Przepis na ciasto na pizzę krok po kroku

Składniki
  • drożdże świeże 10 g
  • Cukier 2 g 2 szczypty
  • Mąka pszenna typ 500 130 g 1 szklanka
  • Sól 3 g pół łyżeczki
  • Oliwa z oliwek 5 ml 1 łyżeczka
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
piekarnik, duża miska, stolnica, blacha do pizzy

Zacznij od przygotowania rozczynu.

Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie (ok. 75 ml), dodaj łyżkę mąki, cukier, wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 min.

Pozostałą ilość mąki wsyp do miski, dodaj sól i wyrośnięty rozczyn.

Zagniataj całość rękami, ok. 5 min.

Dodaj oliwę i zagniataj ciasto na stolnicy lekko oprószonej mąką, dokładnie przez kolejne 15-20 min, aż ciasto będzie jednolite i elastyczne.

Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.

Wyrośnięte ciasto delikatnie rozwałkuj na placek, posmaruj ulubionym sosem, dodaj wybrane dodatki i ok. 15-20 min.

ciasto na pizzę ułożone na blasze, dookoła dodatki na pizzę
Ciasto na pizzę
Koszt przygotowania dania
0.70 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
534 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
75

Ciasto na pizzę - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o cieście na pizzę

Pizza to danie kuchni włoskiej, które rozprzestrzeniło się na wszystkich kontynentach i jest obecnie jednym z najpopularniejszych i najbardziej lubianych posiłków. To fakt, z którym trudno dyskutować. Kluczem do tego, aby całość była smaczna i udana jest dobre ciasto na pizzę. To ono nadaje odpowiednią grubość, chrupkość i delikatność całej pizzy. Składniki na ciasto są jedynie dodatkiem i jego dopełnieniem, jednak to spód do pizzy jest gwarancją sukcesu. Jak zrobić ciasto na pizzę? Wbrew pozorom nie jest to takie skomplikowane jak mogłoby się wydawać, wymaga jednak dużo skupienia i uwagi. Ważne są bowiem są odpowiednie proporcje wszystkich składników, a za najważniejsze uznaje się odpowiednie, ręczne wyrabianie ciasta, które gwarantuje jego elastyczność i delikatność. Podstawowy przepis na ciasto do pizzy uwzględnia następujące składniki: potrzebne będą mąka pszenna, drożdże, ciepła woda, odrobina cukru, soli oraz oliwy. Bardzo ważnym etapem przygotowania ciasta jest rozczyn. Aby go przygotować drożdże należy rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać cukier i odrobinę mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe, ale nie gorące miejsce. Prawidłowo przygotowany rozczyn po wyrośnięciu powinien zwiększyć swoją objętość ok. 2-3 razy. Dalsze przygotowanie jest szybkie, proste i łatwe. Mąkę należy wymieszać z solą, rozczynem i oliwą i wyrabiać ręcznie ciasto ok. 20 min, aż będzie jednolite, gładkie i elastyczne - gdy osiągnie pożądaną konsystencję należy odstawić je na minimum godzinę do wyrośnięcia. Dalszy przepis na pizzę jest już uzależniony od indywidualnych preferencji. To jakie składniki i dodatki zostaną użyte ogranicza wyłącznie ludzka wyobraźnia. Jednak odpowiednio wyrośnięte, delikatne i elastyczne ciasto jako spód pizzy to klucz do sukcesu i smacznego dania. Jego przygotowanie wymaga wprawy, zwłaszcza etap zagniatania, dlatego nie warto zrażać się, jeśli za pierwszym razem nie wyjdzie idealnie. Praktyka czyni mistrza, a idealne ciasto na pizzę jest w zasięgu możliwości każdego z nas.

Wartości odżywcze ciasta na pizzę

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (150g)
Energia (kalorie)
356.20 kcal
534.30 kcal
Brak danych dla: sól.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (150g)
Tłuszcz
4.89 g
7.34 g
Brak danych dla: sól.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
2.04 g
3.06 g
Brak danych dla: sól.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto na pizzę

Na 100g
Na porcję (150g)
Sód
780.68 mg
1171.02 mg
Potas
150.35 mg
225.53 mg
Wapń
18.26 mg
27.39 mg
Żelazo
5.05 mg
7.58 mg
Cynk
1.59 mg
2.38 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Miedź
0.18 mg
0.26 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta na pizzę 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście na pizzę

Lista alergenów dla ciasta na pizzę przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Cena przygotowania ciasta na pizzę

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
drożdże świeże
10 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 10 g
Cukier
2 g
2 szczypty
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 2 g
Mąka pszenna typ 500
130 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.39
Za 130 g
Sól
3 g
pół łyżeczki
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 3 g
Oliwa z oliwek
5 ml
1 łyżeczka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.20
Za 5 ml
Liczba porcji:
Razem
27.50
Łączny koszt
0.70
Jak oceniasz przepis na ciasto na pizzę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób