Przepis na ciasto na pizzę krok po kroku
- Drożdże świeże 10 g
- Cukier 2 g 2 szczypty
- Mąka pszenna typ 500 130 g 1 szklanka
- Sól 3 g pół łyżeczki
- Oliwa z oliwek 5 ml 1 łyżeczka
Zacznij od przygotowania rozczynu.
Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie (ok. 75 ml), dodaj łyżkę mąki, cukier, wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 min.
Pozostałą ilość mąki wsyp do miski, dodaj sól i wyrośnięty rozczyn.
Zagniataj całość rękami, ok. 5 min.
Dodaj oliwę i zagniataj ciasto na stolnicy lekko oprószonej mąką, dokładnie przez kolejne 15-20 min, aż ciasto będzie jednolite i elastyczne.
Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto delikatnie rozwałkuj na placek, posmaruj ulubionym sosem, dodaj wybrane dodatki i ok. 15-20 min.
-
Ciasto na pizze bez drożdży
-
Lahmacun na drożdżach
-
Pizza z kalafiora
-
Pizza Thermomix
-
Pizza bezglutenowa
-
Pizza z tortilli
-
Ciasto na pizzę Thermomix
-
Szybkie ciasto na pizzę
-
Pizza z tuńczykiem
-
Ciasto na pizzę bez wyrastania
-
Pizza bianca
-
Cienkie ciasto na pizzę
-
Ciasto na pizzę z drożdżami
-
Ciasto drożdżowe na pizzę
-
Pizza z ananasem
-
Pizza z jajkiem
-
Pizza wegańska
-
Pizza z szynką parmeńską
-
Ciasto na pizzę

(liczba kalorii)
Ciasto na pizzę - cechy przepisu
Więcej o cieście na pizzę
Pizza to danie kuchni włoskiej, które rozprzestrzeniło się na wszystkich kontynentach i jest obecnie jednym z najpopularniejszych i najbardziej lubianych posiłków. To fakt, z którym trudno dyskutować. Kluczem do tego, aby całość była smaczna i udana jest dobre ciasto na pizzę. To ono nadaje odpowiednią grubość, chrupkość i delikatność całej pizzy. Składniki na ciasto są jedynie dodatkiem i jego dopełnieniem, jednak to spód do pizzy jest gwarancją sukcesu. Jak zrobić ciasto na pizzę? Wbrew pozorom nie jest to takie skomplikowane jak mogłoby się wydawać, wymaga jednak dużo skupienia i uwagi. Ważne są bowiem są odpowiednie proporcje wszystkich składników, a za najważniejsze uznaje się odpowiednie, ręczne wyrabianie ciasta, które gwarantuje jego elastyczność i delikatność. Podstawowy przepis na ciasto do pizzy uwzględnia następujące składniki: potrzebne będą mąka pszenna, drożdże, ciepła woda, odrobina cukru, soli oraz oliwy. Bardzo ważnym etapem przygotowania ciasta jest rozczyn. Aby go przygotować drożdże należy rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać cukier i odrobinę mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe, ale nie gorące miejsce. Prawidłowo przygotowany rozczyn po wyrośnięciu powinien zwiększyć swoją objętość ok. 2-3 razy. Dalsze przygotowanie jest szybkie, proste i łatwe. Mąkę należy wymieszać z solą, rozczynem i oliwą i wyrabiać ręcznie ciasto ok. 20 min, aż będzie jednolite, gładkie i elastyczne - gdy osiągnie pożądaną konsystencję należy odstawić je na minimum godzinę do wyrośnięcia. Dalszy przepis na pizzę jest już uzależniony od indywidualnych preferencji. To jakie składniki i dodatki zostaną użyte ogranicza wyłącznie ludzka wyobraźnia. Jednak odpowiednio wyrośnięte, delikatne i elastyczne ciasto jako spód pizzy to klucz do sukcesu i smacznego dania. Jego przygotowanie wymaga wprawy, zwłaszcza etap zagniatania, dlatego nie warto zrażać się, jeśli za pierwszym razem nie wyjdzie idealnie. Praktyka czyni mistrza, a idealne ciasto na pizzę jest w zasięgu możliwości każdego z nas.
Wartości odżywcze ciasta na pizzę
Energia i białka
(150g)
Węglowodany w cieście na pizzę
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy w przepisie na ciasto na pizzę
(150g)
Składniki mineralne w przepisie na ciasto na pizzę
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w cieście na pizzę
Lista alergenów dla ciasta na pizzę przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500