Ciasto na pizzę

ciasto na pizzę

Pizza ma bardzo długą historię i wbrew pozorom pomysł na nią wcale nie narodził się we Włoszech. Ciasto na pizzę wyrabiane było już bowiem w starożytnej Grecji. Dopiero później placek rozpowszechnił się we Włoszech za sprawą Rzymian, którzy – zachwyceni grecką kuchnią – po podbiciu Grecji zaczęli odtwarzać przepis na ciasto. Na końcu tej fascynującej drogi pojawili się Amerykanie, którzy całkiem zmienili grecki oraz włoski przepis, tworząc własne ciasto na pizzę.

Najciekawsze przepisy w temacie ciasto na pizzę

Przepisy w temacie ciasto na pizzę

Najciekawsze artykuły w temacie ciasto na pizzę

Ciasto na pizzę – przepisy i sposoby wykonania idealnego ciasta

Pizza jest jednym z najbardziej popularnych dań na całym świecie. Chyba nie ma osoby, która przynajmniej raz nie spróbowałaby tego przepysznego dania. Ciasto na pizzę ma bardzo długą historię, a wokół niego krąży też sporo ciekawostek. Jak zrobić dobre ciasto do pizzy? Jakie składniki są najbardziej istotne i sprawdzone, aby przygotować z nich smaczny spód? Oto przepis i wskazówki na to, z jakiej mąki wyrabiać ciasto na pizzę.

Ciasto na pizzę – sprawdzone i dobre sposoby na smaczny spód do pizzy

Historia ciasta na pizzę. Skąd wzięła się pizza?

Wbrew powszechnej opinii pizza narodziła się w starożytnej Grecji, a nie we Włoszech. Właśnie w greckich domach jadało się bowiem płaski chleb, który polewano aromatyczną oliwą z czosnkiem i doprawiano ziołami. Rzymianie, którzy na przestrzeni lat podbili Grecję, zakochali się w greckiej kuchni. Jednak nie tylko grecka kuchnia zrobiła na nich wrażenie – nauka, sztuka, kultura i religia również „wpadły im w oko”. Rzymianie przenieśli więc część tradycyjnych dóbr greckich na swoje ziemie i włączyli je w życie codzienne. Zawłaszczyli również sztukę wypiekania ciasta na pizzę. Wówczas jednak przygotowywano je nie na drożdżach, tak jak robi się to zwykle dziś, a na naturalnym zakwasie. Włosi ochrzcili ów ciasto focaccią.

W okolicy XVII wieku zaczęto hodować w Europie pomidory. Włosi mieszkający w Neapolu bardzo szybko zestawili warzywa z ciastem. Po raz pierwszy określenia „pizza” użyła restauracja Antica Pizzeria Port’Alba, która działa w Neapolu od 1780 roku i jest najstarszą na świecie pizzerią, która działa do dziś.

W 1889 roku znany włoski piekarz Raffaele Esposito upiekł dla Małgorzaty Sabaudzkiej (ówczesnej królowej Włoch) specjalny placek z pomidorami, mozzarellą oraz bazylią. Właśnie w ten sposób powstała pierwsza na świecie pizza, którą nazwano Margherita – ochrzczona tak oczywiście na cześć włoskiej królowej. Składniki na tę pizzę są niezmienne do dziś. Włosi uważają, że najlepsza pizza to ta, która ma jak najmniej składników. Amerykanie sądzą jednak zupełnie inaczej. Gdy pizza dotarła na ich kontynent, przerobili przepis na ciasto, które jest w USA sporo grubsze. Amerykanie wzbogacają je też wieloma różnymi składnikami, których nieraz są naprawdę zawrotne ilości.

Czy istnieje tylko jeden przepis na pizzę? Jakie są rodzaje pizzy?

Przepisów na pizzę jest bardzo dużo. Ciasto na pizzę może być cienkie lub grube, jednak największe różnice widoczne są w składnikach. Pizza może zawierać bowiem zarówno ananasa, jak i mięso, pieczarki, cebulę czy owoce morza. Dziś pizza podawana jest zarówno w wersji słonej, jak i słodkiej. Warto zwrócić jednak uwagę na fakt, że istnieją standardowe rodzaje pizzy, które podaje się tak samo w większości państw. Ich skład się z reguły nie zmienia – choć czasem, w zależności od regionu, niektóre elementy mogą być inne. Oto najbardziej popularne rodzaje pizzy na świecie.

·         Pizza neapolitańska – robi się ją na bazie pomidorów San Marzano, a także mozzarelli z mleka bawolic. Ciasto na pizzę powinno się wyrabiać ręcznie z mąki typu 00. Obowiązkowymi składnikami pizzy neapolitańskiej są też: woda pitna, oliwa, sól i drożdże piwne. Pizzę można zjeść w trzech standardowych wersjach:

  • Margherita (mozzarella, pomidory, bazylia i oliwa),
  • Margherita extra (okrągła mozzarella z Campanii, pomidory, bazylia i oliwa),
  • Marinara (pomidory, czosnek, oregano i oliwa).
  • Pizza capricciosa – w składzie tej pizzy mamy mozzarellę, pieczarki, pieczoną szynkę, pomidory i karczochy. Niektórzy do tej pizzy dodają również oliwki, jaja i bazylię.
  • Pizza sycylijska – Włosi określają ją jako sfincione. To pizza prostokątna, w której pod sosem ukryty jest ser. Jako że to typowo włoska pizza, zazwyczaj jest w niej bardzo mało dodatków.

Jak przygotować ciasto na pizzę? Dowiedz się, jak zrobić spód do pizzy

Ciekawostki na temat pizzy, o których nie wiedziałeś

Pizza to danie, które próbował i zna niemal każdy na świecie. Serwuje ją większość restauracji na każdym kontynencie. Smak pizzy od wielu lat niezmiennie tak samo zachwyca kolejne pokolenia. Warto wiedzieć, że wokół tej potrawy istnieje wiele ciekawostek. Oto najbardziej zaskakujące fakty na temat pizzy!

  1. Pizza to słowo wywodzące się z języka łacińskiego od wyrażenia picea – oznacza ono wyciągnięty z pieca chleb.
  2. Najdłuższa pizza świata powstała w Kalifornii (USA) w miejscowości Fontana w czerwcu 2017 roku. Pizza miała prawie 2000 metrów długości. Na jej upieczenie zużyto aż 8 ton ciasta, 1,5 tony mozzarelli i 2,5 tony sosu pomidorowego.
  3. Pizzę na świecie, według badań konsumenckich, jada się najchętniej w sobotę. Rocznie wypieka się jej ponad 10 mld sztuk.
  4. W Ameryce co sekundę sprzedaje się aż 350 kawałków pizzy. W Polsce pizza stanowi z kolei ponad 50% dań zamawianych na wynos.
  5. Najszybciej na świecie zjedzono 30-centymetrową pizzę w 32,28 sekundy. Rekord Guinnessa należy do Filipińczyka Kevina Medina.
  6. Najbardziej popularnym na świecie rodzajem pizzy jest Margherita.
  7. Najdroższą pizzę świata zrobiono na Manhattanie w 2017 roku. Jeden kawałek kosztował 1000 zł, więc cała pizza była to kwota rzędu ok. 9000 zł.
  8. Najdalej dowiezioną pizzą była zamówiona w Londynie, która poleciała stamtąd aż do Melbourne w Australii. Po dwóch dniach wędrówki ponoć nadal była… bardzo smaczna.

Z jakiej mąki powinno się wyrabiać ciasto na pizzę? Ważne zasady

Mąka jest najważniejszym składnikiem każdej pizzy. Decyduje ona o grubości i kruchości, jaką będzie mieć ciasto drożdżowe. Najlepsza jest mąka włoska typu 00, która pozwoli idealnie odtworzyć większość włoskich pizz. Ta mąka powstaje z przemiału zbóż maszynami rozdrabniającymi. To najlepiej oczyszczona, jasna mąka, która jest śnieżnobiała, lekka i sypka – nie ma w niej otrębów. Nie jest to niestety zbyt popularna mąka w Polsce. Ciężko ją wobec tego dostać w sklepie. Oczywiście istnieje za to wiele alternatywnych rodzajów mąki, które można wykorzystać do pieczenia pizzy w domu. Przygotujesz z nich chrupkie i smaczne ciasto na pizzę.

  • Mąka pszenna – najlepiej 450 albo 550, która najbardziej zbliżona jest do mąki włoskiej.
  • Mąka pełnoziarnista – będzie zdrowszą alternatywą dla mąki pszennej.
  • Mąka bezglutenowa – idealna dla alergików, jednak zmieni kruchość i elastyczność ciasta.
Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto