Tagliatelle carbonara

Opublikowano: 09.10.2023 r., 12:37 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tagliatelle carbonara podany na talerzu.
Tagliatelle carbonara
Tagliatelle carbonara to danie dla wszystkich miłośników włoskiej kuchni. Ten makaron w gęstym, kremowym sosie smakuje po prostu obłędnie. Jest smaczny i prosty.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Smażenie 20 min
627 kcal
Kcal w porcji
188 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Makaron tagliatelle (250 g)
  • Boczek wędzony bez kości (200 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Ser parmezan (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, oregano, gałka muszkatołowa
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek, tarka

Przepis na tagliatelle carbonara krok po kroku

Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

Do małej miseczki wbij jaja i dopraw je solą i pieprzem. Porządnie rozmieszaj rózgą.

Na patelni podsmaż drobno pokrojony boczek, by się zarumienił.

Do masy jajecznej dodaj 3/4 porcji sera i dobrze rozmieszaj. Dopraw całość ziołami, gałką i czosnkiem.

Na patelnię do boczku dodaj makaron i porządnie wymieszaj, cały czas podgrzewaj.

Powoli wlewaj sos, cały czas mieszając.

Gotowy makron podawaj posypany parmezanem.

Jak oceniasz przepis na tagliatelle carbonara
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,4% osób

Więcej informacji na temat tagliatelle carbonara

Tagliatelle carbonara to danie dla wszystkich miłośników włoskiej kuchni. Ten makaron w gęstym, kremowym sosie smakuje po prostu obłędnie. Jest smaczny i prosty.

Przepis na tagliatelle carbonara to pomysł na pyszne danie, które wspaniale się prezentuje, a jeszcze lepiej smakuje. Idealnie sprawdzi się na kolację, również tę romantyczną. Makaron otacza kremowy sos, a także duża ilość boczku. To opcja idealna dla wszystkich miłośników prostych dań. W prosty sposób pozwala na przeniesienie włoskich smaków wprost do swojej kuchni. Całość robi się niezwykle szybko, więc sprawdzi się jako pomysł na awaryjny obiad. Na pewno spodoba się również miłośnikom mięsnych potraw. Do tego dania warto wybierać makarony z semoliny, które będą miały odpowiednią sprężystość i miękkość. W tym przepisie sięga się po makaron tagliatelle. To mała modyfikacja tradycyjnej wersji tej potrawy, w której raczej spotykamy zwykle cienki i długi makaron. W tym przepisie stawia się natomiast na długie i spłaszczone wstążki. Choć ten makaron zwykle wybierany jest do sosów bardzo mięsnych, to i w tym przypadku sprawdza się bardzo dobrze. Do jego wykonania najlepiej użyć wędzonego boczku, który nada odpowiedniego aromatu całej potrawie. To danie ma idealną konsystencję, dzięki czemu nie można się powstrzymać od nałożenia kolejnej porcji. Idealnie komponuje się ze świeżo mielonym pieprzem, najlepiej w dużej ilości, ale można do niej dodać świeżych ziół.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tagliatelle carbonara, by było smaczne i dobre dla początkujących, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Pamiętaj, by wybierać jak najlepsze składniki. Dzięki temu ta potrawa będzie zachwycać smakiem. Carbonara jest świetnym pomysłem na pyszny posiłek, który, choć bardzo efektowny, wcale nie jest skomplikowany. Na pewno będzie idealny dla wszystkich miłośników włoskich smaków, a także tych, którzy szukają nieoczywistych rozwiązań w swojej kuchni. Całość wychodzi niezwykle smaczna, lekko pikantna i kremowa. Smakuje tak pysznie, że ciężko przejść obok niej obojętnie. To zasługa idealnie połączonych ze sobą składników.

Alergeny w tagliatelle carbonara

Lista alergenów dla tagliatelle carbonara przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • makaron tagliatelle
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan

Wartości odżywcze tagliatelle carbonara

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera sporo białka i tłuszczu, więc nie powinna się pojawiać w diecie zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(188g)
Energia (kcal)
333.78
627.50
Białko (g)
21.27
39.99

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(188g)
Węglowodany (g)
25.32
47.60
Węglowodany przyswajalne (g)
24.28
45.65
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.04
1.95

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(188g)
Tłuszcz (g)
15.57
29.27
Tłuszcze nasycone (g)
7.06
13.28
Tłuszcze nienasycone (g)
8.50
15.99
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.11
11.49
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.39
4.50
Cholesterol (mg)
140.83
264.76

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(188g)
Witamina A (µg (mcg))
75.45
141.85
Witamina B6 (mg)
0.25
0.46
Witamina B12 (µg (mcg))
0.69
1.30
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Witamina D (µg (mcg))
0.74
1.39
Witamina E (mg)
0.47
0.89
Retinol (µg (mcg))
74.68
140.39
Tiamina (mg)
0.19
0.36
Ryboflawina (mg)
0.25
0.48
Niacyna (mg)
3.33
6.25
Foliany (µg (mcg))
20.18
37.94
Beta karoten (µg (mcg))
8.57
16.11

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(188g)
Sód (mg)
633.17
1190.36
Potas (mg)
253.39
476.37
Wapń (mg)
178.92
336.37
Fosfor (mg)
308.84
580.63
Magnez (mg)
34.40
64.68
Żelazo (mg)
1.28
2.40
Cynk (mg)
1.98
3.72
Miedź (mg)
0.15
0.28
Szacunkowy indeks glikemiczny tagliatelle carbonara 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tagliatelle carbonara

Koszt składników
32.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron tagliatelle
250 g
4.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.81
Za 250 g
Boczek wędzony bez kości
200 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 200 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Ser parmezan
100 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 100 g
Koszt składników
32.50