Milk shake

Opublikowano: 01.04.2023 r., 14:26 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Szklane butelki z milk shake.
Milk shake
Milk shake to koktajl mleczny przygotowany z dodatkiem lodów śmietankowych. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na pyszny milk shake z lodami.
Przygotowanie 10 min
540 kcal
Kcal w porcji
350 g
Wielkość porcji
37
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Mleko 3,2% - 1 szklanka (250 ml)
  • Lody śmietankowe (450 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
blender, szklanka, pojemnik blendera

Przepis na milk shake krok po kroku

Do pojemnika blendera wlej mleko i dodaj lody.

Składniki zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.

Gotowe shake przelej do szklanek i podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

Jak oceniasz przepis na milk shake
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,8% osób

Więcej informacji na temat milk shake

Milk shake to napój mleczny najczęściej serwowany z dodatkiem lodów. Domowy koktajl z mlekiem możesz przygotować w różnych wersjach smakowych - no truskawkowym, czekoladowym, bananowym, kokosowym czy orzechowym. To z czym zrobić koktajl mleczny zależy Tylko od Ciebie. Do jego wykonania możesz użyć owoców świeżych lub mrożonych, kakao lub tak jak w przepisie lody. Sprawdzony przepis na milk shake jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania koktajlu potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mleko spożywcze oraz lody śmietankowe.

A jak zrobić milk shake? Do pojemnika blendera wlej mleko i dodaj lody. Składniki zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowe shake przelej do szklanek i podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

Do przygotowania koktajlu możesz wykorzystać shaker, jednak dużo lepszy może okazać się blender ręczny lub kielichowy. Shaker jest podstawowym przyrządem, który wykorzystywany jest do szybkiego mieszania oraz schładzania koktajli. Mieszanie poprzez wstrząsanie sprawia, że składniki są ze sobą dokładnie wymieszane. Blender jest urządzeniem elektrycznym, używanym do rozdrabniania pokarmów. Blendery są bardzo popularne w kuchniach profesjonalnych oraz w domowym zaciszu. Pozwalają one na rozdrabnianie pokarmów ciepłych i zimnych. Służą one między innymi do rozdrabiania i mieszania koktajli.

Mleko to produkt spożywczy, który chętnie wykorzystywany jest w kuchni polskiej do przygotowania wielu potraw. Mleko krowie stanowi dobre źródło wielu witamin oraz składników mineralnych, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystanie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Do witamin obecnych w mleku możemy zaliczyć witaminę D, witaminę A oraz witaminę B12, natomiast do składników mineralnych potas, wapń, magnez, a także cynk. Mleko stanowi również źródło białka zwierzęcego.

Podsumowując milk shake nie jest zbyt dietetyczny, jednak stanowi doskonały pomysł na orzeźwiający koktajl. Szybki i łatwy w przygotowaniu koktajl warto podać w sezonie letnim. Produkty spożywcze niezbędne go jego wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w milk shake

Lista alergenów dla milk shake przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Lody śmietankowe

Wartości odżywcze milk shake

na 100g gotowej potrawy

Milk shake to doskonała propozycja na smaczny, orzeźwiający deser. Mleko stanowi doskonałe źródło białka pochodzenia zwierzęcego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kcal)
154.50
540.75
Białko (g)
3.42
11.97

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany (g)
16.84
58.94
Węglowodany przyswajalne (g)
16.39
57.36
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.45
1.57

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz (g)
8.21
28.75
Tłuszcze nasycone (g)
5.73
20.06
Tłuszcze nienasycone (g)
2.48
8.70
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.16
7.54
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.33
1.15
Cholesterol (mg)
32.57
114.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina A (µg (mcg))
87.29
305.50
Witamina B6 (mg)
0.05
0.19
Witamina B12 (µg (mcg))
0.44
1.55
Witamina C (mg)
0.39
1.35
Witamina D (µg (mcg))
0.52
1.82
Witamina E (mg)
0.21
0.74
Retinol (µg (mcg))
85.64
299.75
Tiamina (mg)
0.05
0.17
Ryboflawina (mg)
0.20
0.71
Niacyna (mg)
0.12
0.41
Foliany (µg (mcg))
3.21
11.25
Beta karoten (µg (mcg))
14.71
51.50

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód (mg)
65.00
227.50
Potas (mg)
65.79
230.25
Wapń (mg)
126.21
441.75
Fosfor (mg)
103.57
362.50
Magnez (mg)
13.29
46.50
Żelazo (mg)
0.06
0.20
Cynk (mg)
0.59
2.06
Miedź (mg)
0.01
0.05
Szacunkowy indeks glikemiczny milk shake 37
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania milk shake

Koszt składników
17.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mleko 3,2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Lody śmietankowe
450 ml
15.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
6.75
Za 450 ml
Koszt składników
17.50