Wino z pomarańczy
- Pomarańcza - 12 sztuk (3000 g)
- Cukier (1500 g)
- Drożdże winiarskie - 1 opakowanie (22 g)
- Skórka z cytryny - 2 sztuki (100 g)
Przepis na wino z pomarańczy krok po kroku
Dodatkowo przygotuj 4,5 litra wody.
Umyj pomarańcze, zetrzyj skórkę z pomarańczy.
Wyciśnij sok z pomarańczy i cytryn bez pestek i białych części.
W garnku wymieszaj cukier z wodą do jego rozpuszczenia. Odstaw do ostygnięcia.
Dodaj skórkę z pomarańczy i cytryny do syropu cukrowego, pozostaw przez 2 h.
Połącz sok z syropem cukrowym, całość wymieszaj.
Dodaj drożdże.
Przenieś całość do pojemnika do fermentacji i pozostaw na kilka dni pod przykryciem.
Mieszaj zawartość co kilka dni. Proces ten powinien trwać od kilku tygodni do kilku miesięcy.
Odcedź wino i przelej je do butelek.
Tak przygotowane butelki pozostaw na kilka kolejnych miesięcy.
- Wino z winogron
- Wino z wiśni
- Wino z dzikiej róży
- Wino grzane
- Wino z aronii
- Wino ryżowe
- Wino ze śliwek
- Wino z czarnej porzeczki
- Wino z czereśni
- Wino z truskawek
- Wino z mirabelek
- Wino z malin
- Wino z czerwonej porzeczki
- Wino z czarnego bzu
- Wino z winogron przepis 20l
- Wino z gruszek
- Wino pomarańczowe
- Wino z jabłek
- Wino domowe
Więcej informacji na temat wina z pomarańczy
Wino z pomarańczy to egzotyczny i orzeźwiający napój, łączący soczystość pomarańczy z delikatnością wina. To harmonijne połączenie smakowe tworzy napój, który doskonale sprawdza się jako lekki i przyjemny dodatek do różnych okazji. Aromatyczne nuty pomarańczy nadają winu świeżość, podczas gdy delikatność wina uzupełnia smak, tworząc zmysłowe doznania podczas degustacji. Wino z pomarańczą jest nie tylko smakowitą alternatywą dla tradycyjnych win, ale również świetnym towarzyszem letnich spotkań i relaksu. Odpowiednio schłodzone, stanowi doskonałe uzupełnienie atmosfery letnich wieczorów i pikników.
Zatem, jak zrobić wino z pomarańczy? Koniecznie poznaj mój przepis na to pyszne, domowe wino. Najważniejsze są tutaj proporcje oraz to ile cukru dodać.
Wtedy nasze wino pomarańczowe będzie smaczne.
Dodatkowo przygotuj 4,5 litra wody. Umyj pomarańcze, zetrzyj skórkę z pomarańczy. Wyciśnij sok z pomarańczy i cytryn bez pestek i białych części. W garnku wymieszaj cukier z wodą do jego rozpuszczenia. Odstaw do ostygnięcia. Dodaj skórkę z pomarańczy i cytryny do syropu cukrowego, pozostaw przez 2 h. Połącz sok z syropem cukrowym, całość wymieszaj. Dodaj drożdże. Przenieś całość do pojemnika do fermentacji i pozostaw na kilka dni pod przykryciem. Mieszaj zawartość co kilka dni. Proces ten powinien trwać od kilku tygodni do kilku miesięcy. Odcedź wino i przelej je do butelek. Tak przygotowane butelki pozostaw na kilka kolejnych miesięcy.
Nasze pyszne wino jest dobre, śmiało możesz spróbować.
Koniecznie zapamiętaj mój przepis na wino z pomarańczy i zaskocz gości swoim domowym winem.
Będzie to dobry pomysł na spędzenie czasu ze znajomymi.
Alergeny w winie z pomarańczy
Lista alergenów dla wina z pomarańczy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na wino z pomarańczy
Wartości odżywcze wina z pomarańczy
W podobny sposób możesz przygotować wino z dowolnych owoców.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.