Ciasto na pizzę bezglutenowe

Opublikowano: 20.04.2021 r., 21:25 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Bezglutenowe ciasto na pizzę
Ciasto na pizzę bezglutenowe
Ciasto na pizzę bezglutenowe to idealna propozycja dla osób, które eliminują tradycyjne mąki ze swojej diety. Jest łatwe i szybkie, a smakuje naprawdę przepysznie.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 30 min
294 kcal
Kcal w porcji
130 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Mąka gryczana - 1/2 szklanki (52 g)
  • Mąka ryżowa - 1/3 szklanki (45 g)
  • Mąka ziemniaczana - 1/4 szklanki (27 g)
  • Mleko 2% - 0,5 szklanki (120 ml)
  • Cukier - 1 łyżeczka (5 g)
  • Drożdże świeże - 1/10 kostki (10 g)
  • Oliwa z oliwek - 1 łyżeczka (5 ml)
  • Mielone siemię lniane - 1 łyżka (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek mały, papier do pieczenia, sitko, miska

Przepis na ciasto na pizzę bezglutenowe krok po kroku

Przesiej wszystkie rodzaje mąk do dużej miski. Dodaj sól i siemię lniane.

W małym garnku pogrzej mleko, dodaj cukier i drożdże. Dodaj oliwę.

Ciasto wymieszaj łyżką lub mikserem na na niskich obrotach. Następnie odstaw na 30 minut

Ciasto ugnieć jeszcze raz i uformuj duży placek. Piecz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez 10-12 minut z ulubionymi z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na ciasto na pizzę bezglutenowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,4% osób

Więcej informacji na temat ciasta na pizzę bezglutenowego

Ciasto na pizzę bezglutenowe to świetna alternatywa dla tradycyjnego ciasta na pizzę. Nie zawiera glutenu, więc z powodzeniem może być stosowane przez osoby z celiakią i nietolerancją glutenu. Ciasto robi się bardzo szybko, a dzięki odpowiedniej mieszance różnych mąk dobrze się ugniata i można je połączyć w jedną całość. Jest dobrym zamiennikiem dla osób, które szukają świeżości w kuchni lub chcą ograniczyć mąkę pszenną.

Mąka bezglutenowa na pizzę, która świetnie się sprawdzi, to mąka gryczana. Jednak jej posmak nie wszystkim odpowiada, dlatego w przepisie jest ona zmieszana z innymi rodzajami. Można również jako zamiennika użyć mąki owsianej bezglutenowej, koniecznie takiej ze znakiem przekreślonego kłosa, dzięki temu można mieć pewność, że jest ona wolna od alergenu.

Przepis na bezglutenowe ciasto do pizzy, choć różni się od tradycyjnego to wciąż jest prosty. Wystarczy kilka chwil, by przygotować to świetne ciasto i ułożyć na nim ulubione dodatki. Ze względu na inne mąki ciasto jest bardziej klejące, dlatego najlepiej wyrabiać je robotem kuchennym, mikserem lub łyżką. Zawsze się udaje, dzięki czemu będzie idealne dla osób dopiero zaczynających swoją przygodę z kuchnią bezglutenową.

Spód do pizzy bezglutenowy to świetna opcja dla osób, które nie wyobrażają sobie rezygnowania z pizzy, nawet na diecie. Zwykła opcja nie wchodzi w grę ze względu na dużą ilość glutenu, a bardzo ciężko jest znaleźć przepis na ciasto idealne. To z przepisu takie jest. Niezwykle puszyste i miękkie, a po upieczeniu kruche na brzegach. Ogromnym plusem jest to, że jest zupełnie bez glutenu, dzięki czemu osoby z celiakią mogą sobie spokojnie na nie pozwolić.

Najlepiej do przepisu użyć świeże drożdże. Jednak sprawdzą się też te w formie suszonej, warto wtedy użyć połowy porcji. Dzięki drożdżom pizza urośnie, jednak nie tak bardzo jak tradycyjne pszenne ciasto.

Ciasto na pizzę można udekorować ulubionymi dodatkami. Dzięki dość dużej ilości mąki gryczanej ciasto w tej wersji jest zdrowsze i ma więcej błonnika. Dlatego będzie też lepszą propozycją dla osób z insulinoopornością.

Alergeny w cieście na pizzę bezglutenowym

Lista alergenów dla ciasta na pizzę bezglutenowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%

Wartości odżywcze ciasta na pizzę bezglutenowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Energia (kcal)
226.47
294.42
Białko (g)
6.57
8.55

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(130g)
Węglowodany (g)
40.77
53.00
Węglowodany przyswajalne (g)
36.52
47.48
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
4.24
5.51

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(130g)
Tłuszcz (g)
5.12
6.65
Tłuszcze nasycone (g)
2.84
3.69
Tłuszcze nienasycone (g)
2.27
2.96
Brak danych dla: mielone siemię lniane.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.80
2.34
Brak danych dla: cukier, mielone siemię lniane.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.48
0.62
Brak danych dla: cukier, mielone siemię lniane.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
3.50
4.55

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(130g)
Witamina A (µg (mcg))
36.35
47.26
Witamina B6 (mg)
0.32
0.41
Witamina B12 (µg (mcg))
0.24
0.31
Brak danych dla: mielone siemię lniane.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.47
0.61
Witamina D (µg (mcg))
0.48
0.63
Brak danych dla: mielone siemię lniane.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.36
0.47
Brak danych dla: mielone siemię lniane.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
36.35
47.26
Tiamina (mg)
0.28
0.36
Ryboflawina (mg)
0.15
0.19
Brak danych dla: mielone siemię lniane.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.73
3.55
Foliany (µg (mcg))
46.07
59.89
Beta karoten (µg (mcg))
1.31
1.71

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(130g)
Sód (mg)
25.74
33.46
Potas (mg)
341.82
444.37
Wapń (mg)
81.05
105.36
Fosfor (mg)
177.41
230.63
Magnez (mg)
80.81
105.05
Żelazo (mg)
1.30
1.69
Cynk (mg)
1.49
1.93
Miedź (mg)
0.15
0.19
Brak danych dla: mielone siemię lniane.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta na pizzę bezglutenowego 56
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta na pizzę bezglutenowego

Koszt składników
51.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka gryczana
52 g
1/2 szklanki
10.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.52
Za 52 g
Mąka ryżowa
45 g
1/3 szklanki
7.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.32
Za 45 g
Mąka ziemniaczana
27 g
1/4 szklanki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.14
Za 27 g
Mleko 2%
120 ml
0,5 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 ml
Cukier
5 g
1 łyżeczka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Drożdże świeże
10 g
1/10 kostki
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 10 g
Oliwa z oliwek
5 ml
1 łyżeczka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.20
Za 5 ml
Mielone siemię lniane
10 g
1 łyżka
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 g
Koszt składników
51.00