Udka pieczone z ziemniakami

Opublikowano: 15.06.2023 r., 23:43 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Udka pieczone z ziemniakami podane w naczyniu do zapiekania.
Udka pieczone z ziemniakami
Udka pieczone z ziemniakami to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe dla całej rodziny. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na udka pieczone.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 50 min
534 kcal
Kcal w porcji
460 g
Wielkość porcji
71
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Udko kurczaka bez skóry (1200 g)
  • Czosnek 2 ząbki (10 g)
  • Olej rzepakowy 3 łyżki stołowe (30 ml)
  • Cytryna (50 g)
  • Ziemniaki średnie (1000 g)
  • Masło (25 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, rozmaryn
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne, duża miska, praska do czosnku, folia spożywcza

Przepis na udka pieczone z ziemniakami krok po kroku

W miseczce wymieszaj olej rzepakowy, 1 płaską łyżkę przyprawy do kurczaka, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sól i pieprz do smaku.

Udka z kurczaka umyj, osusz i wysmaruj marynatą. Następnie mięso ułóż w misce, owiń folią spożywczą i odstaw do lodówki na kilka godzin.

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.

Cytrynę wyszoruj i pokrój na plastry.

Do naczynia żaroodpornego ułóż udka z kurczaka, na każde ułóż plaster cytryny oraz listki rozmarynu. Dookoła udek ułóż ziemniaki i obsyp solą oraz pieprzem.

Masło roztop i posmaruj nim mięso oraz warzywa w naczyniu żaroodpornym.

Danie wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piecz przez 50 minut.

Gotowe udka pieczone z ziemniakami podawaj na ciepło z dodatkiem surówki.

Jak oceniasz przepis na udka pieczone z ziemniakami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95,3% osób

Więcej informacji na temat udek pieczonych z ziemniakami

Udka pieczone z ziemniakami to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Pyszne udka pieczone z ziemniakami warto podać z dodatkiem surówki przygotowanej na bazie świeżych, sezonowych produktów. Przepis na udka pieczone z ziemniakami jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przepisu potrzebne będą następujące produkty spożywcze: udka z kurczaka, czosnek, olej rzepakowy, cytryna, ziemniaki, masło, sól, pieprz, przyprawa do kurczaka oraz rozmaryn.

A jak zrobić soczyste udka pieczone z ziemniakami? W miseczce wymieszaj olej rzepakowy, 1 płaską łyżkę przyprawy do kurczaka, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sól i pieprz do smaku. Udka z kurczaka umyj, osusz i wysmaruj marynatą. Następnie mięso ułóż w misce, owiń folią spożywczą i odstaw do lodówki na kilka godzin. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Cytrynę wyszoruj i pokrój na plastry. Do naczynia żaroodpornego ułóż udka z kurczaka, na każde ułóż plaster cytryny oraz listki rozmarynu. Dookoła udek ułóż ziemniaki i obsyp solą oraz pieprzem. Masło roztop i posmaruj nim mięso oraz warzywa w naczyniu żaroodpornym. Udka piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C i piecz przez 50 minut. Gotowe udka pieczone z ziemniakami podawaj na ciepło z dodatkiem surówki.

Pieczone udko z kurczaka stanowi źródło cholesterolu oraz tłuszczów (głównie jednonasyconych, jednak znajdziemy też tłuszcze wielonienasycone oraz nasycone). Pieczone udka z kurczaka stanowią również źródło witamin z grupy B, a także składników mineralnych, do których możemy zaliczyć wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, miedź oraz selen.

Podsumowując: smaczne udka z kurczaka pieczone z ziemniakami stanowią doskonałą propozycję na danie obiadowe dla całej rodziny. Udka pieczone warto podać z dodatkiem mizerii lub pomidorów ze szczypiorkiem i jogurtem. Najlepsze udka są łatwe w przygotowaniu i są dobre do spożycia bezpośrednio po upieczeniu. Produkty niezbędne do przygotowania dania są takie i dostępne w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w udkach pieczonych z ziemniakami

Lista alergenów dla udek pieczonych z ziemniakami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • przyprawa do kurczaka

Wartości odżywcze udek pieczonych z ziemniakami

na 100g gotowej potrawy

Udka pieczone z ziemniakami to doskonała propozycja na smaczny obiad. Ziemniaki stanowią doskonałe źródło składników odżywczych i są niskokaloryczne, dlatego nie rezygnuj z ich spożywania.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(460g)
Energia (kcal)
116.14
534.25
Białko (g)
10.90
50.13
Fenyloalanina (mg)
0.44
2.01
Brak danych dla: cytryna.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(460g)
Węglowodany (g)
7.90
36.36
Węglowodany przyswajalne (g)
6.93
31.87
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.98
4.49

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(460g)
Tłuszcz (g)
4.41
20.27
Tłuszcze nasycone (g)
1.65
7.60
Tłuszcze nienasycone (g)
2.76
12.67
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.85
8.53
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.90
4.14
Cholesterol (mg)
49.49
227.67

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(460g)
Witamina A (µg (mcg))
12.59
57.92
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.35
1.61
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.30
1.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
9.79
45.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.13
0.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
12.43
57.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.08
0.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.11
0.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.36
15.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
8.84
40.64
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
2.22
10.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(460g)
Sód (mg)
52.59
241.91
Potas (mg)
311.93
1434.86
Wapń (mg)
11.97
55.06
Fosfor (mg)
119.19
548.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
22.16
101.94
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.76
3.51
Cynk (mg)
1.05
4.83
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny udek pieczonych z ziemniakami 71
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania udek pieczonych z ziemniakami

Koszt składników
44.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Udko kurczaka bez skóry
1200 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 3
19.20
Za 1200 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Cytryna
50 g
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.36
Za 50 g
Ziemniaki średnie
1000 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
4.00
Za 1000 g
Masło
25 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 25 g
Koszt składników
44.30