Kiszona cytryna

Opublikowano: 08.08.2023 r., 9:15 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kiszona cytryna w słoiku na tle cytryn.
Kiszona cytryna
Kiszona cytryna to doskonały dodatek, który sprawdzi się idealnie do wszelkich sałatek, ale również dań jednogarnkowych. Jest smaczna, a przy tym niezwykle zdrowa.
Przygotowanie 30 min
67 kcal
Kcal w porcji
145 g
Wielkość porcji
76
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 20 porcji
  • Cytryna (2000 g)
  • Sól - gruboziarnista (200 g)
  • Cukier (200 g)
  • Sól - kuchenna (500 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, cukier
Sprzęt kuchenny
słoik, miska, lodówka

Przepis na kiszoną cytrynę krok po kroku

Umyj dokładnie cytrusy w ciepłej wodzie. Następnie osusz je.

Cytrusy obtocz w całości w soli gruboziarnistej. Trzeba to robić przez minimum 15 minut.

Tak potraktowane cytrusy dokładnie wypłucz, aby pozbyć się soli, która osiadła na owocach. Następnie odcedź i wrzuć do czystej miski razem z przygotowanym cukrem.

Obtocz cytryny dokładnie w cukrze i włóż do lodówki na minimum 2 godziny.

W 2 litrach wody rozpuść 0,5 kg soli kuchennej. Zahartuj słoik, w którym będą się kisić cytryny. Najlepiej zrobić to stopniowo płucząc szkło coraz cieplejszą wodą, aż po wrzątek.

Wyjmij miskę z cytrusami z lodówki, wypłucz owoce, zalej na 2 minuty wrzątkiem i włóż do słoika.

Następnie zalej przestudzoną solanką z garnka. Ważne, żeby woda zakryła w całości wszystkie owoce.

Tak przygotowane naczynie szczelnie zamknij i odstaw na co najmniej 1 miesiąc.

Jak oceniasz przepis na kiszoną cytrynę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,0% osób

Więcej informacji na temat kiszonej cytryny

Kiszona cytryna to doskonały dodatek, który sprawdzi się idealnie do wszelkich sałatek, ale również dań jednogarnkowych. Jest smaczna, a przy tym niezwykle zdrowa.

Przepis na kiszoną cytryny to najlepsza opcja, jeśli kochasz eksperymentować w kuchni. To smaczna alternatywa dla tradycyjnych warzyw. Możesz je zrobić na zimę, jednak nie tylko. Sprawdzą się również latem, czy jesienią. To przepis bardzo uniwersalny, więc tak naprawdę możesz korzystać z niego przez cały rok. Zwłaszcza że cytryny bez problemu znajdziesz w każdym sklepie. Pamiętaj, by kupować składniki dobrej jakości. Inaczej przetwory mogą się nie udać. Unikaj raczej owoców, które są obite, mają przerwaną skórkę, czy wyglądają na zwiędnięte. Nie używaj również produktów spleśniałych, nawet po odkrojeniu. Taki owoc nie nadaje się już do użycia i zakonserwowania, należy go wyrzucić. Pleśni, nie można też odkrawać. Sam grzyb zainfekował już cały produkt, więc odkrojenie widocznego miejsca nic nie zmienia. Ten przetwór doskonale sprawdzi się jako dodatek do gulaszu oraz leczo. Aromat kiszonych cytryn idealnie skomponuje się z mięsem oraz warzywnymi dodatkami.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kiszone cytryny, by powstała smaczna opcja do słoików, ten sprawdzony przepis będzie doskonałym rozwiązaniem. Jeśli masz nieco przestrzeni, koniecznie sięgnij po ten przepis. Dowiesz się z niego jak kisić cytryny krok po kroku. Całość można z łatwością zrobić we własnym domu, nie trzeba sięgać po wyszukane produkty ze sklepu, które zwykle są bardzo tanie. Całość można wykonać samemu w kilka chwil. Wystarczy tylko przejść przez cały proces krok po kroku. Z tym przepisem to niezwykle proste. W kilka chwil stworzysz niebanalny dodatek, który doskonale smakuje. Cytryny stanowią źródło witaminy C, która wpływa pozytywnie na układ odpornościowy, a także na uszczelnienie naczyń krwionośnych co poprawia wygląd skóry. Cytryny kiszone dostarczą także antyoksydantów. Kwas mlekowy, który powstaje podczas fermentacji, również wzmacnia organizm, reguluje florę bakteryjną jelit i wspiera trawienie.

Alergeny w kiszonej cytrynie

Lista alergenów dla kiszonej cytryny przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kiszoną cytrynę

Wartości odżywcze kiszonej cytryny

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która dostarczy wiele witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(145g)
Energia (kcal)
46.55
67.50
Białko (g)
0.76
1.10

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(145g)
Węglowodany (g)
13.30
19.28
Węglowodany przyswajalne (g)
11.37
16.48
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.93
2.80

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(145g)
Tłuszcz (g)
0.23
0.33
Tłuszcze nasycone (g)
0.16
0.23
Tłuszcze nienasycone (g)
0.07
0.10
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.01
0.01
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.06
0.09
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(145g)
Witamina A (µg (mcg))
0.69
1.00
Witamina B6 (mg)
0.06
0.08
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
36.55
53.00
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.10
0.15
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.03
0.04
Ryboflawina (mg)
0.02
0.02
Niacyna (mg)
0.07
0.10
Foliany (µg (mcg))
7.59
11.00
Beta karoten (µg (mcg))
2.07
3.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(145g)
Sód (mg)
9366.97
13582.10
Potas (mg)
97.24
141.00
Wapń (mg)
23.79
34.50
Fosfor (mg)
11.03
16.00
Magnez (mg)
5.76
8.35
Żelazo (mg)
0.12
0.18
Cynk (mg)
0.07
0.10
Miedź (mg)
0.04
0.05
Szacunkowy indeks glikemiczny kiszonej cytryny 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kiszonej cytryny

Koszt składników
20.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cytryna
2000 g
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 12
14.44
Za 2000 g
Sól
200 g
gruboziarnista
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 200 g
Cukier
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Sól
500 g
kuchenna
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 500 g
Koszt składników
20.10