Przepis na pizzę bezglutenową krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
kuchenka, duża miska, rondelek

W rondelku podgrzej mleko, by było ciepłe, ale nie za gorące.

Do mleka dodaj drożdże, cukier, sól i 1 łyżkę mąki owsianej.

Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 minut.

Do dużej miski przesiej mąki. Dodaj siemię lniane. Wymieszaj z zaczynem.

Ciasto dokładnie wyrób i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.

Gotowe ciasto wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dodaj ulubione dodatki.

Pizzę piecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 15 minut.

Pizza bezglutenowa podana na blacie z dodatkami.
pizza bezglutenowa
Koszt przygotowania dania
5.16 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
351 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
79

Pizza bezglutenowa - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o pizzy bezglutenowej

Pizza bezglutenowa jest świetnym wyborem dla miłośników włoskich przysmaków. Ta alternatywa, choć bezglutenowa, smakuje równie pysznie. Do jej przygotowania wystarczy tylko kilka chwil, a całość jest prosta. Choć może się wydawać, że bez glutenu całość nie będzie smaczna, to jednak nie jest to prawda. To ciasto to wspaniała baza do stworzenia ulubionego przysmaku w wersji naprawdę fantastycznej.

Przepis na bezglutenową pizzę pozwala na stworzenie idealnie miękkie, wyrośniętej i pysznej potrawy we własnym domu. Przygotowanie pizzy z mąki bez glutenu nie jest prostą sprawą, gdyż takie ciasto często nie chce wyrastać. Dodatkowo niezwykle często rozwarstwia się podczas pieczenia. Jego wykonanie nie jest też możliwe tylko z jednej mąki, trzeba przygotować odpowiednią mieszankę, co bywa kłopotliwe i pracochłonne. Kupne mieszanki są natomiast drogie. Dlatego z pomocą przychodzi ten przepis, który oferuje gotowe połączenie, które zawsze się sprawdza. Wystarczy tylko dodać do ciasta ulubione składniki, by stworzyć danie jak z włoskiej pizzerii. Najlepiej użyć koncentratu pomidorowego albo przecieru w formie sosu, dodać świeżą bazylię i ser mozzarella. To prawdziwie włoskie połączenie, które jest niezwykle uniwersalne.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pizzę bezglutenową w sposób niezwykle prosty, to ta receptura na pewno przypadnie ci do gustu. Całość zajmuje tylko kilka chwil, ale warto przygotować wcześniej zaczyn, dzięki czemu przygotowanie ciasta nie będzie tak długie. Ciasto należy też odstawić do wyrośnięcia, to dlatego, że jest ono robione z dodatkiem drożdży, które wprost uwielbiają, gdy daje się im możliwość na wyrośnięcie. W tym wypadku pizzę robi się z mąki bezglutenowej, jednak cały proces przygotowania się nie zmienia. Podobnie jak w przypadku tradycyjnej wersji wystarczy połączyć zaczyn z mąkami i dobrze wyrobić ciasto, by było miękkie.

To dobry przepis dla każdego, kto musi przejść na dietę bez glutenu, gdyż udowadnia, że wciąż można dobrze zjeść, nawet gdy trzeba wyeliminować podstawową w wielu kuchniach mąkę pszenną. Ten bardzo prosty przepis, sprawia, że bezglutenowa pizza jest pyszna, a przy tym łatwa. To dobra opcja nie tylko dla osób z alergią na gluten, ale również dla miłośników ciekawych eksperymentów kulinarnych.

Wartości odżywcze pizzy bezglutenowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(119g)
Energia (kalorie)
295.74 kcal
351.94 kcal
Białko
11.79 g
14.03 g

Węglowodany w pizzy bezglutenowej

Na 100g
Na porcję
(119g)
Węglowodany
50.67 g
60.29 g
Węglowodany przyswajalne
43.98 g
52.34 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
6.69 g
7.96 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(119g)
Tłuszcz
6.02 g
7.17 g
Tłuszcze nasycone
3.10 g
3.69 g
Tłuszcze nienasycone
2.92 g
3.47 g
Brak danych dla: mielone siemię lniane.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
1.38 g
1.64 g
Brak danych dla: mielone siemię lniane, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.54 g
1.83 g
Brak danych dla: mielone siemię lniane, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
2.10 mg
2.49 mg

Witaminy w przepisie na pizzę bezglutenową

Na 100g
Na porcję
(119g)
Witamina A
21.96 µg (mcg)
26.13 µg (mcg)
Witamina B6
0.32 mg
0.38 mg
Witamina B12
0.15 µg (mcg)
0.17 µg (mcg)
Brak danych dla: mielone siemię lniane.
czytaj dalej
Witamina C
0.46 mg
0.54 mg
Witamina D
0.29 µg (mcg)
0.34 µg (mcg)
Brak danych dla: mielone siemię lniane.
czytaj dalej
Witamina E
0.17 mg
0.20 mg
Brak danych dla: mielone siemię lniane.
czytaj dalej
Retinol
21.75 µg (mcg)
25.88 µg (mcg)
Tiamina
0.59 mg
0.70 mg
Ryboflawina
0.18 mg
0.22 mg
Brak danych dla: mielone siemię lniane.
czytaj dalej
Niacyna
2.85 mg
3.39 mg
Foliany
104.58 µg (mcg)
124.45 µg (mcg)
Beta karoten
3.41 µg (mcg)
4.05 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na pizzę bezglutenową

Na 100g
Na porcję
(119g)
Sód
31.16 mg
37.08 mg
Potas
482.16 mg
573.77 mg
Wapń
76.76 mg
91.35 mg
Fosfor
302.60 mg
360.09 mg
Magnez
125.23 mg
149.02 mg
Żelazo
2.76 mg
3.29 mg
Cynk
2.21 mg
2.63 mg
Miedź
0.34 mg
0.41 mg
Brak danych dla: mielone siemię lniane.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pizzy bezglutenowej 79
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pizzy bezglutenowej

Lista alergenów dla pizzy bezglutenowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%

Cena przygotowania pizzy bezglutenowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa
150 g
1 szklanka
9.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
1.35
Za 150 g
Mąka gryczana
75 g
1/2 szklanki
10.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 75 g
Mąka z ciecierzycy
50 g
1/3 szklanki
7.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 50 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
50 g
1/3 szklanki
5.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Mielone siemię lniane
15 g
1 łyżka
3.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 15 g
Mleko 2%
125 ml
pół szklanki
2.50
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Drożdże suche
7 g
1.50
Za 7.0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 7 g
Cukier
5 g
1 łyżeczka
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Koszt składników
40.50
Jak oceniasz przepis na pizzę bezglutenową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80.0% osób