Puszyste ciasto na pizzę

Opublikowano: 19.03.2021 r., 22:29 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Puszyste ciasto na pizzę upieczone w prostokątnej blaszce.
Puszyste ciasto na pizzę
Puszyste ciasto na pizzę na dużą blachę nie jest trudne do uzyskania, ale ciasto drożdżowe musi nieco wyrosnąć. Sprawdź, jak zrobić pizzę na grubym cieście!
Przygotowanie 35 min
Pieczenie 20 min
536 kcal
Kcal w porcji
140 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Drożdże suche Całe opakowanie (7 g)
  • Mąka pszenna typ 500 3 szklanki mąki (480 g)
  • Oliwa z oliwek 4 łyżeczki (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska, blaszka do pieczenia, sitko

Przepis na puszyste ciasto na pizzę krok po kroku

W niepełnej szklance letniej wody rozmieszaj opakowanie suchych drożdży. Następnie dodaj 1 łyżeczkę oliwy.

Do przesianej mąki dodaj sól i wymieszaj ją. Wlej rozczyn i połącz składniki. Ugniataj ciasto ok. 15 min, aż będzie miało jednolitą konsystencję.

Ciasto wysmaruj oliwą z oliwek (3 łyżeczki) i umieść w misce. Przykryj ją ściereczką i został do wyrośnięcia na kilka godzin.

Wyrośnięte ciasto przełóż na blaszkę i powoli rozciągaj je aż do brzegów.

Ciasto polej sosem pomidorowym i ułóż na nim wybrane dodatki.

Pizzę piecz ok. 20 min w 200 stopniach (grzanie góra dół). Jeżeli nie wiesz, czy ciasto już jest upieczone, sprawdź spód. Powinien być złocisty.

Jak oceniasz przepis na puszyste ciasto na pizzę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,7% osób

Więcej informacji na temat puszystego ciasta na pizzę

Puszyste ciasto na pizzę można uzyskać zarówno z drożdży suchych, jak i mokrych. Choć samo wykonanie pizzy jest w miarę szybkie, to jednak, aby ciasto było pulchne, należy nieco odczekać, zanim wstawi się je do piekarnika. W Internecie możesz natknąć się na różne sposoby przygotowania takiej pizzy, ale warto wypróbować nasz przepis.

Przygotowanie wraz z upieczeniem pizzy powinno zająć ok. 50 min, ale należy doliczyć jeszcze kilka godzin przeznaczonych na wyrośnięcie ciasta. Wbrew pozorom, nie musisz odstawiać miski z wyrobionym ciastem do ciepłego miejsca. Puszysta pizza na dużą blachę wyjdzie także z ciasta, które 20h będzie leżeć w chłodzie. Jeżeli planujesz zaprosić gości, ciasto przygotuj dzień wcześniej. Gdy znajomi i rodzina do ciebie przyjdą, wyrośnięte ciasto przenieś na blaszkę, wysmaruj sosem, obsyp dodatkami i włóż do piekarnika.

Każdy przepis na miękkie ciasto może być inaczej określony. Amerykańską pizzę charakteryzuje to, że ma elastyczny i cienki spód, a chrupiące brzegi. Jest to tzw. uliczne jedzenie, ponieważ kupuje się ją na kawałki i bardzo wygodnie się ją je. Istnieje jednak jeszcze jeden rodzaj pizzy znany i lubiany na tamtym kontynencie. Ta pizza przygotowywana jest w blaszce o wysokich brzegach, aby wyrosła wysoka i gruba. Można ją porównać do naszej domowej pizzy na grubym cieście.

Suche drożdże możesz od razu wsypać do mąki, ale jeśli chcesz mieć pewność, że wszystkie dobrze się rozpuszczą, to wcześniej warto zrobić rozczyn. Pamiętaj także o tym, aby ciasta na pizzę nie wałkować wałkiem, a jedynie formować palcami (ani w czasie jego wyrabiania, ani po wyrośnięciu i przed wstawieniem do piekarnika). W tym przepisie ciasto drożdżowe nie jest z mlekiem.

Prawdziwa włoska pizza jest na cienkim spodzie, a i też nie wszyscy przepadają za tą na grubym cieście, ale część osób delektuje się miękkością i po prostu lubi smak tego ciasta. Jeżeli należysz do tych osób, to ten przepis jest dla ciebie. Puszysta pizza na całą blachę powinna też przyciągnąć uwagę twoich gości. Jeśli odpowiednio ją przygotujesz, możesz nawet przekonać do niej miłośników cienkiego ciasta.

Alergeny w puszystym cieście na pizzę

Lista alergenów dla puszystego ciasta na pizzę przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze puszystego ciasta na pizzę

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(140g)
Energia (kcal)
383.03
536.24
Białko (g)
14.10
19.73

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(140g)
Węglowodany (g)
69.49
97.29
Węglowodany przyswajalne (g)
69.12
96.77

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(140g)
Tłuszcz (g)
5.61
7.86
Tłuszcze nasycone (g)
2.26
3.16
Tłuszcze nienasycone (g)
3.35
4.70

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(140g)
Witamina B6 (mg)
0.10
0.14
Tiamina (mg)
1.05
1.47
Ryboflawina (mg)
0.47
0.66
Niacyna (mg)
6.77
9.47
Foliany (µg (mcg))
169.59
237.42

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(140g)
Sód (mg)
3.62
5.07
Potas (mg)
133.46
186.85
Wapń (mg)
18.44
25.82
Fosfor (mg)
126.19
176.67
Magnez (mg)
34.73
48.63
Żelazo (mg)
5.31
7.43
Cynk (mg)
1.11
1.56
Miedź (mg)
0.19
0.26
Mangan (mg)
0.71
1.00
Szacunkowy indeks glikemiczny puszystego ciasta na pizzę 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania puszystego ciasta na pizzę

Koszt składników
24.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Drożdże suche
7 g
Całe opakowanie
1.50
Za 7,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 7 g
Mąka pszenna typ 500
480 g
3 szklanki mąki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.44
Za 480 g
Oliwa z oliwek
20 ml
4 łyżeczki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Koszt składników
24.50