Proste ciasto na pizzę

Opublikowano: 19.03.2021 r., 22:30 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Proste ciasto na pizzę jest rozwałkowane na blacie. Dookoła rozsypana jest mąka.
Proste ciasto na pizzę
Proste ciasto na pizzę jest także bardzo szybkie. Zawsze wychodzi, a do tego jest dobre, choć nie jest bardzo puszyste. Sprawdź, krok po kroku, jak zrobić domową pizzę!
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 15 min
667 kcal
Kcal w porcji
170 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 2 porcji
  • Drożdże suche 1 łyżeczka (3 g)
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 2 szklanki (320 g)
  • Oliwa z oliwek 2 łyżeczki (10 ml)
  • Olej rzepakowy 1 łyżka (10 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska, stolnica, blaszka do pieczenia, sitko

Przepis na proste ciasto na pizzę krok po kroku

Mąkę przesiej przez sitko, a później wsyp drożdże i sól. Całość wymieszaj.

Wlej oliwę i 1/3 szklanki letniej wody. Wstępnie wymieszaj, a potem dodaj jeszcze 2/3 szklanki wody (warto dodawać stopniowo).

Gdy składniki w miarę się połączą, przerzuć ciasto na stolicę i dalej wyrabiaj ciasto ręcznie (ok. 10-15 min).

Gotowe ciasto odłóż do miski i przykryj. Odstaw na 25 min w ciepłe miejsce.

Blaszkę wysmaruj olejem i tam przełóż wyrośnięte ciasto. Powoli rozciągaj ciasto palcami (nie używaj w tym celu wałka).

Gdy masz już odpowiedni kształt pizzy, polej ją sosem i ułóż na niej dodatki.

Piekarnik rozgrzej do 210 stopni. Piecz pizzę ok. 15-18 min.

Jak oceniasz przepis na proste ciasto na pizzę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,2% osób

Więcej informacji na temat prostego ciasta na pizzę

Proste ciasto na pizzę to szybki sposób na przygotowanie smacznej przekąski w domu. Możesz być zdziwiony tym, jak pyszne ciasto ci wyjdzie. Twoi goście mogą cię później pytać, jak zrobić tak smaczną pizzę, dlatego warto zapisać sobie ten przepis na łatwe ciasto. Pizza najlepiej smakuje na ciepło, więc najlepiej podawać ją wyjętą prosto z piekarnika.

Tutaj wykorzystywane są drożdże suche, ale możesz zamienić je na 25 g drożdży świeżych. Tylko w ich przypadku konieczny będzie rozczyn. Drożdże suche od razu można wsypać do mąki, dlatego lepiej nadają się do pizzy przygotowywanej na szybko. Jeżeli jednak chcesz mieć pewność, że wszystkie drożdże są równomiernie rozłożone, to w ich przypadku również możesz zdecydować się na rozczyn, ale cukier nie będzie przy nich konieczny.

Sam czas przygotowania i pieczenia powinien zająć ok. 45 min, ale należy doliczyć jeszcze 25 min oczekiwania, aż ciasto nieco wyrośnie. Jeżeli zależy ci na tym, aby ciasto było bardziej puszyste, musisz je odstawić na nieco dłużej, ale jeśli chcesz ciasto cienkie, prawie od razu możesz zabrać się za jego rozciąganie na blaszce i pieczenie.

Jest to najprostsze i szybkie przygotowanie ciasta na pizzę, wciąż jednak należy pamiętać o tym, aby dobrze je zagnieść. Podobnie jak nie da się skrócić czasu przy wyrastaniu ciasta, tak nie da się ominąć jego dłuższego wyrabiania. Ciasto powinno mieć jednolitą konsystencję i nie lepić się do rąk. Warto przygotować je wcześniej, aby w momencie przybycia gości tylko rozciągnąć je na blaszce, polać ulubionym sosem, dodać dodatki i wstawić do piekarnika.

Proste ciasto na domową pizzę zawsze wychodzi, jeżeli będzie się postępować krok po kroku według przepisu. Należy zwrócić także szczególną uwagę na to, aby drożdże zalewać letnią wodą, a nie gorącą. Jeżeli woda będzie za ciepła, ciasto nie wyrośnie i nie będzie dobre. Łatwy przepis jeszcze nie oznacza, że nie da się go zepsuć, dlatego warto mieć na uwadze wszystkie zawarte tutaj wskazówki. Jeżeli chcesz większą porcję, najlepiej podwój wypisaną ilość składników.

Alergeny w prostym cieście na pizzę

Lista alergenów dla prostego ciasta na pizzę przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)

Wartości odżywcze prostego ciasta na pizzę

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(170g)
Energia (kcal)
392.58
667.39
Białko (g)
8.00
13.61
Fenyloalanina (mg)
0.38
0.64

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(170g)
Węglowodany (g)
73.16
124.37
Węglowodany przyswajalne (g)
71.34
121.27
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.82
3.10

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(170g)
Tłuszcz (g)
6.70
11.39
Tłuszcze nasycone (g)
1.10
1.86
Tłuszcze nienasycone (g)
5.60
9.53
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.16
7.06
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.45
2.46
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(170g)
Witamina A (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.04
0.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.44
0.75
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.93
1.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.44
0.74
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
6.69
11.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
193.99
329.79
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(170g)
Sód (mg)
2.37
4.03
Potas (mg)
106.34
180.78
Wapń (mg)
13.35
22.70
Fosfor (mg)
84.87
144.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
15.40
26.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
6.86
11.67
Cynk (mg)
0.65
1.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.13
0.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.59
1.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny prostego ciasta na pizzę 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania prostego ciasta na pizzę

Koszt składników
30.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Drożdże suche
3 g
1 łyżeczka
1.50
Za 7,0 g
Liczba opakowań 1
0.64
Za 3 g
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
320 g
2 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.74
Za 320 g
Oliwa z oliwek
10 ml
2 łyżeczki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Olej rzepakowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Koszt składników
30.80