Tagliatelle

tagliatelle

Tagliatelle to popularny makaron z Włoch, który wywodzi się z regionu Emilia-Romagna. Słynny makaron produkowany jest w formie płaskich i długich wstążek. Najczęściej serwuje się go z sosem bolognese, choć można podawać go również z innymi sosami – z wieprzowiny, cielęciny lub wołowiny. Nie ma jednak przeciwwskazań, aby przyrządzać tagliatelle także w wersji wegetariańskiej. Warto dodać, że włoski makaron ma również bardzo ciekawą historię. Jego produkcja, według dawnej legendy, została bowiem zainspirowana… fryzurą.

Tagliatelle - polecane przepisy

Tagliatelle - pozostałe przepisy

Tagliatelle na wiele sposobów, czyli przepisy na wyśmienity makaron

Tagliatelle to jeden z najbardziej popularnych makaronów włoskich, który uwielbiany jest przez ludzi na całym świecie. Przepisy z makaronem są bardzo proste, zatem powinien poradzić sobie z nimi nawet największy amator w kuchni. Jaki jest najlepszy pomysł na ten makaron? Czy do makaronu dodaje się wyłącznie jeden sos? Oto najciekawsze przepisy na tagliatelle – każdy z nich jest szybki i niezwykle łatwy do przygotowania.

Przepisy na makaron tagliatelle – sprawdź, który przepis jest najlepszy

Historia powstania makaronu tagliatelle

Lukrecja Borgia była córką kardynała, później papieża Aleksandra VI (bo właśnie nim stał się ojciec Lukrecji), a następnie została księżną Ferrary. Jej życie nie należało do prostych, ponieważ Lukrecja nie mogła samodzielnie wybrać sobie męża. Jej ojciec zbyt mocno związany był z polityką, aby pozwolić jej samej zadecydować o swojej przyszłości. Rodzina wydała Lukrecję za Hiszpana – jednak po tym, jak ojciec Lukrecji został papieżem, małżeństwo zostało zerwane. Kandydatów dla Lukrecji było sporo. Wiele razy córka Aleksandra VI wychodziła więc także za mąż. Historia Lukrecji jest niezwykle ciekawa i zawiła, jednak nie będę już dłużej jej rozwijać. Przejdźmy zatem do sedna, a więc do powiązania kobiety z powstaniem makaronu tagliatelle.

Pierwszy raz tagliatelle najprawdopodobniej w 1487 roku zaserwował niejaki Maestro Zafirano. Kucharz zainspirował się ponoć fryzurą Lukrecji Borgii – jedną ze ślubnych, jakie w swoim życiu miała kobieta. Ciężko powiedzieć, ile w tej opowieści prawdy. Historyczne zapiski pewnego włoskiego satyryka (Augusto Majani) sprzed niemal 500 lat wyraźnie wskazują na to, że była to jedynie legenda. Ciężko tylko powiedzieć, czy lepiej świadczy ona zatem o fryzurze ślubnej Lukrecji, czy może jednak o… makaronie tagliatelle. Jak więc wygląda słynny włoski makaron? Jest długi i szeroki (idealny powinien mieć 7 mm przed i 8 mm szerokości po ugotowaniu), a także zwinięty w specyficzne gniazdka. Włosi do makaronu serwują zwykle gęsty sos i mięso. Jakiego dania z tagliatelle nie sposób nie spróbować, będąc w Italii? Rzecz jasna popularnego i aromatycznego tagliatelle bolognese.

Czy to prawda, że makaron tagliatelle tuczy?

Niektórzy wciąż upierają się, że makaron – w tym oczywiście tagliatelle – jest tuczący. Tymczasem dietetycy obstają przy fakcie, że makaron sam w sobie nie jest tuczący. Jedynie dodatkowe składniki, które znajdują się w daniach z tagliatelle, mogą faktycznie podnieść ich kaloryczność. Co więc tuczy w potrawach makaronowych? Dodatki! Sery, sosy i mięso. Suchy makaron może mieć dużo kalorii, ale po ugotowaniu wchłonie wodę, jednocześnie zwiększając swoją wagę. Tym samym 100 g makaronu dostarczy do organizmu mniej więcej 115 kcal. Warto dodać, że makarony typu tagliatelle to doskonałe źródło błonnika, zatem powinno się je od czasu do czasu spożywać.

Tagliatelle stanowi świetne źródło węglowodanów, dzięki którym można nasycić się na dłuższy czas i nie chodzić głodnym. Jeśli jesteś na diecie, jednak uwielbiasz jeść słodycze, spożywanie makaronów powinno zahamować apetyt na słodkie desery. Jedząc dania z makaronem, można również ustabilizować poziom cukru w organizmie. Spożywanie wysokojakościowych makaronów typu tagliatelle pozwoli również lepiej pracować mózgowi oraz uzupełni zapotrzebowanie na energię w ponad 50 procentach. Dlaczego? Otóż skrobia zawarta w makaronie jest czymś, co ludzki organizm trawi bardzo powoli. Pozwoli to więc zatroszczyć się o lepszą, zdrowszą sylwetkę. Nic dziwnego, że Włosi zjadają ponad 30 kilogramów makaronu rocznie. W przeciwieństwie do nich Polacy zjadają go każdego roku mniej niż 3 kilogramy.

Szybki i łatwy przepis na tagliatelle? Zobacz, który pomysł jest najlepszy!

Sprawdzone przepisy na włoskie tagliatelle

  1. Tagliatelle z tuńczykiem – doskonałe danie dla fanów kuchni śródziemnomorskiej. Tagliatelle tego typu warto podawać z sosem pomidorowym. Niesamowity smak potrawy podkreślają również sosy serowe. Co najważniejsze, posiłek można zrobić bardzo szybko i łatwo, a do jego przyrządzenia wcale nie trzeba kupować ogromnej ilości produktów.
  2. Tagliatelle z borowikami – do ugotowania dania potrzeba makaronu tagliatelle, borowików, cebuli, kremowej śmietany, oliwy z oliwek i przypraw. Danie nie jest skomplikowane, więc powinien poradzić sobie z nim nawet największy amator w kuchni. Potrawa inspirowana jest kuchnią włoską, jednak tagliatelle z borowikami to w dalszym ciągu spolszczona wersja dania z Italii. Jeśli chcesz zaskoczyć niezapowiedzianych gości, będzie to idealny pomysł na wspólny posiłek.
  3. Tagliatelle z suszonymi pomidorami – potrawa jest bardzo pożywna i niezwykle smaczna. W tagliatelle tym powinno znaleźć się wiele ziół, które podkreślą smak makaronu. To szybkie i proste danie dla całej rodziny. Uzupełnieniem tagliatelle może stać się również dowolna kolorowa sałatka.
  4. Tagliatelle z krewetkami – kochasz owoce morza? Powinieneś więc przyrządzić na obiad lub kolację pożywne i pachnące tagliatelle z krewetkami. Sos do potrawy powinien powstać na bazie pomidorów oraz bakłażana, które świetnie uzupełniają konsystencję makaronu i podbijają smak krewetek.

Warto wiedzieć, że…

Według tradycyjnego przepisu, robiąc tagliatelle, należy zużyć jedno jajko na 100 g mąki. Tagliatelle możesz podawać zarówno w formie pełnowartościowego posiłku, jak i drugiego dania. Łączenie go z sosem ułatwia szorstka oraz porowata struktura makaronu. Tagliatelle powinno się spożywać podobnie, jak spaghetti – a więc nabierając widelcem i owijając nim makaron. Jako że jest to dość wymagające, Włosi często pomagają sobie łyżką. Tagliatelle z reguły podaje się z sosem bolognese – danie z nim wymieszane może jednak z oddali zmylić, do złudzenia przypominając spaghetti.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto