Przepis na tagliatelle z borowikami krok po kroku
- Makaron tagliatelle 250 g
- Borowiki 100 g
- Cebula 100 g 1 szt
- Oliwa z oliwek 45 ml 3 łyżki
- Śmietanka kremowa 36% 250 ml 1 szklanka
Makaron ugotuj w osolonym wrzątku do miękkości.
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną cebulę.
Gdy będzie rumiana dodaj pokrojone na mniejsze kawałki borowiki.
Całość smaż przez 7 minut.
Grzyby zalej śmietanką i dopraw solą, pieprzem, ziołami i gałką muszkatołową.
Dokładnie wymieszaj i duś przez 10 -12 minut do pełnej miękkości.
Ugotowany makaron połącz z sosem na patelni.
-
Tagliatelle
-
Tagliatelle z kurczakiem
-
Tagliatelle z krewetkami
-
Tagliatelle ze szpinakiem
-
Tagliatelle z łososiem
-
Tagliatelle z kurkami
-
Tagliatelle z kurczakiem i szpinakiem
-
Makaron z krewetkami w sosie śmietanowym
-
Tagliatelle z grzybami
-
Tagliatelle z cukinii
-
Tagliatelle z kurczakiem w sosie śmietanowym
-
Tagliatelle naleśnikowe
-
Tagliatelle z pieczarkami
-
Tagliatelle z suszonymi pomidorami
-
Tagliatelle z tuńczykiem
-
Tagliatelle

(liczba kalorii)
Tagliatelle z borowikami - cechy przepisu
Więcej o tagliatelle z borowikami
Tagliatelle z borowikami jest daniem pysznym i bardzo aromatycznym, to ze względu na naprawdę spory udział grzybów. Ta potrawa na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kuchni włoskiej, gdyż to właśnie nią został zainspirowany. Całość nieco odmieniona, by pasować również do realiów polskiego gotowania, smakuje naprawdę fantastycznie, a zajmuje niewiele czasu. To dobry wybór dla zabieganych osób.
Przepis na tagliatelle z borowikami pozwala na przygotowania dania pozornie banalnego i nieciekawego, a tak naprawdę bardzo smacznego i oryginalnego. By go przygotować wystarczy tylko kilka składników, a wszystkie z łatwością można znaleźć w każdym większym sklepie. Ten makaron wspaniale komponuje się z gęstym śmietanowym sosem, w którym skąpane są lekko podsmażone grzyby. To gratka dla wszystkich fanów borowików. To danie jest nie tylko bardzo smaczne ale również zdrowe. W przeciwieństwie do tego co bardzo często przekazują dietetyczne mity, makaron może być częścią zdrowej diety. Kluczem jest odpowiednia obróbka termiczna, wybór dodatków, czy częstość jego spożywania. W tym daniu to właśnie makaron króluje, dlatego dla jak najlepszych efektów zdrowotnych, warto jest wybrać wersję pełnoziarnistą. Dzięki temu ma on znacznie niższy indeks glikemiczny, przez co nie podnosi gwałtownie poziomu cukru we krwi. Wysoka zawartość błonnika pozytywnie wpływa nie tylko na układ odpornościowy, ale również krwionośny. Tagliatelle, czyli włoski gruby makaron zwykle podawany jest w towarzystwie gęstych mięsnych sosów. W tym wypadku połączony jest z aksamitnym grzybowym sosem, o niezwykle intensywnym aromacie. Borowiki, które są jego składnikiem, to grzyby, które nie tylko charakteryzują się wspaniałymi walorami smakowymi, ale również dostarczają sporo składników prozdrowotnych. To też dobre źródło witamin z grupy B, czy selenu i cynku, które są niezbędne dla zachowania prawidłowej pracy całego organizmu.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tagliatelle z borowikami, by było smaczne i jednocześnie szybkie, ten przepis sprawdzi się idealnie. Ten pomysł na danie z prawdziwkami wspaniale sprawdzi się na obiad. Można również łączyć je z kurczakiem, dla większej ilości białka. Makaron w sosie śmietanowym z grzybami na pewno zyska wielu fanów wśród domowników.
Wartości odżywcze tagliatelle z borowikami
Energia i białka
(186g)
Węglowodany w tagliatelle z borowikami
(186g)
Tłuszcze
(186g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w tagliatelle z borowikami
Lista alergenów dla tagliatelle z borowikami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- makaron tagliatelle
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 36%