Przepis na spód do pizzy krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, duża miska, stolnica, blaszka do pieczenia, sitko

Ze świeżych drożdży zrób rozczyn. Drożdże rozkrusz do 250 ml ciepłej wody. Wstępnie rozmieszaj i dodaj cukier. Kontynuuj mieszanie do czasu, aż w szklance nie będzie żadnych grudek. Odstaw na 5-10 min.

Przesianą przez sitko mąkę wymieszają z solą, następnie dodaj 1 łyżkę oliwy i powoli wlej rozczyn, a potem zacznij zagniatać ciasto. Kiedy składniki wstępnie się połączą, przełóż masę na stolnicę i dalej wyrabiaj ciasto przez ok. 10-15 min.

Ciasto przełóż do miski i natrzyj oliwą. Naczynie przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1-1,5 h.

Wyrośnięte ciasto przełóż na blaszkę i uformuj w wybrany przez siebie kształt. Następnie posmaruj ciasto sosem i ułóż dodatki.

Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Pizzę piecz ok. 18-20 min.

Spód do pizzy znajduje się na talerzu. Dookoła porozstawiane są składniki na pizzę: pieczarki, pomidory, ser mozzarella, salami, oliwki, starty ser, papryka i sos pomidorowy.
Spód do pizzy
Koszt przygotowania dania
2.48 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
477 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
84

Spód do pizzy - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o spodzie do pizzy

Spód do pizzy to kluczowy element tego dania. Jeśli ciasto nie będzie dobre, w naszym odczuciu pizza wyjdzie co najwyżej średnia. Przepis na spód do pizzy nie należy do tych najprostszych, ponieważ odpowiednie wyrobienie ciasta nie jest takie łatwe, jak może się wydawać.

Jak zrobić ciasto na pizzę? Sekret tkwi w szczegółach. Świeże drożdże muszą być wcześniej wyciągnięte z lodówki. Trzeba poczekać, aż trochę się ocieplą, zanim zrobi się z nich rozczyn. Woda, do której będą rozkruszane, nie może być za ciepła, ponieważ w ten sposób je się zabije. Ciasto na pizzę nie powinno być wałkowane wałkiem, bo wtedy straci na swojej puszystości. Kiedy wyłoży spód do pizzy na blaszkę, trzeba go powoli rozciągać palcami, aż uzyska się pożądany kształt.

Ciasto na spód do pizzy należy odpowiednio długo wyrabiać. Jeżeli zaprzestaniesz po 5 minutach, spód nie wyjdzie tak dobry, jak mógłby wyjść. Ciasto należy zagniatać co najmniej 10 minut, a najlepiej poświęcić na to 15 minut. Po tym czasie ciasto na spód do pizzy powinno być miękkie, wręcz jedwabiste. Na początku może się nieco lepić. Możesz dodać odrobinę mąki, ale tak naprawdę nie jest to konieczne. Jeżeli naoliwiasz ciasto, które chowasz w misce do wyrośnięcia, to później już nie musisz niczym smarować blaszki.

Choć można kupić gotowy podkład do pizzy, to jednak domowe ciasto nie zawiera żadnych sztucznych spulchniaczy i można je przygotować według własnych preferencji. Jeżeli interesuje cię szybka pizza, to wybierz cienki spód. Jego przygotowanie nie różni się od pizzy na grubym cieście. Wciąż należy wyrabiać je przez 10-15 min, ale nie trzeba czekać, aż odpowiednio wyrośnie. Po wyrobieniu ciasta możesz niemalże od razu rozciągnąć je na blaszce, posmarować sosem i obsypać dodatkami, a następnie upiec.

Odpowiedni spód na pizzę to nie jest prosty przepis, ponieważ ciasto trzeba długo wyrabiać i nie można tego przeskoczyć. Jeśli poświęcisz czas na jego odpowiednie ugniecenie, to spód do pizzy wyjdzie przepyszny. Możesz być pewien, że taka pizza podbije zarówno twoje serce, jak i serca twoich bliskich i gości.

Wartości odżywcze spodu do pizzy

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Energia (kalorie)
Białko
13.20 g
17.16 g

Węglowodany w spodzie do pizzy

Na 100g
Na porcję
(130g)
Węglowodany
66.98 g
87.08 g
Węglowodany przyswajalne
66.60 g
86.58 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(130g)
Tłuszcz
5.38 g
6.99 g
Tłuszcze nasycone
2.15 g
2.79 g
Tłuszcze nienasycone
3.23 g
4.20 g

Witaminy w przepisie na spód do pizzy

Na 100g
Na porcję
(130g)
Witamina B6
0.09 mg
0.12 mg
Tiamina
0.94 mg
1.22 mg
Ryboflawina
0.45 mg
0.58 mg
Niacyna
6.46 mg
8.40 mg
Foliany
167.19 µg (mcg)
217.35 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na spód do pizzy

Na 100g
Na porcję
(130g)
Sód
373.72 mg
485.84 mg
Potas
142.45 mg
185.18 mg
Wapń
18.19 mg
23.65 mg
Fosfor
127.01 mg
165.11 mg
Magnez
34.05 mg
44.27 mg
Żelazo
5.15 mg
6.69 mg
Cynk
1.42 mg
1.85 mg
Miedź
0.18 mg
0.23 mg
Mangan
0.68 mg
0.89 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny spodu do pizzy 84
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w spodzie do pizzy

Lista alergenów dla spodu do pizzy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Cena przygotowania spodu do pizzy

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Drożdże świeże
25 g
1/4 opakowania
1.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 25 g
Cukier
5 g
1 łyżeczka
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Mąka pszenna typ 500
470 g
3 i 1/2 szklanki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
1.41
Za 470 g
Sól
5 g
1 łyżeczka
1.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Koszt składników
27.50
Jak oceniasz przepis na spód do pizzy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób