Ryba z grilla

ryba z grilla

Grill jest wynalazkiem amerykańskim, jednak ten sposób spędzenia wolnego czasu i imprez na wolnym powietrzu stał się niezwykle popularny na całym świecie. Akcesoria i urządzenia do grillowania stają się coraz bardziej wygodne i pozwalają na łatwe pieczenie. Szczególnie trudne jest grillowanie ryb, których mięso rozpada się pod wpływem temperatury. Tylko ryby o zwartym mięsie można grillować bezpośrednio na ruszcie. Niektóre ryby wymagają odpowiednich koszyków do grillowania. Ryby grillujemy również owinięte w folię aluminiową. Aby mięso wyszło smaczne i soczyste potrzebne są odpowiednie przyprawy i marynata do ryb. Ryby grillujemy krótko, po obu stronach i obracamy tylko raz.

Ryba z grilla - polecane przepisy

Ryba z grilla - pozostałe przepisy

Często zadawane pytania

Ryba z grilla - przepisy na delikatną rybę grillowaną

Ryba z grilla stanowi smaczne i zdrowe danie, szczególnie że ryby są bogate w kwasy omega 3. Jednak upieczenie ryb na grillu nie jest łatwe i wymaga nieco doświadczenia kulinarnego. Aby upiec niektóre ryby będziemy również potrzebowali odpowiednich akcesoriów do grillowania ryb. Nie wszystkie ryby nadają się na grilla, szczególnie jeśli organizujemy przyjęcie ogrodowe. Doradzamy jak wybrać ryby na grilla i przedstawiamy przepis na murowany sukces w grillowaniu ryb. Wyjaśniamy jak przyprawić i jak piec ryby na grillu, aby uzyskać pyszne i soczyste mięso.

Grillowane ryby jako przysmak imprez na wolnym powietrzu

Pieczona ryba z grilla i inne przysmaki na grillu

Moda na grillowanie zrodziła się po II wojnie światowej w Stanach Zjednoczonych, kiedy to wzbogaceni Amerykanie zaczęli wyjeżdżać za miasto i wypoczywać na świeżym powietrzu. Wynaleziono wtedy ruszt, w którym podmuch wiatru nie zgasił płomienia. Obecnie gama rusztów i akcesoriów do grilla znacznie się powiększyła i możemy zaopatrzyć się w proste grille żeliwne jak i urządzenia elektryczne, które pozwalają łatwo i szybko upiec pyszne dania na ruszcie.

W Polsce od wieków istniała tradycja gotowania i pieczenia na ognisku, która wywodzi się z pradawnych zwyczajów koczowniczych i pasterskich. Obecnie reliktem tego zwyczaju pozostało gotowanie na ognisku dań jednogarnkowych w specjalnym kociołku. Imprezy na wolnym powietrzu uświetnia proste pieczenie nad ogniskiem kiełbasek nabitych na patyk lub kartofli w żarze ogniska. Jednak grillowanie daje znacznie większe możliwości przyrządzania dań. Technologia akcesoriów do grillowania pozwala na łatwe zorganizowanie grilla na ogrodzie, na działce czy na wakacjach i przygotowywanie najróżniejszych dań. Grillujemy przede wszystkim mięso, lecz także warzywa, grzanki, ser i grzyby, a także skomplikowane dania jak na przykład warzywa nadziewane. Mając odpowiednio przystosowane urządzenia możemy grillować nawet zupy.

Grillowanie kiełbasek, grzanek, grzybów czy warzyw w plasterkach jest zadaniem łatwym także dla początkujących. Natomiast grillowanie mięs i dań warzywnych wymaga trochę doświadczenia i umiejętności kulinarnych. Najtrudniejsza do zrobienia jest jednak pieczona ryba z grilla. Mięso ryb jest delikatne i potrafi się rozpadać podczas pieczenia, dlatego też należy wiedzieć jak piec ryby na grillu oraz zaopatrzyć się w odpowiednie akcesoria do grillowania ryb.

Jakie ryby można upiec na grillu

W zasadzie na grillu można upiec każdą rybę jak również owoce morza, jednak nie wszystkie gatunki ryb są zalecane. Warto wybierać takie ryby, które mają mało ości i takie, w których można łatwo usunąć kręgosłup wraz z ośćmi. Odradza się grillowanie ryb z dużą ilością ości, gdyż na przyjęciu w ogrodzie zjadanie takich specjałów będzie utrudnione i niewygodne dla gości.

Warto także dostosować przepis do gatunku ryb. Bezpośrednio na ruszcie pieczemy ryby o zwartym mięsie, jak tuńczyk lub łosoś. Duże ryby, na przykład łososia, halibuta czy dorsza, grillujemy w postaci steków. Musimy pamiętać, aby grill do ryb był idealnie czysty. Tylko wtedy ryby nie będą przywierać do kratek. Ryby o delikatnym mięsie będą się rozpadać na ruszcie, dlatego też należy je owinąć folią aluminiową lub upiec w odpowiednim koszyku do ryb.

Na grilla nadają się ryby świeże, niedawno złowione lub ryby lekko mrożone. Ryby głęboko zamrożone nie nadają się na grilla, gdyż ich mięso będzie się rozpadać. Na dania grillowane warto wybierać ryby tłuste, o dużej zawartości kwasów tłuszczowych omega 3. Ma to związek nie tylko z ich walorami prozdrowotnymi i smakowymi, lecz także z łatwością pieczenia na grillu. Ryby tłuste po upieczeniu będą pyszne i soczyste. Natomiast ryby niskotłuszczowe mogą być suche i niesmaczne. Ryby dostępne są w sprzedaży w postaci steków, filetów i całych ryb. Najlepiej wybierać steki lub całe ryby, gdyż filety będą się rozpadać na ruszcie.

Najlepszy przepis na dania z rybą pieczoną na grillu

Jak przygotować rybę do upieczenia na grillu - przyprawy i marynata

Warto wiedzieć jak przyprawić ryby, gdyż przyprawy i odpowiednia marynata do ryb to połowa sukcesu. Pozwalają one wydobyć smak mięsa. Najprostszym sposobem, jak przyprawić rybę, jest zwykła sól i sok z cytryny. Możemy też stosować gotowe mieszanki przypraw do ryb. Jednak przepis na grillowane ryby wydobędzie najlepsze walory smakowe mięsa, jeśli zostanie użyta odpowiednia marynata do ryb.

Marynatę do ryby przygotowujemy na bazie oliwy z oliwek. Natomiast marynata do ryb w stylu azjatyckim powstanie na bazie sosu sojowego. Do oliwy dodajemy przyprawy, jak tymianek, pietruszka, pieprz cytrynowy, rozmaryn, estragon i inne. Rybę zanurzamy w marynacie i wstawiamy do lodówki. Zaleca się, aby ryba na grilla moczyła się w marynacie około 30 minut. Rybę można przechowywać w lodówce, w marynacie, nawet do 4 dni, jednak nie jest zalecane tak długie przechowywanie, gdyż mięso może stracić walory smakowe.

Jak piec ryby na grillu

Przed pieczeniem rybę smarujemy olejem z obu stron i kładziemy ją na wyczyszczony ruszt. Rybę pieczemy krótko po obu stronach, zaś gdy mięso przestaje być szkliste, jest to moment do zdjęcia ryby z grilla. Niektóre miękkie ryby o delikatnym mięsie wymagają specjalnych koszyków do ryb, które uniemożliwiają rozpadnięcie się mięsa pod wpływem temperatury.

Dobrą metodą na pieczenie ryby jest owinięcie ją folią aluminiową. Jest to też metoda na obłożenie ryby przyprawami. Najbardziej popularnym sposobem wzbogacenia smaku ryb są plastry cytryny i czosnek. Wspaniałe efekty smakowe uzyskamy owijając rybę liśćmi chrzanu. Również świetne i smaczne danie powstaje jeśli owiniemy rybę plastrami boczku.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto