Tagliatelle

Opublikowano: 27.04.2022 r., 13:51 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
tagliatelle
Tagliatelle
Domowy makaron tagliatelle smakuje jeszcze lepiej niż ten przygotowany w restauracji, dodatkowo masz pewność, jak on był wykonany od początku do końca.
Przygotowanie 40 min
Gotowanie i Czas chłodzenia 7 min
295 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
100
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 1 szklanka (250 g)
  • Jajko (2 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
kuchenka, rondelek, lodówka

Przepis na tagliatelle krok po kroku

Mąkę przesiej przez sitko, wbij jajka i dodaj odrobinę soli.

Całość wymieszaj, stopniowo dodając wodę.

Gdy wszystkie składniki połączą się, uformuj kulę z ciasta i odstaw do lodówki na godzinę.

Następnie rozwałkuj ciasto na stolnicy i wytnij paski o grubości 0,5-1 cm.

Ugotuj makaron w lekko osolonej wodzie.

Jak oceniasz przepis na tagliatelle
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,1% osób

Więcej informacji na temat tagliatelle

Domowy makaron tagliatelle smakuje jeszcze lepiej, jeśli jest zrobiony przez Ciebie od samego początku. Dlatego koniecznie poznaj mój przepis na spaghetti tagliatelle. Do jego przygotowania będzie potrzebna Ci tylko mąka i jajka. Będziesz potrzebować mąkę, w moim przypadku jest to mąka pszenna, więc jeśli cierpisz na choroby glutenozależne, zamień ją na taki rodzaj mąki, który naturalnie nie zawiera glutenu w swoim składzie. Może to być mąka gryczana lub mieszanka bezglutenowa. Wtedy tagliatelle będzie idealne też dla osób z chorobami glutenozależnymi, do których należy między innymi Celiakia czy alergia na pszenicę.

W takim przypadku możesz postawić na mix mąk bezglutenowych lub mąkę ryżową/kukurydzianą, które naturalnie w swoim składzie nie zawierają glutenu.

Zatem, jak zrobić makaron tagliatelle?

Zasada jest prosta, na każde 100 g mąki przypada 1 jajko i odrobina wody. To są idealne proporcje, aby Twój makaron miał odpowiednią konsystencję i był elastyczny, a przy gotowaniu się nie rozpadał.

Wystarczy, że mąkę przesiejesz do miski i wbijesz jajka oraz wlejesz odrobinę wody, a następnie wszystko wymieszasz do połączenia się składników. Tak przygotowane ciasto uformuj w kulę i owiń folią spożywczą, odstaw do lodówki na godzinę.

Rozwałkuj je na stolnicy z odrobiną mąki i potnij na paski o grubości 0,5-1 cm. Włoskie tagliatelle prawie gotowe, wystarczy, że ugotujesz je w lekko osolonej wodzie i przygotujesz ulubiony sos.

Zatem, jak zrobić makaron tagliatelle z sosem?

Jeśli już masz gotowy makaron, wystarczy, że drobno pokroisz cebulę, a czosnek przeciśniesz przez praskę i zeszklisz na rozgrzanym oleju rzepakowym.

Następnie dodaj pokrojonego w kostkę i doprawionego kurczaka lub inny rodzaj mięsa. Jeśli zależy Ci na chudych, łatwostrawnych gatunkach mięs wybierz pierś z kurczaka lub indyka.

Każdy inny rodzaj mięsa będzie nieco bardziej tłusty, ale to tez nie stoi na przeszkodzie ich użycia.

Wystarczy, że następnie wlejesz śmietanę lub jogurt grecki i będziesz podgrzewać całość. Taki pyszny przepis na tagliatelle z sosem to dobry pomysł na domowy posiłek przygotowany od początku do końca samodzielnie.

Alergeny w tagliatelle

Lista alergenów dla tagliatelle przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze tagliatelle

na 100g gotowej potrawy

Makaron możesz przygotować też z mąki bezglutenowej, wtedy obiad nada się dla osób z chorobami glutenozależnymi.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
295.78
295.78
Białko (g)
13.77
13.77

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
50.78
50.78
Węglowodany przyswajalne (g)
50.78
50.78

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
4.05
4.05
Tłuszcze nasycone (g)
2.35
2.35
Tłuszcze nienasycone (g)
1.70
1.70

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina B6 (mg)
0.11
0.11
Tiamina (mg)
0.67
0.67
Ryboflawina (mg)
0.45
0.45
Niacyna (mg)
4.58
4.58
Foliany (µg (mcg))
115.06
115.06

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
45.47
45.47
Potas (mg)
130.36
130.36
Wapń (mg)
30.31
30.31
Fosfor (mg)
146.61
146.61
Magnez (mg)
28.60
28.60
Żelazo (mg)
4.39
4.39
Cynk (mg)
1.13
1.13
Miedź (mg)
0.15
0.15
Szacunkowy indeks glikemiczny tagliatelle 100
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tagliatelle

Koszt składników
9.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
250 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Koszt składników
9.00