Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, czosnek
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek, tarka, sitko

Przepis na tagliatelle z grzybami krok po kroku

Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Następnie odcedzić go i włóż z powrotem do garnka.

Grzyby oczyścić, umyj oraz osusz a następnie pokrój je na plasterki lub w kostkę.

Cebulę i czosnek obierz i pokrój w drobną kostkę. Następnie podsmaż je na rozgrzanej oliwie.

Na patelnię dodaj grzyby i do prawdą smaku solą oraz pieprzem. Całość smaż przez około 4 min (od czasu do czasu wymieszaj zawartość patelni).

Na patelnię dodaj śmietankę, składniki dokładnie wymieszaj i gotuj przez około 5 min, aż sos zgęstnieje.

Pod koniec gotowania dodaj natkę pietruszki I sos wymieszaj.

Na patelnię z sosem włóż ugotowany makaron oraz parmezan starty na tarce. Składniki dokładnie wymieszaj.

Gotowe danie podawane bezpośrednio po przygotowaniu, na ciepło.

Tagliatelle z grzybami podane na granatowym talerzu.
Tagliatelle z grzybami - cechy przepisu

Informacje dietetyczne - tagliatelle z grzybami

W skrócie
Kalorii w porcji
949 kcal
Wielkość
jednej porcji
375 g
Indeks glikemiczny
46

Wartości odżywcze tagliatelle z grzybami

na 100g gotowej potrawy

Tagliatelle z grzybami to doskonała propozycja na smaczny obiad. Jest to doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych, które spożywane w odpowiedniej ilości pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(375g)
Energia (kcal)
253.15
949.32
Białko (g)
7.04
26.41

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(375g)
Węglowodany (g)
15.73
58.99
Węglowodany przyswajalne (g)
14.71
55.17
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.02
3.81

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(375g)
Tłuszcz (g)
18.17
68.15
Tłuszcze nasycone (g)
11.64
43.66
Tłuszcze nienasycone (g)
6.53
24.48
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.62
21.06
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.91
3.43
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
5.76
21.61
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(375g)
Witamina A (µg (mcg))
17.54
65.78
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.08
0.29
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.12
0.43
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.05
3.94
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.11
0.41
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
1.02
3.82
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
17.03
63.88
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.18
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.17
0.65
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.54
5.79
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
10.85
40.68
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
5.72
21.45
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(375g)
Sód (mg)
103.36
387.62
Potas (mg)
167.61
628.54
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
106.21
398.29
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
122.54
459.53
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
16.65
62.45
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.55
2.06
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.67
2.49
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.16
0.61
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tagliatelle z grzybami 46
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w tagliatelle z grzybami

Lista alergenów dla tagliatelle z grzybami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • makaron tagliatelle
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Ser parmezan

Więcej informacji na temat tagliatelle z grzybami

Tagliatelle z grzybami leśnymi w sosie śmietanowym to dobry pomysł na obiad dla całej rodziny, który jest szybki w przygotowaniu a do tego bardzo smaczny. Danie to wykazuje swoją sezonowość w okresie wzrastania grzybów leśnych, jednak możesz przygotować je przez cały rok wykorzystując do tego mrożone grzyby. Przepis na tagliatelle z grzybami jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia w kuchni, aby go wykonać. Do zrobienia tego pysznego dania potrzebujesz następujących produktów spożywczych: makaronu tagliatelle, świeżych grzybów leśnych, oliwy z oliwek, cebuli, śmietany kremówki, parmezanu i przypraw (soli, pieprzu, natki pietruszki oraz czosnku).

A więc jak zrobić tagliatelle z grzybami? Wystarczy że makaron ugotujesz według instrukcji na opakowaniu. Grzyby oczyścisz oraz umyjesz a następnie pokroisz je w plasterki i razem z cebulą i czosnkiem podsmażysz na rozgrzanej oliwie. Następnie całość dobrze przyprawisz, dodasz śmietankę kremówkę oraz odparujesz sos. Do gotowego sosu dodaj ugotowany wcześniej makaron oraz parmezan starty na tarce a składniki dokładnie wymieszaj. Gotowe danie podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

Makaron z grzybami leśnymi w sosie śmietanowym to doskonałe źródło wielu składników odżywczych. Stanowi doskonałe źródło pełnowartościowego oraz łatwoprzyswajalnego białka pochodzenia zwierzęcego. Białko to znajdziemy przede wszystkim w śmietanie oraz parmezanie. Dodanie do potrawy cebuli oraz czosnku również znacząco podnosi wartość odżywczo potrawy. Produkty te często wykorzystywane są przez nas w okresie wzmożonej zachorowalności.

Podsumowując ten przepyszny makaron z grzybami w sosie śmietanowym to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Świetnie sprawdzi się również, kiedy odwiedzę ciebie niespodziewani goście (oczywiście podane jako ciepła przekąska). Danie to jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, dlatego warto włączyć do swojej diety. Makaron ten stanowi doskonałe urozmaicenie diety, ponieważ najczęściej sięgamy po niego w okresie jesiennym (wtedy, kiedy dojrzewają grzyby).

Szacunkowy koszt przygotowania tagliatelle z grzybami

Koszt składników
65.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron tagliatelle
100 g
4.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.12
Za 100 g
Świeże leśne grzyby
200 g
25.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 200 g
Oliwa z oliwek
40 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.60
Za 40 ml
Cebula szalotka
25 g
1 sztuka
6.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 25 g
Śmietanka kremowa 30%
175 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.62
Za 175 g
Ser parmezan
50 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 50 g
Koszt składników
65.00
ikona podziel się Przekaż dalej
Jak oceniasz przepis na tagliatelle z grzybami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,7% osób