Przepis na tagliatelle z grzybami krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, czosnek
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek, tarka, sitko

Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Następnie odcedzić go i włóż z powrotem do garnka.

Grzyby oczyścić, umyj oraz osusz a następnie pokrój je na plasterki lub w kostkę.

Cebulę i czosnek obierz i pokrój w drobną kostkę. Następnie podsmaż je na rozgrzanej oliwie.

Na patelnię dodaj grzyby i do prawdą smaku solą oraz pieprzem. Całość smaż przez około 4 min (od czasu do czasu wymieszaj zawartość patelni).

Na patelnię dodaj śmietankę, składniki dokładnie wymieszaj i gotuj przez około 5 min, aż sos zgęstnieje.

Pod koniec gotowania dodaj natkę pietruszki I sos wymieszaj.

Na patelnię z sosem włóż ugotowany makaron oraz parmezan starty na tarce. Składniki dokładnie wymieszaj.

Gotowe danie podawane bezpośrednio po przygotowaniu, na ciepło.

Tagliatelle z grzybami podane na granatowym talerzu.
Tagliatelle z grzybami
Koszt przygotowania dania
22.45 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
949 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
46

Tagliatelle z grzybami - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o tagliatelle z grzybami

Tagliatelle z grzybami leśnymi w sosie śmietanowym to dobry pomysł na obiad dla całej rodziny, który jest szybki w przygotowaniu a do tego bardzo smaczny. Danie to wykazuje swoją sezonowość w okresie wzrastania grzybów leśnych, jednak możesz przygotować je przez cały rok wykorzystując do tego mrożone grzyby. Przepis na tagliatelle z grzybami jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia w kuchni, aby go wykonać. Do zrobienia tego pysznego dania potrzebujesz następujących produktów spożywczych: makaronu tagliatelle, świeżych grzybów leśnych, oliwy z oliwek, cebuli, śmietany kremówki, parmezanu i przypraw (soli, pieprzu, natki pietruszki oraz czosnku).

A więc jak zrobić tagliatelle z grzybami? Wystarczy że makaron ugotujesz według instrukcji na opakowaniu. Grzyby oczyścisz oraz umyjesz a następnie pokroisz je w plasterki i razem z cebulą i czosnkiem podsmażysz na rozgrzanej oliwie. Następnie całość dobrze przyprawisz, dodasz śmietankę kremówkę oraz odparujesz sos. Do gotowego sosu dodaj ugotowany wcześniej makaron oraz parmezan starty na tarce a składniki dokładnie wymieszaj. Gotowe danie podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

Makaron z grzybami leśnymi w sosie śmietanowym to doskonałe źródło wielu składników odżywczych. Stanowi doskonałe źródło pełnowartościowego oraz łatwoprzyswajalnego białka pochodzenia zwierzęcego. Białko to znajdziemy przede wszystkim w śmietanie oraz parmezanie. Dodanie do potrawy cebuli oraz czosnku również znacząco podnosi wartość odżywczo potrawy. Produkty te często wykorzystywane są przez nas w okresie wzmożonej zachorowalności.

Podsumowując ten przepyszny makaron z grzybami w sosie śmietanowym to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Świetnie sprawdzi się również, kiedy odwiedzę ciebie niespodziewani goście (oczywiście podane jako ciepła przekąska). Danie to jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, dlatego warto włączyć do swojej diety. Makaron ten stanowi doskonałe urozmaicenie diety, ponieważ najczęściej sięgamy po niego w okresie jesiennym (wtedy, kiedy dojrzewają grzyby).

Wartości odżywcze tagliatelle z grzybami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(375g)
Energia (kalorie)
253.15 kcal
949.32 kcal
Białko
7.04 g
26.41 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Węglowodany w tagliatelle z grzybami

Na 100g
Na porcję
(375g)
Węglowodany
15.73 g
58.99 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
14.71 g
55.17 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(375g)
Tłuszcz
18.17 g
68.15 g
Tłuszcze nasycone
11.64 g
43.66 g
Tłuszcze nienasycone
6.53 g
24.48 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.91 g
3.43 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na tagliatelle z grzybami

Na 100g
Na porcję
(375g)
Witamina E
1.02 mg
3.82 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na tagliatelle z grzybami

Na 100g
Na porcję
(375g)
Sód
103.36 mg
387.62 mg
Potas
167.61 mg
628.54 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
106.21 mg
398.29 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
0.55 mg
2.06 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tagliatelle z grzybami 46
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w tagliatelle z grzybami

Lista alergenów dla tagliatelle z grzybami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • makaron tagliatelle
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Ser parmezan

Cena przygotowania tagliatelle z grzybami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron tagliatelle
100 g
4.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.12
Za 100 g
Świeże leśne grzyby
200 g
25.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 200 g
Oliwa z oliwek
40 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.60
Za 40 ml
Cebula szalotka
25 g
1 sztuka
6.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 25 g
Śmietanka kremowa 30%
175 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.62
Za 175 g
Ser parmezan
50 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 50 g
Liczba porcji:
Koszt składników
65.00
Jak oceniasz przepis na tagliatelle z grzybami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób