Syrop z cebuli czosnku i miodu

Opublikowano: 30.07.2023 r., 15:15 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
składniki do przygotowania syropu z cebuli i czosnku
Syrop z cebuli czosnku i miodu
Poznaj przepis na domowy syrop z cebuli czosnku i miodu, który pomoże Ci podczas przeziębienia.
Przygotowanie 15 min
9 kcal
Kcal w porcji
10 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 20 porcji
  • Cebula - 4 sztuki (400 g)
  • Cytryna - 2 sztuki (200 g)
  • Czosnek - 5 ząbków (25 g)
  • Miód - 5 dużych łyżek (150 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
słoiki

Przepis na syrop z cebuli czosnku i miodu krok po kroku

Cebule i czosnek obierz i pokrój w plasterki.

Jedną cytrynę pokrój w plastry, a z drugiej wyciśnij sok.

Do wyparzonych słoików wkładaj kolejno cebulę, cytrynę, czosnek oraz miód.

Dodaj sok z cytryny, przykryj gazą lub ściereczką i odstaw na 12 godzin w temperaturze pokojowej, a następnie na 24 godziny do lodówki.

Odcedź syrop i stosuj wedle potrzeby.

Jak oceniasz przepis na syrop z cebuli czosnku i miodu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,2% osób

Więcej informacji na temat syropu z cebuli czosnku i miodu

Syrop z cebuli, czosnku i miodu to jednej z najpopularniejszych i najczęściej przygotowywanych rodzajów domowych przetworów. Zapewne wiele z nas pamięta, jak nasze mamy i babcie wyciągały wypełnione nim butelki, jak tylko którykolwiek z domowników wykazał pierwsze objawy przeziębienia lub grypy. Choć smak syropu dla wielu osób nie jest przyjemny, nie da się ukryć, że składniki, z których jest przygotowywany, mają wiele właściwości prozdrowotnych i mogą być pomocne w wielu sytuacjach. Czosnek i cebula bywają nazywane naturalnymi antybiotykami! To zasługa zawartych w nich związków siarkowych, zwłaszcza allicyny, która może działać przeciwbakteryjnie. Cytryna to z kolei dobre źródło witaminy C i związków o działaniu przeciwzapalnym, również w miodzie znajdziemy substancje pomagające zwalczyć nieprzyjemne objawy choroby. To więc świetny pomysł na naturalne, domowe przetwory, które pomogą Ci zadbać o zdrowie. Jak zrobić syrop z cebuli, czosnku i miodu? To bardzo proste. Na pewno poradzisz sobie z jego przygotowaniem, nawet jeśli nie masz większego doświadczenie kulinarnego. Potrzebne Ci będą jedynie ząbki czosnku, plastry cytryny, cebula, miód oraz czyste, wyparzone słoiki. Wystarczy, że wszystkie składniki umieścić w słoikach, warstwami, a następnie odstawisz na minimum 2 dni, najpierw w temperaturze pokojowej, a następnie do lodówki. Po tym czasie wystarczy odcedzić syrop i stosować tak często, jak potrzebujesz. To wszystko! Przepis na syrop z cebuli, czosnku i miodu jest bardzo prosty i niewymagający, a świetnie sprawdzi się w przypadku kaszlu, bólu gardła, czy kataru. Koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz sprawdzony przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką.

Alergeny w syropie z cebuli czosnku i miodu

Lista alergenów dla syropu z cebuli czosnku i miodu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na syrop z cebuli czosnku i miodu

Wartości odżywcze syropu z cebuli czosnku i miodu

na 100g gotowej potrawy

Syrop z cebuli, czosnku i miody to znany od dawna, domowy sposób na objawy przeziębienia, który można wykorzystywać podczas choroby, jako uzupełnienie zdrowej diety.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(10g)
Energia (kcal)
91.77
9.18
Białko (g)
1.11
0.11

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(10g)
Węglowodany (g)
24.24
2.42
Węglowodany przyswajalne (g)
22.54
2.25
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.71
0.17

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(10g)
Tłuszcz (g)
0.15
0.01
Tłuszcze nasycone (g)
0.10
0.01
Tłuszcze nienasycone (g)
0.05
0.00
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.01
0.00
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.04
0.00
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: cytryna.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(10g)
Witamina A (µg (mcg))
0.26
0.03
Witamina B6 (mg)
0.13
0.01
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
18.60
1.86
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.05
0.01
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.04
0.00
Ryboflawina (mg)
0.03
0.00
Niacyna (mg)
0.13
0.01
Foliany (µg (mcg))
13.13
1.31
Beta karoten (µg (mcg))
1.45
0.15

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(10g)
Sód (mg)
3.90
0.39
Potas (mg)
133.97
13.40
Wapń (mg)
25.58
2.56
Fosfor (mg)
24.81
2.48
Magnez (mg)
8.42
0.84
Żelazo (mg)
0.26
0.03
Cynk (mg)
0.18
0.02
Miedź (mg)
0.05
0.00
Szacunkowy indeks glikemiczny syropu z cebuli czosnku i miodu 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania syropu z cebuli czosnku i miodu

Koszt składników
23.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cebula
400 g
4 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Cytryna
200 g
2 sztuki
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
1.44
Za 200 g
Czosnek
25 g
5 ząbków
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 25 g
Miód
150 g
5 dużych łyżek
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
6.43
Za 150 g
Koszt składników
23.60