Deser z twarogu

Opublikowano: 09.08.2023 r., 23:49 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
deser z twarogu
Deser z twarogu
Deser z twarogu to zdrowsza wersja łakoci, którą możesz przygotować w swoim domu. Koniecznie poznaj mój sprawdzony przepis i zobacz jakie to proste.
Przygotowanie 45 min
294 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Ser twarogowy tłusty (500 g)
  • Ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka (10 ml)
  • Cukier - 1/4 szklanki (60 g)
  • Borówka amerykańska - 1 szklanka (250 g)
  • Skórka z cytryny - 1/2 sztuki (50 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
lodówka

Przepis na deser z twarogu krok po kroku

Do twarogu dodaj cukier, wymieszaj całość za pomocą miksera.

Dodaj ekstrakt waniliowy i opcjonalnie startą skórkę z cytryny lub pomarańczy do masy serowej.

Przenieś masę serową do lodówki na około 1-2 godziny.

Deser podawaj z owocami i listkami mięty.

Jak oceniasz przepis na deser z twarogu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,9% osób

Więcej informacji na temat deseru z twarogu

To niezwykłe połączenie twarogu z deserem to nic innego jak szybki i łatwy pomysł na fit słodycz dla dzieci i nie tylko.

Dlatego koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis na deser z twarogu na słodko. Do jego przygotowania będziesz potrzebować tylko: twaróg, cukier, ekstrakt waniliowy i dowolne owoce. Ja wykorzystałam borówki, idealnie sprawdzają się też truskawki czy maliny.

Zatem, jak zrobić deser z twarogu?

Do białego ser dodaj cukier, wymieszaj całość za pomocą miksera. Dodaj ekstrakt waniliowy i opcjonalnie startą skórkę z cytryny lub pomarańczy do masy serowej. Przenieś masę serową do lodówki na około 1-2 godziny. Deser podawaj z owocami i listkami mięty.

Nasz deser z twarogu na słodko jest dobry do podania. Sam widzisz, jak prosty jest mój sprawdzony przepis.

Warto włączać twaróg w każdej postaci do naszego jadłospisu, ponieważ jest on bogaty w składniki odżywcze i ma wiele korzyści zdrowotnych. Jest cenionym składnikiem w naszej diecie.

Jest świetnym źródłem wysokiej jakości białka, a ono jest niezbędne do budowy i naprawy tkanek w organizmie, a także do utrzymania zdrowych mięśni, kości i skóry. Zawiera

ważne witaminy i minerały, takich jak witamina A, witamina D, witamina B12, fosfor, wapń, potas i cynk. Wapń i fosfor są niezbędne dla zdrowych kości i zębów, a witaminy i minerały odgrywają kluczową rolę w wielu procesach metabolicznych organizmu. Twaróg o niskiej zawartości tłuszczu jest doskonałym źródłem białka, przy niewielkiej ilości kalorii. Dlatego może być szczególnie korzystny w diecie dla osób, które dążą do utraty wagi lub utrzymania zdrowej wagi ciała.

Dlatego, jeśli masz możliwość, włączaj twaróg do swojego jadłospisu do swojego codziennego żywienia. I wykorzystaj mój przepis na twaróg na słodko.

Alergeny w deserze z twarogu

Lista alergenów dla deseru z twarogu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy tłusty

Wartości odżywcze deseru z twarogu

na 100g gotowej potrawy

Możesz użyć dowolnych owoców, postaw na truskawki, borówki lub maliny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
117.97
294.91
Białko (g)
7.09
17.73

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
14.57
36.42
Węglowodany przyswajalne (g)
13.27
33.17
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.30
3.25

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
3.83
9.57
Tłuszcze nasycone (g)
3.76
9.41
Tłuszcze nienasycone (g)
0.06
0.16
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
10.34
25.86
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
209.90
524.74
Potas (mg)
104.45
261.12
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
66.97
167.41
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.13
0.32
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny deseru z twarogu 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania deseru z twarogu

Koszt składników
31.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ser twarogowy tłusty
500 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
7.00
Za 500 g
Ekstrakt waniliowy
10 ml
1 łyżeczka
1.75
Za 9,0 ml
Liczba opakowań 2
1.94
Za 10 ml
Cukier
60 g
1/4 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 60 g
Borówka amerykańska
250 g
1 szklanka
6.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
12.00
Za 250 g
Skórka z cytryny
50 g
1/2 sztuki
6.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 50 g
Koszt składników
31.00