Przepis na dorsza w cieście krok po kroku

Składniki dla 9 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
rózga, miska, patelnia

Dorsza kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy je do miski i doprawiamy solą oraz pieprzem.

Do osobnej miski dodajemy mąkę pszenną, jajko oraz mleko. Całość dokładnie mieszamy rózgą do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.

Na patelni rozgrzewamy olej. Kawałki ryby moczymy w przygotowanym cieście.

Smażymy je na złoty kolor z obu stron.

Często zadawane pytania

Dorsz w cieście na talerzu
Dorsz w cieście
Koszt przygotowania dania
41.85 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
197 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
88

Dorsz w cieście - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o dorszu w cieście

Pyszny dorsz w cieście to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad. Ryba smażona w cieście jest prosta w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nią poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Jej smak zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić ją o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić dorsza w cieście naleśnikowym? Przygotowanie go jest bardzo łatwe. Na początku dorsza kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy je do miski i doprawiamy solą oraz pieprzem. Do osobnej miski dodajemy mąkę pszenną, jajko oraz mleko. Całość dokładnie mieszamy rózgą do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Na patelni rozgrzewamy olej. Kawałki ryby moczymy w przygotowanym cieście. Smażymy je na złoty kolor z obu stron.

Sprawdzony przepis na dorsza w cieście nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z mąki pszennej, która jest bardzo zróżnicowana. Mąk pszennych na rynku można znaleźć wiele, między innymi tortową, krupczatkę lub razową. Ważne jest również, aby do odpowiedniego wypieku wybrać prawidłowy typ mąki. Mąki również w zależności od rodzaju różnią się składem i wartościami odżywczymi. Warto wybierać ciemniejsze, ponieważ mają w swoim składzie więcej dobrego dla naszego zdrowia. Mąka jasna podczas procesu produkcji traci część wartości odżywczych, natomiast im typ wyższy tym straty mniejsze. Dodatkowo mąki o wyższych typach zawierają więcej błonnika pokarmowego, a także dostarczają witamin z grupy B oraz A, C i A. Ponadto zawierają żelazo, magnez czy wapń.

Dorsz smażony w cieście odpowiednio przygotowany posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybki i łatwy w przygotowaniu oraz dobry w smaku. Dorsz smażony na głębokim oleju jest również pyszny co ten zrobiony z piekarnika. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na pewno ułatwi Ci przygotowanie pysznego dania głównego.

Wartości odżywcze dorsza w cieście

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kalorie)
131.63 kcal
197.45 kcal
Białko
14.84 g
22.27 g

Węglowodany w dorszu w cieście

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany
9.08 g
13.62 g
Węglowodany przyswajalne
8.89 g
13.34 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.19 g
0.28 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz
3.47 g
5.21 g
Tłuszcze nasycone
0.83 g
1.25 g
Tłuszcze nienasycone
2.64 g
3.96 g
Tłuszcze jednonasycone
1.75 g
2.62 g
Tłuszcze wielonasycone
0.90 g
1.35 g
Cholesterol
47.90 mg
71.85 mg

Witaminy w przepisie na dorsza w cieście

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A
18.18 µg (mcg)
27.28 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.19 mg
0.29 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.76 µg (mcg)
1.13 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
0.74 mg
1.11 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.84 µg (mcg)
1.26 µg (mcg)
Witamina E
0.52 mg
0.78 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
18.10 µg (mcg)
27.14 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.16 mg
0.25 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.13 mg
0.20 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.28 mg
3.43 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
27.66 µg (mcg)
41.50 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
0.62 µg (mcg)
0.93 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na dorsza w cieście

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód
49.20 mg
73.80 mg
Potas
335.31 mg
502.96 mg
Wapń
26.52 mg
39.79 mg
Fosfor
176.21 mg
264.31 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
26.94 mg
40.41 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.16 mg
1.74 mg
Cynk
0.49 mg
0.73 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.04 mg
0.06 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny dorsza w cieście 88
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w dorszu w cieście

Lista alergenów dla dorsza w cieście przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Dorsz filet
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%

Cena przygotowania dorsza w cieście

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dorsz filet
1000 g
10.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 4
40.00
Za 1000 g
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
150 g
2.30
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.34
Za 150 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mleko 3,2%
120 ml
2.50
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 ml
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
57.80
Jak oceniasz przepis na dorsza w cieście
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób