Ciasto na pizzę bez wyrastania

Opublikowano: 18.05.2022 r., 11:52 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto na pizzę bez wyrastania po upieczeniu
Ciasto na pizzę bez wyrastania
Ciasto na pizzę bez wyrabiania to świetne rozwiązanie, jeśli marzysz o pysznej pizzy, lecz nie masz czasu czekać, aż wyrośnie.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 15 min
946 kcal
Kcal w porcji
356 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Mąka pszenna typ 550 (180 g)
  • Mleko 3,2% ciepłe (125 ml)
  • Drożdże świeże (25 g)
  • Olej rzepakowy 2 łyżki (20 ml)
  • Cukier 1/2 łyżeczki (3 g)
  • Sól 1/2 łyżeczki (3 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, cukier
Sprzęt kuchenny
wałek, miska, blacha do pizzy

Przepis na ciasto na pizzę bez wyrastania krok po kroku

Do miski wsyp mąkę, cukier i sól. Dodaj olej. Wymieszaj wszystko.

Mleko podgrzej do około 38 stopni. Drożdże pokrusz i rozpuść w ciepłym mleku.

Wlej mleko z drożdżami do miski. Zacznij wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie.

Ciasto rozwałkuj na cienki placek. Ostrożnie przełóż ciasto na blachę nasmarowaną olejem.

Uformuj kształtny placek, zwijając brzegi ciasta.

Ułóż na wierzchu składniki.

Piecz pizzę w 210 st. C przez 15 minut.

Jak oceniasz przepis na ciasto na pizzę bez wyrastania
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,4% osób

Więcej informacji na temat ciasta na pizzę bez wyrastania

Dziś pokazujemy Wam jak zrobić ciasto na pizzę bez wyrastania. Jeśli marzy Ci się pyszna, łatwa w przygotowaniu pizza to jesteś w odpowiednim miejscu. Ta pizza świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Szczególnie jeśli marzy Ci się szybkie i smaczne ciasto. Z dodatkami takimi jak sos pomidorowy, salami i mozzarella będzie przepysznym posiłkiem.

Przepis na ciasto na pizzę bez wyrastania potrzebuje kilku składników. Na początku wymieszaj w misce mąkę, cukier i sól z olejem. Drożdże rozpuść w ciepłym mleku. Drożdże odgrywają w tej pizzy kluczową rolę. To dzięki dwutlenkowi węgla, który produkują po przetrawieniu cukru, ciasto staje się puszyste. Dlatego warto pilnować temperatury wody. Zbyt zimny płyn spowoduje, że fermentacja będzie przebiegała zbyt wolno. Natomiast gorąca woda sparzy drożdże i ciasto nie urośnie podczas pieczenia. Mleko z drożdżami dodaj do mąki z cukrem, solą i olejem. Ciasto wyrabiaj, aż będzie gładkie. Teraz wystarczy ciasto rozwałkować i ułożyć na wysmarowanej olejem blasze.

Na wierzchu ułóż ulubione składniki. Najlepiej smakuje z sosem pomidorowym, mozzarellą i salami. Jeśli potrzebne Ci szybkie rozwiązanie na sos to w małym rondelku podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę. Dodaj do nich passatę pomidorową, oregano, bazylię i całość podgotuj przez 15-20 minut. Takim sosem posmaruj ciasto i ułóż na nim składniki. Teraz wystarczy upiec ciasto przez 15 minut w 210 stopniach. Takie danie to świetny pomysł na pyszne i łatwe danie. Czy może być coś lepszego niż dobre ciasto z pysznym sosem i serem?

Pizza jest daniem wywodzącym się z Włoch. Jest płaskim plackiem z ciasta drożdżowego z sosem pomidorowym i serem, najczęściej mozzarellą. Jako danie najbardziej popularne na całym świecie występuje z wieloma różnymi dodatkami. Do Polski przywędrowała już w XVI w., według legend, wraz z królową Boną. Od tego momentu pizza stała się tak rozpoznawalna, że nie ma już chyba osoby, która nie wiedziałaby, czym jest to pyszne danie.

Alergeny w cieście na pizzę bez wyrastania

Lista alergenów dla ciasta na pizzę bez wyrastania przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%

Wartości odżywcze ciasta na pizzę bez wyrastania

na 100g gotowej potrawy

Drożdże to nie tylko środek spulchniający do wypieków. To również świetne źródło witamin z grupy B.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(356g)
Energia (kcal)
265.79
946.20
Białko (g)
8.97
31.94

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(356g)
Węglowodany (g)
40.56
144.39
Węglowodany przyswajalne (g)
39.99
142.37

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(356g)
Tłuszcz (g)
7.71
27.45
Tłuszcze nasycone (g)
2.13
7.59
Tłuszcze nienasycone (g)
5.58
19.86

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(356g)
Witamina B6 (mg)
0.09
0.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.63
2.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.35
1.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.22
15.02
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
128.44
457.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(356g)
Sód (mg)
343.94
1224.43
Potas (mg)
159.17
566.65
Wapń (mg)
54.34
193.45
Fosfor (mg)
121.76
433.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
25.18
89.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
3.04
10.81
Cynk (mg)
1.38
4.92
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.11
0.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta na pizzę bez wyrastania 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta na pizzę bez wyrastania

Koszt składników
17.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
180 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.54
Za 180 g
Mleko 3,2%
125 ml
ciepłe
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Drożdże świeże
25 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 25 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Cukier
3 g
1/2 łyżeczki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 3 g
Sól
3 g
1/2 łyżeczki
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 3 g
Koszt składników
17.00