Pizza bezglutenowa
- Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa - 1 szklanka (150 g)
- Mąka gryczana - 1/2 szklanki (75 g)
- Mąka z ciecierzycy - 1/3 szklanki (50 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 1/3 szklanki (50 g)
- Mielone siemię lniane - 1 łyżka (15 g)
- Mleko 2% - pół szklanki (125 ml)
- Drożdże suche (7 g)
- Cukier - 1 łyżeczka (5 g)
Przepis na pizzę bezglutenową krok po kroku
W rondelku podgrzej mleko, by było ciepłe, ale nie za gorące.
Do mleka dodaj drożdże, cukier, sól i 1 łyżkę mąki owsianej.
Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 minut.
Do dużej miski przesiej mąki. Dodaj siemię lniane. Wymieszaj z zaczynem.
Ciasto dokładnie wyrób i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
Gotowe ciasto wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dodaj ulubione dodatki.
Pizzę piecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 15 minut.
-
Ciasto na pizzę
-
Ciasto na pizze bez drożdży
-
Pizza z kalafiora
-
Ciasto na pizzę Thermomix
-
Szybkie ciasto na pizzę
-
Ciasto na pizzę bez wyrastania
-
Spód do pizzy
-
Cienkie ciasto na pizzę
-
Ciasto na pizzę z drożdżami
-
Ciasto drożdżowe na pizzę
-
Ciasto na pizzę włoską
-
Pizza z mikrofali
-
Idealne ciasto na pizzę
-
Puszyste ciasto na pizzę
-
Ciasto na pizzę na zakwasie
-
Ciasto na pizzę z mlekiem
-
Proste ciasto na pizzę
-
Ciasto na pizzę bezglutenowe
-
Ciasto na pizzę
Więcej informacji na temat pizzy bezglutenowej
Pizza bezglutenowa jest świetnym wyborem dla miłośników włoskich przysmaków. Ta alternatywa, choć bezglutenowa, smakuje równie pysznie. Do jej przygotowania wystarczy tylko kilka chwil, a całość jest prosta. Choć może się wydawać, że bez glutenu całość nie będzie smaczna, to jednak nie jest to prawda. To ciasto to wspaniała baza do stworzenia ulubionego przysmaku w wersji naprawdę fantastycznej.
Przepis na bezglutenową pizzę pozwala na stworzenie idealnie miękkie, wyrośniętej i pysznej potrawy we własnym domu. Przygotowanie pizzy z mąki bez glutenu nie jest prostą sprawą, gdyż takie ciasto często nie chce wyrastać. Dodatkowo niezwykle często rozwarstwia się podczas pieczenia. Jego wykonanie nie jest też możliwe tylko z jednej mąki, trzeba przygotować odpowiednią mieszankę, co bywa kłopotliwe i pracochłonne. Kupne mieszanki są natomiast drogie. Dlatego z pomocą przychodzi ten przepis, który oferuje gotowe połączenie, które zawsze się sprawdza. Wystarczy tylko dodać do ciasta ulubione składniki, by stworzyć danie jak z włoskiej pizzerii. Najlepiej użyć koncentratu pomidorowego albo przecieru w formie sosu, dodać świeżą bazylię i ser mozzarella. To prawdziwie włoskie połączenie, które jest niezwykle uniwersalne.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pizzę bezglutenową w sposób niezwykle prosty, to ta receptura na pewno przypadnie ci do gustu. Całość zajmuje tylko kilka chwil, ale warto przygotować wcześniej zaczyn, dzięki czemu przygotowanie ciasta nie będzie tak długie. Ciasto należy też odstawić do wyrośnięcia, to dlatego, że jest ono robione z dodatkiem drożdży, które wprost uwielbiają, gdy daje się im możliwość na wyrośnięcie. W tym wypadku pizzę robi się z mąki bezglutenowej, jednak cały proces przygotowania się nie zmienia. Podobnie jak w przypadku tradycyjnej wersji wystarczy połączyć zaczyn z mąkami i dobrze wyrobić ciasto, by było miękkie.
To dobry przepis dla każdego, kto musi przejść na dietę bez glutenu, gdyż udowadnia, że wciąż można dobrze zjeść, nawet gdy trzeba wyeliminować podstawową w wielu kuchniach mąkę pszenną. Ten bardzo prosty przepis, sprawia, że bezglutenowa pizza jest pyszna, a przy tym łatwa. To dobra opcja nie tylko dla osób z alergią na gluten, ale również dla miłośników ciekawych eksperymentów kulinarnych.
Alergeny w pizzy bezglutenowej
Lista alergenów dla pizzy bezglutenowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
Wartości odżywcze pizzy bezglutenowej
To świetna alternatywa dla osób, które eliminują zboża glutenowe, ale nie tylko. ze względu na udział błonnika będzie też dobrym rozwiązaniem dla osób z cukrzycą czy insulinoopornością.
Energia i białka
(119g)
Węglowodany
(119g)
Tłuszcze
(119g)
Witaminy
(119g)
Składniki mineralne
(119g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.