Syrop
-
Syrop malinowy
Syrop malinowy jest idealnym dodatkiem do zimowej herbaty, ale także pysznych domowych deserów. Można go przygotować z łatwością w swojej …
5 + 10 min łatwy 1 1186 kcal
-
Syrop z aronii
Zdrowy syrop z cebuli i miodu był przygotowywany przez nasze mamy i babcie szczególnie w okresie naszego dzieciństwa. Jego domowa …
60 + 40 min łatwy 8 394 kcal
-
Syrop z czarnej porzeczki
Domowe syropy są przygotowywane przez nasze mamy i babcie od dawnych lat. Najbardziej popularny to ten z cebuli i czosnku, …
20 + 60 min łatwy 4 257 kcal
Pozostałe przepisy na syropy
-
Syrop miętowy
Syrop miętowy to dobry pomysł szczególnie w okresie zimowym. Najlepiej smakuje jako dodatek do wody lub herbaty z cytryną. Niemniej …
10 + 20 min łatwy 10
-
Syrop z głogu
Zdrowy syrop z cebuli i miodu był przygotowywany przez nasze mamy i babcie szczególnie w okresie naszego dzieciństwa. Jego domowa …
60 + 30 min łatwy 20 162 kcal
-
Syrop z cytryny i miodu
Zdrowy syrop z cebuli i miodu był przygotowywany przez nasze mamy i babcie szczególnie w okresie naszego dzieciństwa. Jego domowa …
20 min łatwy 10 15 kcal
-
Syrop z mniszka bez cukru
Przepis na syrop z mniszka bez cukru to idealna odpowiedź na tradycyjny bardzo słodki miód z mniszka, który oprócz wartości …
30 min łatwy 1 129 kcal
-
Syrop z płatków róży
Domowy syrop z płatków róży to pomysł na pyszne przetwory na zimę. Płatki róży mają wiele właściwości zdrowotnych, dlatego ich …
40 min łatwy 10
-
Syrop z geranium
Domowy syrop z geranium to pomysł na pyszne, zimowe przetwory. Liście geranium mają wiele właściwości zdrowotnych, dzięki wysokiej zawartości składników …
30 min łatwy 150
-
Syrop imbirowy
Syrop imbirowy z miodem posiada wiele właściwości zdrowotnych. Stanowi on doskonały pomysł na domowy specyfik na przeziębienia. Sprawdzony przepis na …
20 min łatwy 2 461 kcal
-
Syrop z imbiru i kurkumy
Syrop z imbiru i kurkumy jest doskonałym dodatkiem, który sprawdzi się idealnie dla wszystkich miłośników domowych przetworów. Najlepiej sprawdzi się …
20 min łatwy 10 126 kcal
-
Syrop z kwiatów czarnego bzu bez cukru
Domowe syropy są przygotowywane przez nasze mamy i babcie od dawnych lat. Najbardziej popularny to ten z cebuli i czosnku, …
60 + 40 min łatwy 12 26 kcal
-
Syrop z cebuli i miodu
Zdrowy syrop z cebuli i miodu był przygotowywany przez nasze mamy i babcie szczególnie w okresie naszego dzieciństwa. Jego domowa …
60 min łatwy 5 16 kcal
-
Syrop z nawłoci
Syrop z nawłoci to bardzo dobry pomysł na tradycyjny dodatek do herbaty. Najlepszy syrop ma silne właściwości obniżające ciśnienie naszej …
10 + 30 min łatwy 10 262 kcal
-
Syrop z pigwowca
Syrop z pigwowca to doskonała opcja dla wszystkich miłośników aromatycznych napojów. Syrop wspaniale sprawdzi się do herbaty, czy jesiennych naparów …
20 min łatwy 10 437 kcal
-
Syrop z dzikiej róży
Domowy syrop z dzikiej róży to pomysł na pyszne przetwory na zimę. Owoce dzikiej róży mają wiele właściwości zdrowotnych, dlatego …
40 min łatwy 100 12 kcal
-
Syrop lawendowy
Syrop lawendowy to wspaniały dodatek do herbaty, czy lemoniad. Jego przygotowanie jest niezwykle proste, więc na pewno poradzi sobie z …
20 + 45 min łatwy 4 580 kcal
-
Syrop z mleczy
Syrop z mleczy to bardzo dobry pomysł na pyszny napój dla całej rodziny. Syrop z mniszka lekarskiego jest wykorzystywany na …
20 + 30 min łatwy 10 396 kcal
-
Syrop z szyszek sosny
Syrop z szyszek sosny to świetna opcja dla każdego, kto szuka ciekawej opcji do zimowych herbat i naparów. Ten dodatek …
5 + 20 min łatwy 8 240 kcal
-
Syrop z lipy
Syrop z lipy jest dobrym dodatkiem do herbaty. Co najlepsze, można go bez problemu przygotować we własnym domu i to …
20 + 20 min łatwy 10 385 kcal
-
Syrop z mniszka lekarskiego
Domowe syropy są przygotowywane przez nasze mamy i babcie od dawnych lat. Najbardziej popularny to ten z cebuli i czosnku, …
60 + 30 min łatwy 40 24 kcal
-
Syrop z malin
Zobacz ile cukru potrzeba i jak zrobić syrop z malin, by był idealny. Domowy syrop z malin do rozcieńczania to …
30 + 15 min łatwy 1
-
Syrop z pokrzywy
Syrop z pokrzywy to bardzo dobry pomysł na pyszny napój orzeźwiający na lato. Syrop ma także właściwości prozdrowotne i doskonale …
15 + 25 min łatwy 40 105 kcal
-
Syrop z czosnku miodu i cytryny
Syrop z czosnku miodu i cytryny to bardzo dobry pomysł na pyszny sposób na przeziębienie. Prosty przepis wykorzystać można, gdy …
10 min łatwy 10 54 kcal
-
Syrop z imbiru cytryny i miodu
Syrop z imbiru cytryny i miodu to doskonała opcja dla wszystkich osób, które uwielbiają ciekawe dodatki do herbaty. Ten syrop …
20 min łatwy 10 90 kcal
-
Syrop z cebuli i czosnku
Syrop z cebuli i czosnku to wspaniała opcja na doskonały specyfik, który pozwoli Ci zadbać o zdrowie. Jest najlepszym wyborem …
30 min łatwy 1
-
Wiśnie w syropie
Wiśnie w syropie to pyszny dodatek do ciast, tortów i deserów. Ten słodki, owocowy wsad na pewno Ci zasmakuje. Wiśnie …
2880 + 40 min łatwy 10 870 kcal
-
Syrop z cebuli czosnku i miodu
Syrop z cebuli, czosnku i miodu to jednej z najpopularniejszych i najczęściej przygotowywanych rodzajów domowych przetworów. Zapewne wiele z nas …
15 min łatwy 20
-
Antygrypina
Zdrowy syrop z cebuli i miodu był przygotowywany przez nasze mamy i babcie szczególnie w okresie naszego dzieciństwa. Jego domowa …
20 min łatwy 14 29 kcal
-
Cytryna w syropie
Cytryna w syropie to pomysł na pyszne przetwory, idealne na jesiennie i zimowe przetwory. Świetnie sprawdza się do herbaty, deserów …
20 min łatwy 10 100 kcal
-
Syrop z imbiru miodu i cytryny
Zdrowy syrop z imbiru miodu i cytryny był przygotowywany przez nasze mamy i babcie szczególnie w okresie naszego dzieciństwa. Jego …
15 min łatwy 5
-
Syrop czekoladowy
Syrop czekoladowy ma wiele zastosowań, a z moim przepisem w prosty sposób możesz go od teraz przygotować w domu. Domowy …
10 + 20 min łatwy 2 566 kcal
-
Syrop z czosnku
Zdrowy syrop z czosnku był przygotowywany przez nasze mamy i babcie szczególnie w okresie naszego dzieciństwa. Jego domowa produkcja jest …
20 min łatwy 20 51 kcal
-
Syrop z pędów sosny
Zdrowy syrop z pędów sosny był przygotowywany przez nasze mamy i babcie szczególnie w okresie naszego dzieciństwa. Jego domowa produkcja …
20 min łatwy 20 26 kcal
-
Syrop z mięty
Syrop z mięty nie dosyć, że jest prosty i szybki w przygotowaniu dodatkowo ma wiele zastosowań. Domowy syrop z mięty …
20 + 30 min łatwy 50 20 kcal
-
Syrop z sosny
Zdrowy syrop z sosny był przygotowywany przez nasze mamy i babcie szczególnie w okresie naszego dzieciństwa. Jego domowa produkcja jest …
30 min łatwy 20 20 kcal
-
Syrop z imbiru
Zdrowy syrop z cebuli i miodu był przygotowywany przez nasze mamy i babcie szczególnie w okresie naszego dzieciństwa. Jego domowa …
20 + 60 min łatwy 10 104 kcal
-
Syrop z buraka
Syrop z buraka czerwonego to prosty przepis na zdrowy syrop, który świetnie sprawdzi się przy dolegliwościach z górnymi i dolnymi …
20 min łatwy 1 265 kcal
-
Syrop z bzu
Syrop z bzu to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do napoju. Domowy syrop jest zdrowszy niż te kupione w …
10 + 10 min łatwy 20 117 kcal
-
Syrop z kwiatu czarnego bzu
Domowe syropy są przygotowywane przez nasze mamy i babcie od dawnych lat. Najbardziej popularny to ten z cebuli i czosnku, …
60 + 40 min łatwy 10 110 kcal
-
Syrop z cebuli
Zdrowy syrop z cebuli był przygotowywany przez nasze mamy i babcie szczególnie w okresie naszego dzieciństwa. Jego domowa produkcja jest …
10 min łatwy 10 14 kcal
-
Sok z cebuli
Sok z cebuli to domowy syrop, przygotowywany przez nasze mamy i babcie szczególnie w okresie dzieciństwa. Jego domowa produkcja jest …
60 min łatwy 10 7 kcal
-
Syrop cukrowy
Syrop cukrowy z cukru trzcinowego to doskonały dodatek do drinków. Syrop ten możesz wykorzystać również jako dodatek do przygotowania masy …
10 + 20 min łatwy 10 152 kcal
-
Syrop z pigwy
Syrop z pigwy to jeden z najpopularniejszych, jesiennych dodatków do herbaty ale także jest domowym środkiem wspomagającym proces leczenia w …
4320 min łatwy 1 3326 kcal
Syrop - co to jest?
Syrop stanowi gęsty, stężony roztwór cukru, który ma różne zastosowanie w zależności od dodatków. Wysokie stężenie cukru utrudnia rozwój bakterii, dlatego też syrop stosuje się na gardło, przy przeziębieniu, jak również jako nośnik innych leków. Syropy przeznaczony jest głównie dla dzieci, gdyż łatwiej jest im podać lekarstwo w czymś słodkim. Ponadto syrop cukrowy wykorzystuje się w przetworach jako konserwant. Syropy owocowe służą do robienia napojów lub drinków. Gęsty, kolorowy syrop tworzy ciekawe efekty kolorystyczne, dlatego też możemy stworzyć piękne, kolorowe drinki imprezowe. Syropy owocowe stanowią fajny i smaczny dodatek do lodów, deserów czy naleśników.
Syrop
Syrop - charakterystyka, sposoby przygotowania, przepisy, działanie
Syrop kojarzy się przede wszystkim z popularnym lekiem na kaszel. Ale nie jest to jego jedyne zastosowanie. Syropem polewamy naleśniki, lody, desery lub robimy z niego napoje i drinki. Mało kto wie, że syropem jest miód. Domowy syrop z łatwością zrobimy samodzielnie. Wyjaśniamy jak się robi syrop i jakie jest jego wykorzystanie w kuchni. Doradzamy jak i z czego zrobić naturalny, domowy syrop na gardło. Poznaj najciekawszy przepis na prozdrowotny syrop ziołowy.
Do czego służy syrop
Co to jest syrop i dlaczego jest leczniczy
Syrop kojarzy się powszechnie z typowym lekarstwem na przeziębienie, przede wszystkim na kaszel. Jednak zastosowanie syropu jest dużo szersze. Syrop jest gęstym płynem z dużą zawartością cukru, czyli po prostu stężonym roztworem cukru. Jest tak gęsty, że trudno go przelać do innego naczynia. Z różnymi dodatkami stanowi on dobry dodatek cukierniczy, do ciast lub deserów. Syropem jest także miód naturalny, sztuczny i melasa. Syropem generalnie nazywamy gęsty roztwór cukru z dodatkiem owoców, ziół i innych.
Syrop leczniczy działa dlatego, że roztwór powyżej 64% cukru utrudnia rozwijanie się drobnoustrojów. Syrop jest słodki, dlatego też najczęściej podaje się go dzieciom. Ponadto syropy służą także jako nośnik dla innych substancji leczniczych. Niektóre leki, szczególnie na przeziębienie, podawane są w postaci syropu.
Zastosowanie syropu w sztuce kulinarnej
Syropy na przeziębienie i grypę to nie jedyny sposób wykorzystania syropu. Domowy syrop owocowy jest jednym z rodzajów przetworów, które pozwalają na przechowanie właściwości prozdrowotnych owoców. Syropy owocowe dodajemy do herbaty, robimy z nich napoje lub drinki zimne i gorące. Syropy owocowe stanowią także świetny dodatek do drinków lub polewę do lodów, deserów, czy naleśników.
Syrop stanowi także podstawowy składnik do wyrobu przetworów z owoców i bazę do robienia konfitur i dżemów. Łatwiejszym rodzajem przetworów jest dżem, który robi się w różny sposób. Najprościej jest zasypać owoce cukrem i gotować, tak aby sok odparował. Można również zrobić syrop cukrowy i zalać nim owoce. Niektórzy zasypują owoce cukrem i odstawiają, aby puścily sok. Powstaje wówczas syrop, który odlewamy i robimy z niego napoje. Natomiast owoce wykorzystujemy do dżemu.
Wykonania syropu cukrowego wymaga przepis na konfitury. Jest to rodzaj przetworu, w którym staramy się zachować całe, nie rozpadnięte, owoce. Przygotowujemy gęsty syrop cukrowy i w nim gotujemy owoce, do momentu, gdy wchłoną cukier.
Drinki i napoje z dodatkiem syropu
Zazwyczaj w warunkach domowych przy pomocy syropów owocowych do rozcieńczania robimy zimne napoje latem. Natomiast zimą dodajemy syropy do herbaty na rozgrzewkę i aby dostarczyć do organizmu witaminy. Popularnym dodatkiem jest syrop malinowy.
Z dodatkiem syropów robi się także popularne drinki. Syrop nie tylko osładza drinki, lecz także pozwala na tworzenie ciekawych efektów kolorystycznych. Syrop jest gęsty i nie miesza się łatwo z innymi płynami. Dlatego też doświadczony barman potrafi, przy pomocy syropów, zrobić piękny drink warstwowy. Barwne i piękne wizualnie efekty tworzymy przez połączenie w drinku kolorowych płynów rzadkich i gęstych. Przykładem tego efektu jest popularny drink Tequila Sunrise, którego składnikiem jest syrop grenadina, sok pomarańczowy i tequila. Mieszanie się gęstych i rzadkich składników w czasie nalewania tworzy ciekawy efekt wschodu słońca. Ciekawym syropem jest curacao w niezwykłym, niebieskim kolorze.
Na rynku dostępne są różnego rodzaju syropy barmańskie, które możemy użyć do tworzenia fajnych kolorowych drinków. Są one mocno dosładzane. Syropy premium robi się z miodu lub cukru trzcinowego. Co ciekawe, syropy barmańskie dodaje się również do kawy, aby uzyskać niepowtarzalny smak.
Najczęściej wykorzystujemy takie rodzaje syropów, jak:
- syrop klonowy,
- miód naturalny i sztuczny,
- melasa,
- syropy barmańskie do drinków, na przykład grenadina lub curacao,
- domowe syropy z czosnku, cebuli, ziół lub owoców.
Najlepszy przepis na naturalny, domowy syrop na kaszel lub do deserów
Jak zrobić syrop owocowy, ziołowy lub barmański
Syrop owocowy lub ziołowy z alkoholem robimy podobnie jak nalewkę, z tym że dodaje się dużo więcej cukru. Środkiem konserwującym jest tu alkohol, zaś cukier dodaje się do smaku.
Również barmański syrop cukrowy można zrobić samodzielnie z cytryny, cukru i wody. Wystarczy rozpuścić cukier w wodzie, w odpowiednich proporcjach i podgrzewać, aż się cukier rozpuści. Dopiero po zdjęciu garnka z syropem z gazu dodajemy sok z cytryny i mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. Syrop tego rodzaju służy jako dodatek do drinków i koktajli.
Bardzo podobnie robi się syropy bezalkoholowe, ziołowe lub owocowe do lodów. Syrop cukrowy przygotowany na gorąco zdejmujemy z gazu i dodajemy sproszkowane zioła lub owoce. Warto dodać także sok z cytryny. Całość odstawiamy na kilka godzin. Następnie odcedzamy owoce lub zioła, a syrop wlewamy do butelek. Nie wymaga on pasteryzacji.
Naturalny, domowy syrop na gardło z czosnku, z cebuli lub z cytryny
Domowy syrop lecznicy robimy z ziół, jak również z czosnku, z cebuli lub z miodu. Syropy ziołowe można stosować na przeziębienie, na gardło, na odporność czy też przy różnego rodzaju infekcjach lub zapaleniach górnych dróg oddechowych.
Aby zrobić syrop z ziół wystarczy zmielić zioła i zagotować z wodą. Następnie dodajemy cukier i gotujemy dopóki się nie rozpuści. Zdejmujemy syrop z gazu i przelewamy do słoików. Syrop może stać w temperaturze pokojowej do roku. Nie wymaga pasteryzacji.
Większość syropów robimy na gorąco, z wyjątkiem syropu z cebuli, buraków, czosnku i miodu. Aby zrobić syrop z cebuli i z miodu siekamy cebulę na drobne kawałki i układamy warstwami przekładając miodem. Gdy powstanie sok przelewamy go do słoika i stosujemy łyżeczkę 2 - 3 razy dziennie. Tego rodzaju syrop jest nietrwały i należy go przechowywać w lodówce i szybko zużyć. Podobnie robimy syrop z buraków.
Na zimno robimy także syrop z miodu, gdyż miód traci wartości pod wpływem obróbki termicznej. Sam miód jest już gotowym syropem. Owoce i zioła układamy warstwowo w słoiku i zalewamy miodem. Na zimno robimy również syrop z miodu i chrzanu, który jest dobry na przeziębienia. Chrzan zalewamy wodą i odstawiamy na godzinę. Następnie odcedzamy i dodajemy miód w proporcjach 1 : 1. W ten właśnie sposób robimy syrop z czosnku na przeziębienie. Zmiażdżone ząbki czosnku mieszamy z sokiem z cytryny i z miodem. Odstawiamy na 24h, a potem przelewamy do ciemnych butelek.