Syrop

Pozostałe przepisy na syropy

Syrop - co to jest?

Syrop

Syrop stanowi gęsty, stężony roztwór cukru, który ma różne zastosowanie w zależności od dodatków. Wysokie stężenie cukru utrudnia rozwój bakterii, dlatego też syrop stosuje się na gardło, przy przeziębieniu, jak również jako nośnik innych leków. Syropy przeznaczony jest głównie dla dzieci, gdyż łatwiej jest im podać lekarstwo w czymś słodkim. Ponadto syrop cukrowy wykorzystuje się w przetworach jako konserwant. Syropy owocowe służą do robienia napojów lub drinków. Gęsty, kolorowy syrop tworzy ciekawe efekty kolorystyczne, dlatego też możemy stworzyć piękne, kolorowe drinki imprezowe. Syropy owocowe stanowią fajny i smaczny dodatek do lodów, deserów czy naleśników.

Poznaj inne kategorie przepisów na FajneGotowanie.pl

Syrop

Syrop - charakterystyka, sposoby przygotowania, przepisy, działanie

Syrop kojarzy się przede wszystkim z popularnym lekiem na kaszel. Ale nie jest to jego jedyne zastosowanie. Syropem polewamy naleśniki, lody, desery lub robimy z niego napoje i drinki. Mało kto wie, że syropem jest miód. Domowy syrop z łatwością zrobimy samodzielnie. Wyjaśniamy jak się robi syrop i jakie jest jego wykorzystanie w kuchni. Doradzamy jak i z czego zrobić naturalny, domowy syrop na gardło. Poznaj najciekawszy przepis na prozdrowotny syrop ziołowy.

Do czego służy syrop

Co to jest syrop i dlaczego jest leczniczy

Syrop kojarzy się powszechnie z typowym lekarstwem na przeziębienie, przede wszystkim na kaszel. Jednak zastosowanie syropu jest dużo szersze. Syrop jest gęstym płynem z dużą zawartością cukru, czyli po prostu stężonym roztworem cukru. Jest tak gęsty, że trudno go przelać do innego naczynia. Z różnymi dodatkami stanowi on dobry dodatek cukierniczy, do ciast lub deserów. Syropem jest także miód naturalny, sztuczny i melasa. Syropem generalnie nazywamy gęsty roztwór cukru z dodatkiem owoców, ziół i innych.

Syrop leczniczy działa dlatego, że roztwór powyżej 64% cukru utrudnia rozwijanie się drobnoustrojów. Syrop jest słodki, dlatego też najczęściej podaje się go dzieciom. Ponadto syropy służą także jako nośnik dla innych substancji leczniczych. Niektóre leki, szczególnie na przeziębienie, podawane są w postaci syropu.

Zastosowanie syropu w sztuce kulinarnej

Syropy na przeziębienie i grypę to nie jedyny sposób wykorzystania syropu. Domowy syrop owocowy jest jednym z rodzajów przetworów, które pozwalają na przechowanie właściwości prozdrowotnych owoców. Syropy owocowe dodajemy do herbaty, robimy z nich napoje lub drinki zimne i gorące. Syropy owocowe stanowią także świetny dodatek do drinków lub polewę do lodów, deserów, czy naleśników.

Syrop stanowi także podstawowy składnik do wyrobu przetworów z owoców i bazę do robienia konfitur i dżemów. Łatwiejszym rodzajem przetworów jest dżem, który robi się w różny sposób. Najprościej jest zasypać owoce cukrem i gotować, tak aby sok odparował. Można również zrobić syrop cukrowy i zalać nim owoce. Niektórzy zasypują owoce cukrem i odstawiają, aby puścily sok. Powstaje wówczas syrop, który odlewamy i robimy z niego napoje. Natomiast owoce wykorzystujemy do dżemu.

Wykonania syropu cukrowego wymaga przepis na konfitury. Jest to rodzaj przetworu, w którym staramy się zachować całe, nie rozpadnięte, owoce. Przygotowujemy gęsty syrop cukrowy i w nim gotujemy owoce, do momentu, gdy wchłoną cukier.

Drinki i napoje z dodatkiem syropu

Zazwyczaj w warunkach domowych przy pomocy syropów owocowych do rozcieńczania robimy zimne napoje latem. Natomiast zimą dodajemy syropy do herbaty na rozgrzewkę i aby dostarczyć do organizmu witaminy. Popularnym dodatkiem jest syrop malinowy.

Z dodatkiem syropów robi się także popularne drinki. Syrop nie tylko osładza drinki, lecz także pozwala na tworzenie ciekawych efektów kolorystycznych. Syrop jest gęsty i nie miesza się łatwo z innymi płynami. Dlatego też doświadczony barman potrafi, przy pomocy syropów, zrobić piękny drink warstwowy. Barwne i piękne wizualnie efekty tworzymy przez połączenie w drinku kolorowych płynów rzadkich i gęstych. Przykładem tego efektu jest popularny drink Tequila Sunrise, którego składnikiem jest syrop grenadina, sok pomarańczowy i tequila. Mieszanie się gęstych i rzadkich składników w czasie nalewania tworzy ciekawy efekt wschodu słońca. Ciekawym syropem jest curacao w niezwykłym, niebieskim kolorze.

Na rynku dostępne są różnego rodzaju syropy barmańskie, które możemy użyć do tworzenia fajnych kolorowych drinków. Są one mocno dosładzane. Syropy premium robi się z miodu lub cukru trzcinowego. Co ciekawe, syropy barmańskie dodaje się również do kawy, aby uzyskać niepowtarzalny smak.

Najczęściej wykorzystujemy takie rodzaje syropów, jak:

  • syrop klonowy,
  • miód naturalny i sztuczny,
  • melasa,
  • syropy barmańskie do drinków, na przykład grenadina lub curacao,
  • domowe syropy z czosnku, cebuli, ziół lub owoców.

Najlepszy przepis na naturalny, domowy syrop na kaszel lub do deserów

Jak zrobić syrop owocowy, ziołowy lub barmański

Syrop owocowy lub ziołowy z alkoholem robimy podobnie jak nalewkę, z tym że dodaje się dużo więcej cukru. Środkiem konserwującym jest tu alkohol, zaś cukier dodaje się do smaku.

Również barmański syrop cukrowy można zrobić samodzielnie z cytryny, cukru i wody. Wystarczy rozpuścić cukier w wodzie, w odpowiednich proporcjach i podgrzewać, aż się cukier rozpuści. Dopiero po zdjęciu garnka z syropem z gazu dodajemy sok z cytryny i mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. Syrop tego rodzaju służy jako dodatek do drinków i koktajli.

Bardzo podobnie robi się syropy bezalkoholowe, ziołowe lub owocowe do lodów. Syrop cukrowy przygotowany na gorąco zdejmujemy z gazu i dodajemy sproszkowane zioła lub owoce. Warto dodać także sok z cytryny. Całość odstawiamy na kilka godzin. Następnie odcedzamy owoce lub zioła, a syrop wlewamy do butelek. Nie wymaga on pasteryzacji.

Naturalny, domowy syrop na gardło z czosnku, z cebuli lub z cytryny

Domowy syrop lecznicy robimy z ziół, jak również z czosnku, z cebuli lub z miodu. Syropy ziołowe można stosować na przeziębienie, na gardło, na odporność czy też przy różnego rodzaju infekcjach lub zapaleniach górnych dróg oddechowych.

Aby zrobić syrop z ziół wystarczy zmielić zioła i zagotować z wodą. Następnie dodajemy cukier i gotujemy dopóki się nie rozpuści. Zdejmujemy syrop z gazu i przelewamy do słoików. Syrop może stać w temperaturze pokojowej do roku. Nie wymaga pasteryzacji.

Większość syropów robimy na gorąco, z wyjątkiem syropu z cebuli, buraków, czosnku i miodu. Aby zrobić syrop z cebuli i z miodu siekamy cebulę na drobne kawałki i układamy warstwami przekładając miodem. Gdy powstanie sok przelewamy go do słoika i stosujemy łyżeczkę 2 - 3 razy dziennie. Tego rodzaju syrop jest nietrwały i należy go przechowywać w lodówce i szybko zużyć. Podobnie robimy syrop z buraków.

Na zimno robimy także syrop z miodu, gdyż miód traci wartości pod wpływem obróbki termicznej. Sam miód jest już gotowym syropem. Owoce i zioła układamy warstwowo w słoiku i zalewamy miodem. Na zimno robimy również syrop z miodu i chrzanu, który jest dobry na przeziębienia. Chrzan zalewamy wodą i odstawiamy na godzinę. Następnie odcedzamy i dodajemy miód w proporcjach 1 : 1. W ten właśnie sposób robimy syrop z czosnku na przeziębienie. Zmiażdżone ząbki czosnku mieszamy z sokiem z cytryny i z miodem. Odstawiamy na 24h, a potem przelewamy do ciemnych butelek.

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto