Perliczka po francusku

Opublikowano: 05.06.2023 r., 8:13 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Perliczka po francusku podana na drewnianej desce.
Perliczka po francusku
Perliczka po francusku to doskonała opcja na naprawdę smaczne danie, które przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom mięsnych propozycji. Jest delikatna i soczysta.
Przygotowanie 60 min
Pieczenie 60 min
856 kcal
Kcal w porcji
471 g
Wielkość porcji
31
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Perliczka (1500 g)
  • Czosnek (25 g)
  • Oliwa z oliwek (45 ml)
  • Marchewka (90 g)
  • Pietruszka (80 g)
  • Cytryna (45 g)
  • Pomidory koktajlowe (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, tymianek, oregano, rozmaryn
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne, praska do czosnku, rękaw do pieczenia

Przepis na perliczkę po francusku krok po kroku

W miseczce zmieszaj oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek (2 ząbki), 2 łyżeczki tymianku, 1 łyżeczkę rozmarynu i 1 łyżeczkę oregano.

Mieszanką natrzyj dobrze mięso. Pozostałą część wlej do środka perliczki.

Mięso odstaw na 2 godziny do lodówki.

Warzywa obierz i podziel na mniejsze kawałki. Oprósz szczyptą soli i pieprzu.

Cytrynę podziel na ćwiartki i dodaj do warzyw.

Warzywa wraz z cytryną i mięso umieść w rękawie, a następnie zabezpiecz go. Umieść worek w naczyniu żaroodpornym.

Mięso piecz w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez 60 minut.

Jak oceniasz przepis na perliczkę po francusku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,8% osób

Więcej informacji na temat perliczki po francusku

Perliczka po francusku to doskonała opcja na naprawdę smaczne danie, które przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom mięsnych propozycji. Jest delikatna i soczysta.

Przepis na perliczkę po francusku to doskonała opcja na obiad dla całej rodziny. Powstaje z niego pyszna opcja, która doskonale komponuje się z dodatkiem warzyw. Perliczka zapiekana z dodatkiem delikatnych warzyw to najlepsza propozycja na uroczysty posiłek. Z tego przepisu dowiesz się jak przyrządzić perliczkę jak z najlepszych restauracji. Całość prezentuje się na stole bardzo elegancko, dlatego sprawdzi się na wszelkiego rodzaju uroczystości. Choć perliczka gości w menu dość rzadko, jednak warto to zmienić, gdyż jest mięsem niezwykle wartościowym i szlachetnym. Świetnie sprawdzi się z dodatkiem ziemniaków z wody i klusek. Chociaż nie dodaje się do niej sosu, mięso jest bardzo delikatne i soczyste. To za sprawą odpowiedniej marynaty, a także właściwej obróbki termicznej.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić perliczkę po francusku, by była smaczna, a także dobra również dla początkujących to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Całość zabiera niezbyt dużo czasu, choć należy pamiętać, że marynowanie mięsa jest dość czasochłonne, a nie warto go skracać, gdyż to właśnie od tego procesu zależy smak potrawy. Im dłużej w marynacie będzie mięso, tym lepsze w smaku się stanie. Perliczka jest smaczna, a przy tym bardzo pożywna, świetnie sprawdzi się na uroczystości. To dobry sposób, by oczarować swoich gości wspaniałym smakiem tego delikatnego mięsa. Pieczenie w rękawie należy do jednych z najlepszych i najbezpieczniejszych dla zdrowia sposobów obróbki termicznej. Zwłaszcza ze względu na brak dodatku tłuszczu. Mięso jest naprawdę smaczne, a przy okazji niezwykle delikatne. Do jego stworzenia używa się również naprawdę sporo przypraw, dzięki czemu jest bardzo aromatyczne, nawet bez smażenia. W przypadku pieczenia w rękawie nie powstaje aromatyczna skórka na powierzchni mięsa. Jednak choć jest ona smaczna, to nie ma zbyt pozytywnego działania na zdrowie. W tej wersji całość jest tak delikatna, że spokojnie sprawdzi się nawet na diecie lekkostrawnej. By stworzyć na bazie tego mięsa w pełni zbilansowany obiad wystarczy tylko połączyć je ze źródłem węglowodanów złożonych i świeżymi warzywami.

Alergeny w perliczce po francusku

Lista alergenów dla perliczki po francusku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na perliczkę po francusku

Wartości odżywcze perliczki po francusku

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która jest zdrowa, warto jednak połączyć ją ze źródłem węglowodanów złożonych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(471g)
Energia (kcal)
181.86
856.55
Białko (g)
14.18
66.78

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(471g)
Węglowodany (g)
2.09
9.84
Węglowodany przyswajalne (g)
1.59
7.49
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.50
2.35

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(471g)
Tłuszcz (g)
12.62
59.45
Tłuszcze nasycone (g)
4.30
20.26
Tłuszcze nienasycone (g)
8.32
39.18
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.06
28.56
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.26
10.63
Tłuszcze trans (g)
0.05
0.22
Brak danych dla: oliwa z oliwek, cytryna.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
88.33
416.03

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(471g)
Witamina A (µg (mcg))
49.28
232.11
Witamina B6 (mg)
0.45
2.14
Witamina B12 (µg (mcg))
0.20
0.94
Witamina C (mg)
3.41
16.06
Witamina D (µg (mcg))
0.08
0.37
Witamina E (mg)
0.95
4.49
Retinol (µg (mcg))
7.16
33.73
Tiamina (mg)
0.05
0.25
Ryboflawina (mg)
0.09
0.41
Niacyna (mg)
4.66
21.93
Foliany (µg (mcg))
10.42
49.07
Beta karoten (µg (mcg))
419.53
1975.98

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(471g)
Sód (mg)
71.15
335.11
Potas (mg)
201.21
947.70
Wapń (mg)
15.43
72.69
Fosfor (mg)
106.25
500.42
Magnez (mg)
15.64
73.67
Żelazo (mg)
0.46
2.15
Cynk (mg)
1.03
4.83
Miedź (mg)
0.04
0.19
Mangan (mg)
0.06
0.28
Brak danych dla: marchewka, cytryna.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny perliczki po francusku 31
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania perliczki po francusku

Koszt składników
125.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Perliczka
1500 g
46.00
Za 1200,0 g
Liczba opakowań 2
57.50
Za 1500 g
Czosnek
25 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 25 g
Oliwa z oliwek
45 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Marchewka
90 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Pietruszka
80 g
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 80 g
Cytryna
45 g
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 45 g
Pomidory koktajlowe
100 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Koszt składników
125.30