Przepis na pasztet z cukinii krok po kroku

Składniki dla 0 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, kurkuma, papryka wędzona, czosnek
To będzie niezbędne
piekarnik, tarka, foremka keksówka, papier do pieczenia, sitko, praska do czosnku, miska

Cukinię umyj, osusz, przytnij na końcach i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Cebulę obierz i zatrzyj również na grubych oczkach tarki.

Cukinię i cebulę wrzuć do jednej miski, posyp warzywa solą i odstaw na jakieś 30 minut. Po tym czasie wyłóż warzywa na sitko i dokładnie wyciśnij nadmiar wody.

Marchew obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki.

Do odciśnietej cebuli i cukinii dodaj marchewkę przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, bułkę tartą, kaszę manną oraz jajka. Całość dopraw do smaku i dokładnie wymieszaj.

Piekarnik nagrzej do 180 stopni C, a keksówki wyłóż papierem do pieczenia.

Do keksówki włóż masę pasztetu, wyrównaj ją przy użyciu łyżki i piecz bez przykrycia przez około 80 minut.

Upieczony pasztet wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Pasztet z cukinii znajduje się na drewnianej desce. Całość stoi na ciemnym blacie.
Pasztet z cukinii z marchewką
Koszt przygotowania dania
10.77 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
brak danych
Liczba alergenów w daniu
2
64

Pasztet z cukinii - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pasztecie z cukinii

Przepis na pasztet z cukinii jest bardzo prosty, nawet osoba rozpoczynająca przygodę z gotowaniem powinna sobie z nim poradzić. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do pieczyw. Pasztet z cukinii i kaszy manny wywodzi się z kuchni polskiej. Nadaje się do diety wegetariańskiej i warzywnej. Do przygotowania pasztetu z cukinii potrzebujemy następujących produktów spożywczych: cukinii, cebuli, marchewki, oliwy z oliwek, bułki tartej, kaszy manny, jajek, soli, pieprzu, kurkumy, papryki wędzonej oraz czosnku.

Jak zrobić pasztet z cukinii z marchewką? Przepis jest bardzo prosty. Myjemy dokładnie cukinie, przycinamy jej końce i osuszamy. Ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy i tak samo jak cukinię tarkujemy na tartce o grubych oczkach. Cukinie i cebulę mieszamy ze sobą w misce i obsypujemy solą ostawiając warzywa na 30 minut. Po tym czasie wykładamy warzywa na durszlak i odciskamy nadmiar wody. Do cukinii i cebuli dodajemy obieraną i startą na dużych oczkach tarki marchew, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę z oliwek, bułkę tartą, kaszę manną oraz jajka. Całość doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, na który nakładamy masę i równamy łyżką. Wstawiamy pasztet do piekarnika i pieczemy przez 80 minut . Gdy pasztet się upiecze zostawiamy go do wystygnięcia .

Cukinia jest warzywem niskokalorycznym, dodatkowo zawiera potas, żelazo, magnez, witaminę C, witaminę K, witaminę PP i witaminę B1. W cukinii znajdziemy również beta karoten. Dodatkowo cukinia jest warzywem, w którym nie odkładają się metale ciężkie. Cukinia zalecana jest dla osób zmagających się z problemami z nadkwaśnością, ponieważ jej spożywania pozytywnie wpływa na proces trawienia i odkwaszanie organizmu.

Pyszny pasztet z cukinii jest delikatny i aromatyczny. Będzie on smakował każdemu, kto go spróbuje. Stanowi fajny pomysł na włączenie warzyw do diety dzieci. Pasztet z cukinii przez to, że jest bez bułki tartej, jest bardzo delikatny. Pasztet z cukinii świetnie sprawdzi się również z dodatkiem marchewki. Pasztet z cukinii z marchewką jest bardzo delikatny, dlatego warto przyprawić go świeżymi ziołami. Jak widać jest to prosty przepis i bardzo pyszny.

Wartości odżywcze pasztetu z cukinii

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(0g)
Energia (kalorie)
Białko
4.96 g
0.00 g

Węglowodany w pasztecie z cukinii

Na 100g
Na porcję
(0g)
Węglowodany
17.37 g
0.00 g
Węglowodany przyswajalne
15.65 g
0.00 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.72 g
0.00 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(0g)
Tłuszcz
6.09 g
0.00 g
Tłuszcze nasycone
1.59 g
0.00 g
Tłuszcze nienasycone
4.50 g
0.00 g
Tłuszcze jednonasycone
3.50 g
0.00 g
Tłuszcze wielonasycone
1.00 g
0.00 g
Cholesterol
48.52 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na pasztet z cukinii

Na 100g
Na porcję
(0g)
Witamina A
124.62 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina B6
0.14 mg
0.00 mg
Witamina B12
0.16 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
9.48 mg
0.00 mg
Witamina D
0.26 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.94 mg
0.00 mg
Brak danych dla: kasza manna.
czytaj dalej
Retinol
20.87 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.18 mg
0.00 mg
Ryboflawina
0.16 mg
0.00 mg
Niacyna
1.39 mg
0.00 mg
Foliany
38.90 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Beta karoten
1039.37 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na pasztet z cukinii

Na 100g
Na porcję
(0g)
Sód
117.61 mg
0.00 mg
Potas
223.49 mg
0.00 mg
Wapń
42.80 mg
0.00 mg
Fosfor
79.46 mg
0.00 mg
Magnez
20.74 mg
0.00 mg
Żelazo
1.14 mg
0.00 mg
Cynk
0.61 mg
0.00 mg
Miedź
0.09 mg
0.00 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny pasztetu z cukinii 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pasztecie z cukinii

Lista alergenów dla pasztetu z cukinii przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta
    • Kasza manna
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania pasztetu z cukinii

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukinia
600 g
2 średnie sztuki
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
4.00
Za 600 g
Cebula
50 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Marchewka
150 g
1 średnia sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Oliwa z oliwek
50 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.00
Za 50 ml
Bułka tarta
150 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.84
Za 150 g
Kasza manna
100 g
2.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 100 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Koszt składników
40.30
Jak oceniasz przepis na pasztet z cukinii
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób