Tagliatelle z grzybami
- Makaron tagliatelle (100 g)
- Świeże leśne grzyby (200 g)
- Oliwa z oliwek (40 ml)
- Cebula szalotka - 1 sztuka (25 g)
- Śmietanka kremowa 30% (175 g)
- Ser parmezan (50 g)
Przepis na tagliatelle z grzybami krok po kroku
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Następnie odcedzić go i włóż z powrotem do garnka.
Grzyby oczyścić, umyj oraz osusz a następnie pokrój je na plasterki lub w kostkę.
Cebulę i czosnek obierz i pokrój w drobną kostkę. Następnie podsmaż je na rozgrzanej oliwie.
Na patelnię dodaj grzyby i do prawdą smaku solą oraz pieprzem. Całość smaż przez około 4 min (od czasu do czasu wymieszaj zawartość patelni).
Na patelnię dodaj śmietankę, składniki dokładnie wymieszaj i gotuj przez około 5 min, aż sos zgęstnieje.
Pod koniec gotowania dodaj natkę pietruszki I sos wymieszaj.
Na patelnię z sosem włóż ugotowany makaron oraz parmezan starty na tarce. Składniki dokładnie wymieszaj.
Gotowe danie podawane bezpośrednio po przygotowaniu, na ciepło.
- Tagliatelle
- Tagliatelle z kurczakiem
- Makaron z łososiem wędzonym
- Tagliatelle z krewetkami
- Tagliatelle ze szpinakiem
- Tagliatelle z łososiem
- Tagliatelle z kurkami
- Tagliatelle z kurczakiem i szpinakiem
- Makaron z krewetkami w sosie śmietanowym
- Tagliatelle z cukinii
- Tagliatelle z kurczakiem w sosie śmietanowym
- Tagliatelle naleśnikowe
- Tagliatelle carbonara
- Tagliatelle z pieczarkami
- Tagliatelle z suszonymi pomidorami
- Tagliatelle z borowikami
- Tagliatelle z tuńczykiem
- Tagliatelle
Więcej informacji na temat tagliatelle z grzybami
Tagliatelle z grzybami leśnymi w sosie śmietanowym to dobry pomysł na obiad dla całej rodziny, który jest szybki w przygotowaniu a do tego bardzo smaczny. Danie to wykazuje swoją sezonowość w okresie wzrastania grzybów leśnych, jednak możesz przygotować je przez cały rok wykorzystując do tego mrożone grzyby. Przepis na tagliatelle z grzybami jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia w kuchni, aby go wykonać. Do zrobienia tego pysznego dania potrzebujesz następujących produktów spożywczych: makaronu tagliatelle, świeżych grzybów leśnych, oliwy z oliwek, cebuli, śmietany kremówki, parmezanu i przypraw (soli, pieprzu, natki pietruszki oraz czosnku).
A więc jak zrobić tagliatelle z grzybami? Wystarczy że makaron ugotujesz według instrukcji na opakowaniu. Grzyby oczyścisz oraz umyjesz a następnie pokroisz je w plasterki i razem z cebulą i czosnkiem podsmażysz na rozgrzanej oliwie. Następnie całość dobrze przyprawisz, dodasz śmietankę kremówkę oraz odparujesz sos. Do gotowego sosu dodaj ugotowany wcześniej makaron oraz parmezan starty na tarce a składniki dokładnie wymieszaj. Gotowe danie podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
Makaron z grzybami leśnymi w sosie śmietanowym to doskonałe źródło wielu składników odżywczych. Stanowi doskonałe źródło pełnowartościowego oraz łatwoprzyswajalnego białka pochodzenia zwierzęcego. Białko to znajdziemy przede wszystkim w śmietanie oraz parmezanie. Dodanie do potrawy cebuli oraz czosnku również znacząco podnosi wartość odżywczo potrawy. Produkty te często wykorzystywane są przez nas w okresie wzmożonej zachorowalności.
Podsumowując ten przepyszny makaron z grzybami w sosie śmietanowym to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Świetnie sprawdzi się również, kiedy odwiedzę ciebie niespodziewani goście (oczywiście podane jako ciepła przekąska). Danie to jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, dlatego warto włączyć do swojej diety. Makaron ten stanowi doskonałe urozmaicenie diety, ponieważ najczęściej sięgamy po niego w okresie jesiennym (wtedy, kiedy dojrzewają grzyby).
Alergeny w tagliatelle z grzybami
Lista alergenów dla tagliatelle z grzybami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- makaron tagliatelle
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
- Ser parmezan
Wartości odżywcze tagliatelle z grzybami
Tagliatelle z grzybami to doskonała propozycja na smaczny obiad. Jest to doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych, które spożywane w odpowiedniej ilości pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu.
Energia i białka
(375g)
Węglowodany
(375g)
Tłuszcze
(375g)
Witaminy
(375g)
Składniki mineralne
(375g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.