Przepis na tagliatelle ze szpinakiem krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, rondelek

Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie.

Olej rzepakowy rozgrzej na patelni, zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek.

Dodaj szpinak i duś pod przykryciem do miękkości.

Wrzuć ugotowany makaron i wymieszaj.

Dodaj przekrojone na pół pomidory i posyp serem feta.

Tak przygotowany makaron możesz podawać ze startym parmezanem lub serem cheddar.

tagliatelle ze szpinakiem
Tagliatelle ze szpinakiem
Koszt przygotowania dania
9.01 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
446 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
100

Tagliatelle ze szpinakiem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o tagliatelle ze szpinakiem

Tagliatelle ze szpinakiem to idealny pomysł na obiad.

Danie przygotujesz w kilka chwil, wystarczy, że zaopatrzysz się w takie składniki jak: makaron, cebula, czosnek, szpinak, suszone pomidory lub pomidorki koktajlowe, olej rzepakowy, odrobina parmezanu lub sera feta.

Moja wersja jest wegetariańska, ale śmiało możesz przygotować makaron z kurczakiem w sosie śmietanowym.

Drób należy do chudych mięs, jest to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E.

Zamiast sera feta możesz postawić na parmezan, zwykły żółty ser lub mozzarellę, nie będzie miało to większego znaczenia. Co ważne parmezan i żółty ser podobnie jak cheddar zawierają śladowe ilości laktozy, dlatego będzie to bezpieczna opcja dla osób z nietolerancją laktozy. W przypadku sera mozzarella trzeba skorzystać ze specjalnej wersji.

Makaron został wykonany z mąki pszennej, która naturalnie zawiera gluten w swoim składzie, czyli białka zbóż występujące w większości ich odmian. Jeśli chcesz przygotować bezglutenowy makaron, wystarczy zamienić mąkę na wersję bezglutenową lub wybrać taki rodzaj mąki, która naturalnie nie zawiera glutenu.

Zatem, jak zrobić tagliatelle ze szpinakiem?

W pierwszej kolejności ugotuj makaron w lekko osolonej wodzie. Na rozgrzanym oleju rzepakowym zeszklij drobno posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.

Następnie dodaj świeży szpinak i duś pod przykryciem. Dopraw do smaku ulubionymi ziołami, a następnie dodaj przekrojone na pół suszone pomidorki. Na końcu dodaj ugotowany makaron i posyp całość pokruszonym serem feta.

Sam widzisz jak prosty i szybki w przygotowaniu jest przepis na tagliatelle ze szpinakiem.

Dodatkowo możesz przygotować sos do tagliatelle, który będzie zawierał Twoje ulubione składniki. Możesz postawić na pomidorową wersję zamiast sosu serowego. Warto dodać świeże warzywa takie jak pomidorki koktajlowe czy ugotowane brokuły podzielone na różyczki. Będzie to idealny pomysł na obiad lub kolację dla dwojga.

Wartości odżywcze tagliatelle ze szpinakiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
223.41 kcal
446.82 kcal
Białko
7.09 g
14.18 g
Fenyloalanina
0.32 mg
0.64 mg
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Węglowodany w tagliatelle ze szpinakiem

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
29.33 g
58.67 g
Węglowodany przyswajalne
26.12 g
52.24 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
3.22 g
6.43 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
9.57 g
19.15 g
Tłuszcze nasycone
3.13 g
6.26 g
Tłuszcze nienasycone
6.44 g
12.89 g
Tłuszcze jednonasycone
4.88 g
9.75 g
Tłuszcze wielonasycone
1.57 g
3.13 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: ser feta.
czytaj dalej
Cholesterol
9.13 mg
18.26 mg

Witaminy w przepisie na tagliatelle ze szpinakiem

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
104.67 µg (mcg)
209.33 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.26 mg
0.51 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
37.39 mg
74.79 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.02 µg (mcg)
0.04 µg (mcg)
Retinol
12.82 µg (mcg)
25.64 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.12 mg
0.24 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.25 mg
0.51 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.80 mg
3.60 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
47.33 µg (mcg)
94.67 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
886.41 µg (mcg)
1772.82 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na tagliatelle ze szpinakiem

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
213.41 mg
426.82 mg
Potas
659.92 mg
1319.85 mg
Wapń
93.23 mg
186.46 mg
Fosfor
140.97 mg
281.95 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
54.54 mg
109.08 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.71 mg
3.42 mg
Cynk
1.03 mg
2.06 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.25 mg
0.51 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Mangan
0.56 mg
1.13 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tagliatelle ze szpinakiem 100
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w tagliatelle ze szpinakiem

Lista alergenów dla tagliatelle ze szpinakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • makaron tagliatelle
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta

Cena przygotowania tagliatelle ze szpinakiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron tagliatelle
100 g
4.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.12
Za 100 g
Olej rzepakowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Cebula
50 g
1/2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Czosnek
10 g
1 ząbek
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Szpinak
60 g
2 garści
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 60 g
Suszone pomidory w oleju
120 g
6 sztuk
6.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
2.67
Za 120 g
Ser Feta
40 g
2 kawałki
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 40 g
Koszt składników
40.50
Jak oceniasz przepis na tagliatelle ze szpinakiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób