Organizacji Zdrowia, każdy z nas powinien spożywać 250 g ryb dwa razy w tygodniu lub suplementować kwasy omega 3, szczególnie chodzi tutaj o kwasy, które należą do tzw. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych – EPA, DHA. Nasz organizm nie jest w stanie ich syntetyzować samodzielnie, dlatego tak ważna jest podaż w żywności. Kwasy te działają przeciwzapalnie, zmniejszają ryzyko chorób sercowo- naczyniowych, które są główną przyczyną śmierci na Świecie.

Dlatego szczególnie zachęcam do włączenia ryb do swojego codziennego jadłospisu, wyjdzie to nam tylko na dobre.

Zatem, jak zrobić doradę z grilla w folii aluminiowej?

Wystarczy, że oczyścisz i umyjesz rybę oraz natrzesz ją oliwą z oliwek i przyprawami.

Zawiń rybę w folię i grilluj na patelni lub na tradycyjnym grillu przez około 15 minut, pod koniec dodaj masło. Grilluj do momentu, aż się rozpuści.

Nasza ryba z grilla jest gotowa. Koniecznie postaw na mój przepis i przekonaj się, jaka jest smaczna.

Co do rodzaju ryby śmiało zdecyduj sam. Postaw na swój ulubiony rodzaj ryb. Ja zdecydowałam się na dorsza, jest to delikatna, chuda, biała ryba, która idealnie sprawdza się w tej potrawie. Ale nic nie stoi na przeszkodzie abyś skorzystał z innego rodzaju. Dostarczają one do naszego organizmu wiele witamin i składników mineralnych, dodatkowo ryby są źródłem niezwykle cennych kwasów omega 3. Dlatego warto pamiętać o regularnym spożywaniu ryb i włączaniu ich do naszego codziennego sposobu żywienia.

Alergeny w doradzie z grilla

Lista alergenów dla dorady z grilla przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • dorada tusza
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze dorady z grilla

na 100g gotowej potrawy

W podobny sposób możesz przygotować większość rodzajów ryb.

Szacunkowy indeks glikemiczny dorady z grilla 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania dorady z grilla

Koszt składników
78.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dorada tusza
400 g
2 sztuki
25.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 2
28.57
Za 400 g
Masło
50 g
5 łyżek
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Oliwa z oliwek
30 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Czosnek
20 g
4 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Koszt składników
78.00