Przepis na ciasto na pizzę z mlekiem krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
duża miska

Do miski przełóż wszystkie składniki i zagnieć ciasto.

Ciasto przełóż na blat i zagniataj przez 5 minut.

Ciasto pozostaw na 15 minut przykryte ściereczką aby odpoczęło przed pieczeniem.

Ciasto na pizze z mlekiem na drewnianym stole, z pojemnikiem z oliwą, kiścią pomidorów, ziołami i wałkiem
Ciasto na pizzę z mlekiem
Koszt przygotowania dania
2.96 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
699 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
82

Ciasto na pizzę z mlekiem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście na pizzę z mlekiem

Pojawienie się pierwszej pizzy we Włoszech datuje się na około 500 rok, swoją nazwę zyskała w 997 roku. Była najpierw daniem biednych neapolitańczyków, na uwagę wyższych sfer musiała długo czekać. Jednak największą popularność w Europie zyskała w momencie pojawienia się pomidorów i dodania do niej sosu. Margherita to najstarszy, nazwany rodzaj pizzy. Raffaele Esposito był pierwszym założycielem pizzerii, które były znane w całym mieście ze swojego wyjątkowego smaku. Skuszona opiniami, pizzerię odwiedziła królowa Małgorzata Sabaudzka. Raffaele przygotował na królowej wyjątkową pizzę w kolorach patriotycznych. Przygotowana była z sosem pomidorowy, serem mozzarella oraz świeżą bazylią co miało symbolizować kolory flagi włoskiej. Tak właśnie, w XIX wieku powstała pierwsza, znana nam do dziś pizza. Pizza neapolitańska została certyfikowanym wyrobem tradycyjnym w 2010 roku a w grudniu 2018 roku została wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO. Co musi mieć pizza aby była nazwa neapolitańska? Tradycyjnie ciasto robi się jedynie z mąki typu 00, drożdży, soli i wody. Wyrabiane jest jedynie ręcznie i pozostawiane na minimum 8 godzin do wyrośnięcia. Porcję ciasta rozciąga się ręcznie tak aby pozostawić napuchnięte brzegi, na grubość maksymalnie 3 mm. Tradycyjnie ma średnicę 30-35 cm oraz pieczona jest w piecu opalanym drewnem w temperaturze 450-550 stopni przez 60-90 sekund. Po upieczeniu brzegi osiągają wysokość do 2 cm a środek ma 3-4 mm grubości.

Ciasto na pizzę z mlekiem jest wariacją na temat tradycyjnego, włoskiego ciasta. Ciasto jest bez drożdży ale z proszkiem do pieczenia. Możesz ją również wykonać z piwem i mlekiem, takie puszyste ciasto zaskoczy swoim smakiem każdego. Ciasto może być również wykonane z jajkiem, dodaj je jeśli lubisz bardziej delikatne ciasto. Świeże ciasto możesz przechowywać w lodówce do 2 dni albo możesz je zamrozić w porcjach i wykorzystać w ciągu 6 miesięcy. Do wykonania pizzy przyda się duża blacha z piekarnika, aby wykonać jedną, wspólną pizzę do dzielenia się. Przepis na ciasto do pizzy z mlekiem jest szybkie i łatwe w wykonaniu. Jego przygotowanie zajmuje znacznie mniej czasu niż przygotowanie tradycyjnego ciasta na pizzę.

Ciasto na pizzę z mlekiem jest wyjątkowym rodzajem ciasta na pizzę. Sprawdzi się aby przygotować szybki posiłek.

Wartości odżywcze ciasta na pizzę z mlekiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(278g)
Energia (kalorie)
251.74 kcal
699.83 kcal
Białko
8.40 g
23.36 g

Węglowodany w cieście na pizzę z mlekiem

Na 100g
Na porcję
(278g)
Węglowodany
37.75 g
104.95 g
Węglowodany przyswajalne
37.74 g
104.91 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(278g)
Tłuszcz
7.65 g
21.27 g
Tłuszcze nasycone
2.18 g
6.05 g
Tłuszcze nienasycone
5.48 g
15.22 g

Witaminy w przepisie na ciasto na pizzę z mlekiem

Na 100g
Na porcję
(278g)
Witamina B6
0.07 mg
0.19 mg
Tiamina
0.48 mg
1.35 mg
Ryboflawina
0.27 mg
0.76 mg
Niacyna
3.21 mg
8.93 mg
Foliany
71.61 µg (mcg)
199.08 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na ciasto na pizzę z mlekiem

Na 100g
Na porcję
(278g)
Sód
19.63 mg
54.57 mg
Potas
204.42 mg
568.29 mg
Wapń
96.42 mg
268.04 mg
Fosfor
154.83 mg
430.43 mg
Magnez
22.87 mg
63.59 mg
Żelazo
2.77 mg
7.70 mg
Cynk
0.71 mg
1.97 mg
Miedź
0.09 mg
0.26 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta na pizzę z mlekiem 82
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście na pizzę z mlekiem

Lista alergenów dla ciasta na pizzę z mlekiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 1,5%

Cena przygotowania ciasta na pizzę z mlekiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
270 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.81
Za 270 g
Mleko 1,5%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Oliwa z oliwek
36 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.44
Za 36 ml
Proszek do pieczenia
4 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Koszt składników
26.10
Jak oceniasz przepis na ciasto na pizzę z mlekiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób