Wino z pomarańczy

Opublikowano: 13.03.2024 r., 15:00 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
wino z pomarańczy
Wino z pomarańczy
Nie ma nic lepszego na jesienne wieczory niż wino przygotowane w domu. Koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis na wino z pomarańczy i przekonaj się, jak proste jest ono w przygotowaniu.
Przygotowanie 60 min
389 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 15 porcji
  • Pomarańcza - 12 sztuk (3000 g)
  • Cukier (1500 g)
  • Drożdże winiarskie - 1 opakowanie (22 g)
  • Skórka z cytryny - 2 sztuki (100 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
butelka szklana, gąsior z rurką fermentacyjną 25 l

Przepis na wino z pomarańczy krok po kroku

Dodatkowo przygotuj 4,5 litra wody.

Umyj pomarańcze, zetrzyj skórkę z pomarańczy.

Wyciśnij sok z pomarańczy i cytryn bez pestek i białych części.

W garnku wymieszaj cukier z wodą do jego rozpuszczenia. Odstaw do ostygnięcia.

Dodaj skórkę z pomarańczy i cytryny do syropu cukrowego, pozostaw przez 2 h.

Połącz sok z syropem cukrowym, całość wymieszaj.

Dodaj drożdże.

Przenieś całość do pojemnika do fermentacji i pozostaw na kilka dni pod przykryciem.

Mieszaj zawartość co kilka dni. Proces ten powinien trwać od kilku tygodni do kilku miesięcy.

Odcedź wino i przelej je do butelek.

Tak przygotowane butelki pozostaw na kilka kolejnych miesięcy.

Jak oceniasz przepis na wino z pomarańczy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 65,5% osób

Więcej informacji na temat wina z pomarańczy

Wino z pomarańczy to egzotyczny i orzeźwiający napój, łączący soczystość pomarańczy z delikatnością wina. To harmonijne połączenie smakowe tworzy napój, który doskonale sprawdza się jako lekki i przyjemny dodatek do różnych okazji. Aromatyczne nuty pomarańczy nadają winu świeżość, podczas gdy delikatność wina uzupełnia smak, tworząc zmysłowe doznania podczas degustacji. Wino z pomarańczą jest nie tylko smakowitą alternatywą dla tradycyjnych win, ale również świetnym towarzyszem letnich spotkań i relaksu. Odpowiednio schłodzone, stanowi doskonałe uzupełnienie atmosfery letnich wieczorów i pikników.

Zatem, jak zrobić wino z pomarańczy? Koniecznie poznaj mój przepis na to pyszne, domowe wino. Najważniejsze są tutaj proporcje oraz to ile cukru dodać.

Wtedy nasze wino pomarańczowe będzie smaczne.

Dodatkowo przygotuj 4,5 litra wody. Umyj pomarańcze, zetrzyj skórkę z pomarańczy. Wyciśnij sok z pomarańczy i cytryn bez pestek i białych części. W garnku wymieszaj cukier z wodą do jego rozpuszczenia. Odstaw do ostygnięcia. Dodaj skórkę z pomarańczy i cytryny do syropu cukrowego, pozostaw przez 2 h. Połącz sok z syropem cukrowym, całość wymieszaj. Dodaj drożdże. Przenieś całość do pojemnika do fermentacji i pozostaw na kilka dni pod przykryciem. Mieszaj zawartość co kilka dni. Proces ten powinien trwać od kilku tygodni do kilku miesięcy. Odcedź wino i przelej je do butelek. Tak przygotowane butelki pozostaw na kilka kolejnych miesięcy.

Nasze pyszne wino jest dobre, śmiało możesz spróbować.

Koniecznie zapamiętaj mój przepis na wino z pomarańczy i zaskocz gości swoim domowym winem.

Będzie to dobry pomysł na spędzenie czasu ze znajomymi.

Alergeny w winie z pomarańczy

Lista alergenów dla wina z pomarańczy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na wino z pomarańczy

Wartości odżywcze wina z pomarańczy

na 100g gotowej potrawy

W podobny sposób możesz przygotować wino z dowolnych owoców.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
155.82
389.55
Brak danych dla: drożdże winiarskie.
czytaj dalej
Białko (g)
0.49
1.22
Brak danych dla: drożdże winiarskie.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
40.13
100.34
Brak danych dla: drożdże winiarskie.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne (g)
38.35
95.87
Brak danych dla: drożdże winiarskie.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.79
4.47
Brak danych dla: drożdże winiarskie.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
0.25
0.62
Brak danych dla: drożdże winiarskie.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone (g)
0.19
0.48
Brak danych dla: drożdże winiarskie.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone (g)
0.05
0.14
Brak danych dla: drożdże winiarskie.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: drożdże winiarskie.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: drożdże winiarskie.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
7.20
18.01
Brak danych dla: drożdże winiarskie.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.04
0.09
Brak danych dla: drożdże winiarskie.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: drożdże winiarskie.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
32.00
80.00
Brak danych dla: drożdże winiarskie.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: drożdże winiarskie.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.01
0.01
Brak danych dla: drożdże winiarskie.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: drożdże winiarskie.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.17
Brak danych dla: drożdże winiarskie.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.03
0.09
Brak danych dla: drożdże winiarskie.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.27
0.67
Brak danych dla: drożdże winiarskie.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
11.32
28.29
Brak danych dla: drożdże winiarskie.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
46.24
115.59
Brak danych dla: drożdże winiarskie.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
0.45
1.14
Brak danych dla: drożdże winiarskie.
czytaj dalej
Potas (mg)
113.80
284.51
Brak danych dla: drożdże winiarskie.
czytaj dalej
Wapń (mg)
31.13
77.83
Brak danych dla: drożdże winiarskie.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
8.05
20.12
Brak danych dla: drożdże winiarskie.
czytaj dalej
Magnez (mg)
6.82
17.04
Brak danych dla: drożdże winiarskie.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.09
0.23
Brak danych dla: drożdże winiarskie.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.06
0.15
Brak danych dla: drożdże winiarskie.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.03
0.08
Brak danych dla: drożdże winiarskie.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny wina z pomarańczy 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania wina z pomarańczy

Koszt składników
55.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pomarańcza
3000 g
12 sztuk
2.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 12
24.00
Za 3000 g
Cukier
1500 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 1500 g
Drożdże winiarskie
22 g
1 opakowanie
4.00
Za 5,0 g
Liczba opakowań 5
17.60
Za 22 g
Skórka z cytryny
100 g
2 sztuki
6.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 100 g
Koszt składników
55.00