Cienkie ciasto na pizzę
- Drożdże świeże - 1/4 opakowania 100g (25 g)
- Cukier - 1 łyżeczka (5 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżecki (10 ml)
- Mąka pszenna typ 500 - 3 szklanki mąki (480 g)
Przepis na cienkie ciasto na pizzę krok po kroku
Drożdże świeże wyciągnij wcześniej z lodówki. 1/4 opakowania rozdrobnij na mniejsze kawałki i wsyp je do 200 ml letniej wody. Dodaj cukier i dobrze je rozmieszaj. Odstaw na 10 minut.
Mąkę przesiej przez sitko i dodał do niej łyżeczkę soli, całość wymieszaj. Powoli wlej rozczyn i mieszaj. Gdy wstępnie składniki się ze sobą połączą, zacznij ugniatać ciasto rękoma, aż zrobi się jednolite (ok. 15 min).
Jeżeli chcesz pizzę na cienkim cieście, to nie zostawiaj ciasta do wyrośnięcia (ale możesz je odstawić na kilka minut). Blachę wysmarują oliwą z oliwek i palcami uformuj ciasto do brzegów blaszki lub w inny wybrany kształt.
Pizzę polej sosem i dodaj ulubione dodatki.
Piecz pizzę ok. 20 min w temperaturze 200 stopni (grzanie góra dół).
- Ciasto na pizzę
- Ciasto na pizze bez drożdży
- Pizza z kalafiora
- Pizza bezglutenowa
- Ciasto na pizzę Thermomix
- Szybkie ciasto na pizzę
- Ciasto na pizzę bez wyrastania
- Spód do pizzy
- Ciasto na pizzę z drożdżami
- Ciasto drożdżowe na pizzę
- Ciasto na pizzę włoską
- Pizza z mikrofali
- Idealne ciasto na pizzę
- Puszyste ciasto na pizzę
- Ciasto na pizzę na zakwasie
- Ciasto na pizzę z mlekiem
- Proste ciasto na pizzę
- Ciasto na pizzę bezglutenowe
- Ciasto na pizzę
Więcej informacji na temat cienkiego ciasta na pizzę
Cienkie ciasto na pizzę jest szybsze do zrobienia niż puszysty spód, ponieważ nie trzeba czekać na to, aż wyrośnie. Pamiętaj jednak o tym, aby woda nie była zbyt ciepła i że świeże drożdże nie powinny być wyciągnięte prosto z lodówki. Możesz też zdecydować się na drożdże suche. W ich przypadku nawet nie musisz robić rozczynu, ale możesz go przygotować, jeśli chcesz mieć pewność, że są równomiernie rozłożone.
Jak zrobić cienkie ciasto do pizzy? Przepis nie jest bardzo trudny, ale żeby ciasto wyszło dobre i pyszne, to jednak trzeba je odpowiednio wyrobić. Pizza o cienkim spodzie jest pizzą szybką, ale tego nie da się obejść. Niezależnie od tego, czy zdecydujesz się na spód ze świeżych drożdży czy instant, powinieneś wyrabiać ciasto przez ok. 15 min. Będzie gotowe, gdy zrobi się puszyste i wręcz satynowe. Ciasto do pizzy nie powinno być wałkowane wałkiem. Na blaszce można ją jedynie rozciągać za pomocą palców. Należy to robić powoli, aż nada się ostateczny kształt pizzy.
Każdy piekarnik piecze w inny sposób. Dla jedynych lepszym rozwiązaniem będzie pieczenie pizzy dłużej, ale w niższej temperaturze (np. 25-30 min w 180 stopniach), a dla innych na odwrót (np. 10 min w 240 stopniach). Optymalne jest pieczenie ciasta w 200 stopniach przez ok. 15 minut. Jeżeli nie chcesz, żeby ser i inne wybrane przez ciebie dodatki za mocno się przypiekły, ustaw blaszkę z pizzą poziom niżej niż środek piekarnika. Najlepiej, aby składniki dodane na ciasto były wyjęte prosto z lodówki, wtedy dłużej będą mogły się piec.
Prawdziwa pizza włoska jest na cienkim spodzie i ma chrupiące brzegi, więc nic dziwnego, że wiele osób preferuje taki rodzaj ciasta. Jednak, zamiast zamawiać taką pizzę, lepiej jest zrobić domową. Łatwo uzyskać dobre ciasto, jeśli będzie się przestrzegać wskazówek zawartych w przepisie. Wtedy twoja pizza będzie najlepsza, a goście już nie będą mogli się doczekać, aby znowu jej skosztować. Na wszelki wypadek zachowaj ten przepis, bo może się okazać, że bardzo szybko będziesz go znowu potrzebować!
Alergeny w cienkim cieście na pizzę
Lista alergenów dla cienkiego ciasta na pizzę przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze cienkiego ciasta na pizzę
Energia i białka
(140g)
Węglowodany
(140g)
Tłuszcze
(140g)
Witaminy
(140g)
Składniki mineralne
(140g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.